RADA TRAJKOVIĆ PREDLAGALA DA SE UBIJAJU ALBANSKE VOĐE: Dok je bila u RADIKALIMA tražila je OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB!
Politički se oprobala u mnogim partijama i strankama, Foto: Printscreen

rani(JI) radovi

RADA TRAJKOVIĆ PREDLAGALA DA SE UBIJAJU ALBANSKE VOĐE: Dok je bila u RADIKALIMA tražila je OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB!

Kad "Šiptari" uhvate nekog Srbina, Srbi treba da uhvate nekog važnog "Šiptara", ali ne one "budale", "retardirane ludake"

Objavljeno:

Suština moje politike je da razbijam tabue, a ne da se politički pozicioniram. Ne mislim da ću osvojiti glasove i podršku Srba, ali je moj posao da razobličim politiku ovog zla. Ja vodim vampir kampanju – samo noću mogu da se sastanem sa pojedinim biračima jer izbegavam da dovodim bilo koga u poziciju da bude maltretiran – poručuje u predvečerje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, kandidatkinja na listi koalicije "Sloboda“ Rada Trajković.

Jedna od najkontroverznijih političkih ličnosti sa Kosova, veći deo svog skoro tridesetogodišnjeg političkog delovanja, kako sama navodi, bila je označavana kao „državni neprijatelj“ zato što je, tvrdi, odbijala da radi za „duboku državu“.

- Ja prosto nisam čovek Udbe i nisu nikad mogli da me pridobiju da radim za te službe. Skoro dve godine držim upaljen reflektor nad ubistvom Olivera Ivanovića, što je misija mog trećeg političkog života - ispričala je Rada.

Iako trenutno članica koalicije „Sloboda“, Trajković je jedina srpska političarka sa Kosova uz čije ime se ne vezuje ime stranke. Tokom godina svojim karakterističnim nastupima u medijima izdvojila se kao prepoznatljiva i zasebna politička figura.

Politički se oprobala u mnogim partijama i strankama, od KPJ i SPS-a, preko radikala čiji je bila Ministar zdravlja u kratkom periodu tokom 1998. pa onda i protivnik „Vojvode“, zatim DHSS-a, Srpskog nacionalnog veća KiM odakle je, sa Ranđelom Nojkićem, Mirčetom Jakovljevićem i Oliverom Ivanovićem izbačena zbog učešća na kvazi-izborima na KiM organizovanim posle martovskog Pogroma 2004. Posle toga osniva svoju NVO „Evropski pokret Srba“ u kome Srba, koliko je poznato, i nema a isitine radi, ni drugih nema.

Tokom 90-ih godina prošlog veka, bila je članica Srpske radikalne stranke, pred bombardovanje i ministarka u tadašnjoj jugoslovenskoj vladi socijalista i radikala za brigu o porodici. Posle manje od pet meseci, razrešena je te dužnosti.

foto: Printscreen

“Zato što sam bila protiv rata i bombardovanja i protiv sukoba sa Albancima”, ispričala je Trajković i dodala:

- Videla sam da radikali nisu partija već ekspozitura srpske službe i to mi je u Beogradu bilo potpuno jasno i dvadeset godina se borim protiv njih. Takva je suština vlasti, da stranke nisu stranke, već ekspoziture nekih službi, to je za mene potpuno odvratno.

foto: Facebook / Српска радикална странка

Međutim, mnogi pamte njen boravak u radikalima po vrlo brutalnim izjavama.

U jednom trenutku je Rada Trajković rekla da Šeselj brani sve druge narode osim Srba. A ona savetuje: kad "Šiptari" uhvate nekog Srbina, Srbi treba da uhvate nekog važnog "Šiptara", ali ne one "budale", "retardirane ludake" što se kriju po šumama, nego one političke vođe što ih vode. Oko za oko, zub za zub, kaže bivša ministarka. Srpskim novinarima u Prštini rekla je, kad su Albanci odveli njihove kolege: "Šta čekate, bre, uhvatite onog prasca Vetona i držite ga dok ne puste naše".

„Iritirala“ je, kaže, državne strukture i kada ih je u mesecima pred rat upozoravala na to da se upravo odvijaju pripreme za isti, posmatrajući OVK koji je pored puta u Podujevu kopao rovove, istovremeno uz masivno prisustvo srpske policije na tim istim putevima.

“Ja sam bila veći deo nedelje hirurg u Prištini, a u Beogradu od četvrtka do petka, oni su tražili samo povod”.

Iskoristili su, dodaje Trajković, prvi povod za isključenje iz predratne vlade i partije, a to je bio njena „raspolućenost između ministarskih i lekarskih dužnosti“.

Vreme bombardovanja provela je još tada označena kao “državni neprijatelj”, ali i većinu vremena u operacionoj sali.

“Kao načelnik otorine provela sam više vremena u sali nego muškarci koji su tada bili u ratu”.

Od 2000. je član „Privremenog izvršnog veća“ pod palicom Bernara Kušnera sa kojim je ovaj politički angažman dogovorila na tajnim sastancima bez znanja tadašnjeg SNV-a iako je krajem 1999. godine govorila da „Kušner Srbima koji su ostali da žive na Kosmetu nudi život u nekoj vrsti zoološkog vrta. Srbi takav život ne žele, niti hoće da prihvate“.

foto: Printscreen

Prihvatanjem učešća u njegovoj administraciji nekoliko meseci kasnije obrazložila je rečima „možda grešim ali čini mi se da je Međunarodnoj zajednici ipak stalo da nešto učini za Srbe. Ako pokažu da nisu bili iskreni, povući ćemo se“.

Nikada se nije povukla iz politike. Iz tzv., „Skupštine“ albanskih separatista u Prištini tehnički je izbacila opcija Aleksandra Vučića „Srpska lista“.

Tokom prikupljanja potpisa građana za kandidovanje na vanrednim kvazi-izborima separatista sa KiM 2010. godine, medijima je rekla da to radi kako bi „proverila mišljenje naroda o njenom eventualnom učešću“. „Posle prihvatanja zajedničke Rezolucije sa EU za našu državu bi bilo potpuno besmisleno i opasno da ne podrži izbore, jer bi ispalo da pokušava da destabilizuje Kosovo“, ocenila je tada Rada Trajković.

A to mišljenje mogla je da vidi još 2001. godine kada su Srbi sa centralnog Kosova peticijom izrazili „zaprepašćenje delovanjem Rade Trajković“ i od Koštunice tražili da opozove njen prijem u Koordinaciono telo za KiM. „Samozvani srpski predstavnik u Privremenom administrativnom veću Kosova Rada Trajković nastavlja da radi protiv interesa Srba na Kosovu, agitujući za izlazak na izbore“, izjavio je tada predsednik Skupštine SDV-a centralnog Kosova Zoran Grujić. Ona je ovu peticiju pripisala „političkim aktivistima iz vremena Miloševića“ čiji je „cilj napada njeno političko uverenje, odnosno saradnja s međunarodnom zajednicom, što podrazumeva i jasnu saradnju s NATO-om“! Ne može se poreći da je ovo za nekoga ko je makar boravio na KiM tokom tih godina, zaista bila hrabra izjava. Kvazi-izbore je, u poslednjem trenutku, podržao i Vojislav Koštunica. Rada je izašla kao odbornik ogranka Batićeve DHHS i na njima osvojila 3 (tri) glasa!

foto: Printscreen

Nije se u tajnosti sastajala samo sa Kušnerom već i sa Hekerupom, Holbrukom, Haradinajem… Sa poslednjim i javno. Poznat je događaj kada je na nekoj svetkovini Ramuš Haradinaj kao premijer primao zvanice, razne „diplomate“ i „visoke predstavnike“. Dočekivao ih je sa „Amerikan, jo?“ (Amerikanac, ne?) i ko ne bi bio Amerikanac dobio bi samo znak rukom: „Teraj dalje!“.

Kada je Rada stigla na red, Haradinaj se nasmejao, uštinuo je za obraz i kroz osmeh tepao „O, Rad’, o Rad’ ljoćka jem!“ (Rado, Rado, lutko moja!).

BONUS VIDEO:

STRAVIČNO UBISTVO U KALUĐERICI: Kik-bokser (20) izbo majku u grudi, a onda joj nožem prerezao vrat (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.