ŠEF POSLANIČKE GRUPE SPS PREDLOŽIO: Umanjenje plata za poslanike koji bojkotuju sednice parlamenta!
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

REVOLUCIONARAN PREDLOG

ŠEF POSLANIČKE GRUPE SPS PREDLOŽIO: Umanjenje plata za poslanike koji bojkotuju sednice parlamenta!

On je naveo da bi izmene Zakona o Skupštini Srbije trebalo da spreče političku trgovinu mandatima u parlamentu i stvaranje nepostojećih poslaničkih grupa i političkih opcija koje nisu učestvovale na parlamentarnim izborima

Objavljeno:

Šef poslaničke grupe SPS predložio je da se izmenama Poslovnika poslanici koji ne dolaze na sednice bez opravdanja kazne umanjenjem osnovne plate od 10 odsto za tekući mesec. U slučaju da na početku radnog dana Skupštine nisu prisutna najmanje 84 narodna poslanika (sednica se odlaže na sat vremena), za poslanika koji nije opravdao izostanak Milićević predlaže umanjenje zarade za 20 odsto.

Po predlogu šefa poslaničke grupe SPS, ukoliko poslanik neopravdano ne dođe na sednicu u danu kada se odlučuje glasanjem i ukoliko na toj sednici nije prisutan broj poslanika predviđen Ustavom, zakonom i Poslovnikom, umanjuje mu se plata za 30 odsto.

Milićević u obrazloženju navodi da efikasan rad parlamenta zavisi od narodnih predstavnika izabranih na neposrednim izborima, ali da su „neki narodni poslanici zaboravili da su izabrani glasovima građana i da su dužni da svojim učešćem u radu parlamenta zastupaju interese svojih birača“.

- Pojedini narodni poslanici, pa i čitave poslaničke grupe već duže vreme ne u učestvuju u radu Skupštine, ali se ne odriču ni plata, putnih troškova, putovanja. Odsustvo sa sednica već duže vreme nije slučajno. Ono predstavlja vrstu bojkota, ali bez posledica“, napisao je šef poslaničke grupe SPS u obrazloženju i dodao da poslanik treba da „deli sudbinu građana, kojima se umanjuje plata ako ne dođu na posao.

Milićević: Izmene predložene radi sprečavanja političke trgovine mandatima

Šef poslaničke grupe socijalista Đorđe Milićević izjavio je danas da je ova stranka podnela Skupštini predloge za izmenu Poslovnika i dopunu Zakona o Skupštini Srbije kako bi „unapredili i rad i nametnuli poštovanje dostojanstva najvišeg zakonodavnog tela“.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je izmenama Poslovnika predviđeno materijalno sankcionisanje onih koji neopravdano odsustvuju sa sednica, dok bi izmene zakona trebalo da onemoguće trgovinu mandatima.

- Nas poslanike su izabrali građani, a ukoliko neko od građana ne dođe na posao to se odražava na njegovu platu. Mi moramo deliti sudbinu građana kao predstavnici naroda i zato smo predložili izmene i dopune Poslovnika koje predviđaju da svako neopravdano odsustvo sa sednice mora biti materijalno sankcionisano, a sva sredstva tako prikupljena kroz Administrativni odbor da budu usmeravana u dobrotvorne svrhe - rekao je Milićević.

On je naveo da bi izmene Zakona o Skupštini Srbije trebalo da spreče političku trgovinu mandatima u parlamentu i stvaranje nepostojećih poslaničkih grupa i političkih opcija koje nisu učestvovale na parlamentarnim izborima, a imaju svoje poslaničke grupe u Narodnoj skupštini.

- Mi ne sporimo odluku Ustavnog suda iako se sa njom ne slažemo da mandat pripada poslaniku, ali taj mandat ne može biti predmet političke trgovine - istakao je Milićević.

On je dodao da sadašnji saziv parlamenta ima veoma velik broj poslaničkih grupa, među kojima i predstavnike političkih opcija koji nisu učestvovali na izborima i koji nisu dobili poverenje građana na izborima.

Ovakav predlog Đorđa Milićevića dolazi kao reakcija na odluku dela opozicije o bojkotu sednica Skupštine. Bojkot parlamenta opozicioni poslanici iz redova DS, pokreta Dveri, SDS-a, poslaničke grupe NS-PSS, SMS-a… započeli su krajem januara, kada je u poseti srpskom parlamentu bio slovenački predsednik Borut Pahor.

Kako su tada obrazložili, svojim učešćem na sednici na kojoj je predviđeno da govori Pahor ne žele da daju privid funkcionisanju demokratije u Srbiji. Oni su takođe poručili da neće dolaziti na sednice sve dok se ne ispune zahtevi sa protesta “1 od 5” miliona, a u skladu sa Sporazumom s narodom.

U izveštaju Evropske komisije o Srbiji, objavljenom u maju ove godine, za stanje u Skupštini okrivljena vladajuća koalicija. Ocenjeno je da su prakse vladajuće koalicije dovele do urušavanja legislativne debate i značajno urušile nadzor izvršne vlasti.

- Postoji hitna potreba za kreiranjem prostora za debatu između partija i uslova pod kojima bi opozicija mogla da učestvuje u radu parlamenta. Uloga nezavisnih tela mora hitno biti zagarantovana i podržana - navodi se u izveštaju EK o Srbiji.

Nakon Izveštaja Evropske komisije, premijerka Ana Brnabić je za nefunkcionisanje parlamentarnog života optužila opoziciju. Nedugo nakon toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će ministrima preneti da „nema više zakona po hitnom postupku“, a predsednica parlamenta Maja Gojković je najavila da parlament više neće razmatrati zakone po hitnom postupku ukoliko za to ne postoje očigledni razlozi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.