ZEMAN SVE OSTAVIO U ČUDU: Pozvao VUČIĆA u ČEŠKU na SASTANAK, a RAZLOG će ZABRINUTI ALBANCE
Do poziva dolazi u trenutku kada se u češkoj javnosti pokrenulo pitanje opravdanosti priznanja Kosova kao nezavisne države, Foto: Tanjug, Profimedia, Ilustracija

višegradska grupa

ZEMAN SVE OSTAVIO U ČUDU: Pozvao VUČIĆA u ČEŠKU na SASTANAK, a RAZLOG će ZABRINUTI ALBANCE

Višegradska grupa je poput Evropske unije u Evropskoj uniji

Objavljeno:

Poziv Srbiji da učestvuje na samitu lidera Višegradske grupe (V4) koji je predsednik Češke Miloš Zeman uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svojevrsni je presedan. Iako se po pravilu na ovim sastancima ne govori o temema o kojima učesnice imaju dijametralne stavove, Kosovo bi, kako saznajemo, moglo da bude tema.

Predsednik Vučić u četvrtak će boraviti u Češkoj, gde će učestvovati na samitu lidera Višegradske grupe, na lični poziv Zemana, koji je pre dve nedelje boravio u poseti Beogradu.

- Poziv upućen zemlji koja nije članica Višegradske četvorke je izuzetak i ovim činom Zeman je prilično iznenadio sve. Uradio je to smišljeno da pokaže jasno opredeljenje Višegradske grupe prema Srbiji - kaže izvor iz diplomatskih krugova.

Kako više naših sagovornika kaže, potez češkog predsednika mogao bi da se tumači i kao poruka Evropskoj uniji.

- Višegradska grupa je poput Evropske unije u Evropskoj uniji. Bez njih se ništa ne može i svaki potez koji povuku ima neku pozadinu, skrivenu ili manje skrivenu poruku - kaže naš sagovornik.

Četiri zemlje svesne su da je njihov zajednički uticaj daleko iznad pojedinačnog, da se bez njih udruženih ništa ne može i da se za sve ključne stvari pitaju.

Do poziva dolazi u trenutku kada se u češkoj javnosti pokrenulo pitanje opravdanosti priznanja Kosova kao nezavisne države.

Iako je nepisano pravilo da se na samitima V4 nikada ne pokreću teme oko kojih četvorka ima izraženo suprotna mišljenja, baš zbog atmosfere koja je poslednjih nedelja stvorena u Češkoj, na stolu bi moglo da se nađe i pitanje rešavanja kosovskog problema.

- Sa Zemanom se nikad ne zna. Njegova izjava o tome da bi Češka mogla da promeni stav po pitanju nezavisnog Kosova naišla je na mnogo komentara, kako u Češkoj tako i šire, pa su sada sve oči uprte u njegove naredne poteze - objašnjava sagovornik za srpske medije.

Dogovoreno je da se o svemu razgovara 10. oktobra na koordinacionom sastanku predsednika Zemana, premijera Andreja Babiša, predsednika oba doma Parlamenta, ministra spoljnih poslova i ministra unutrašnjih poslova. Babiš je razgovor prihvatio, iako je Vlada Češke na suprotnim pozicijama od onih koje zastupa predsednik. Babiš je čak rekao da je sada teško ispraviti nešto što je učinjeno 2008. godine, a šta bi značilo ukoliko bi jedna članica EU povukla priznanje i kakve bi to posledice moglo da izazove, teško je predvideti.

Vučić će u Češkoj učestvovati na plenarnoj sednici pod nazivom "EU i Zapadni Balkan", na kojem će govoriti i predsednici Češke Zeman, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Čaputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.

Nakon sastanka, učesnici će se obratiti medijima.

U Pragu je već najavljeno da će na Samitu prvog dana biti obeleženi događaji vezani za pad socijalizma u centralnoj Evropi, a debata drugog dana baviće se i aktuelnom situacijom u EU, pošto su Srbija i Slovenija, čiji predsednik takođe dolazi kao gost, prirodni partneri zemalja Višegradske grupe u više strateških oblasti vezanih za budućnost EU, najavljeno je u Pragu.

Po završetku sastanka predsednici će na predsedničkom vidikovcu u lovištu Lani prisustvovati otkrivanju komemorativnog kamena posvećenom Samitu Višegradske grupe i predsednika Srbije i Slovenije.

Nakon toga, predviđen je i ručak koji u čast svih predsednika priređuje domaćin, šef češke države Miloš Zeman.

O Kosovu odlučuje vlada

Češki premijer Andrej Babiš razgovarao je već na redovnom neformalnom sastanku sa predsednikom Milošom Zemanom o ideji Zemana da Češka povuče priznanje Kosova i saopštio je novinarima da će o tome razgovarati na sastanku o koordinaciji češke spoljne politike, jer on kao premijer ne može da odluči o tome sam, u ime vlade.

- Rešavaćemo to na sastanku o koordinaciji spoljne politike. Tamo će biti ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsednik Senata, predsednik Poslaničkog doma. To će biti tema razmene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade - kazao je Babiš.

BONUS VIDEO:

ESPRESO ANKETA: Pitali smo sugrađane šta misle o protestu taksista u centru grada!

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.