ČEŠKA I DALJE VIČE KOSOVO REPUBLJIK! Prag NE SME da povuče priznanje jer bi to UNIŠTILO Evropu i dokusurilo UN
Miloš Zeman, Kosovo i Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug, Profimedia, Ilustracija

SAZNAJEMO!

ČEŠKA I DALJE VIČE KOSOVO REPUBLJIK! Prag NE SME da povuče priznanje jer bi to UNIŠTILO Evropu i dokusurilo UN

Odluke u pragu su i dalje pod lupom svetskih moćnika

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Kada se vratim u Srbiju pokrenuću raspravu o povlačenju priznanja Kosova, rekao je predsednik Češke Miloš Zeman i pokrenuo pravu lavinu komentara u Evropskoj uniji.

Ukoliko bi Češka zaista povukla priznanje lažne države Kosovo, a o čemu se u Pragu sve glasnije govori to bi bio veliki udarac za Prištinu, SAD, Veliku Britaniju, ali i samu EU.

Kako saznaje Espreso osim toga što bi odluka Praga da povuče priznanje samoproglašene Republike Kosovo drastično preokrenula stanje u Generalnoj Skupštini UN jer bi u tom slučaju broj država koje su priznali tu lažnu tvorevinu pao ispod polovine. Ta odluka bi i značajno uzdrmala temelje EU.

- Jasno je da se brojčano to ne bi mnogo odrazilo na stanje stvari, sem što bi govorili da je u EU 6 država koje nisu priznale Kosovo, a ne više pet. Međutim to bi unelo tektonske promene na drugi način. Jer bi Češka bila prva zemlja u Evropi koja je povukla priznanje Kosova, zatim otvoreno bi se suprostavila spoljnoj politici Nemačke, Britanije i Amerike. To bi dodatno zaljuljalo i onako krhko jedinstvo u Briselu - otkriva naš izvor iz diplomatskih krugova.

foto: EPA/Koča Sulejmanović

Što se tiče Ujedinjenih nacija Srbija već sada, sa 15 zemalja koje su povukle priznanje Kosova, ima skoro 8 odsto od ukupnog članstva u UN koje su na njenoj strani.

"Nama je cilj da broj zemalja koje su priznale Kosovo padne ispod polovine država članica UN. Kao što smo rekli, ima 193 članica, znači treba da padne na 96 članica. I to će biti uskoro", kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Problem za povlačenje priznanja tzv Republike Kosovo u Pragu s druge strane jasno je istakao predsednik Zeman kada je rekao da povlačenje priznanja otežava to što Češka nema nikakvu veću nacionalnu ili etničku manjinu i da bi bilo teško da se izdejstvuje povlačenje priznanja.

- Ne zaboravite da je Kosovo odbila da prizna Španija sa katalonskom manjinom. Kipar iz sličnih razloga. Slovačka sa mađarskom manjinom. Biće to teško da se izdejstvuje. Ali, ponavljam, ne isključujem da će jednom do toga doći. Ipak, ratni zločinci ne bi trebalo da vode bilo koju zemlju u Evropi - rekao je on.

Jedini razuman i moralan korak češke Vlade prema Kosovu trebalo bi da bude povlačenje priznanja njegove nezavisnosti, kaže Tomaš Evan, međunarodni izborni posmatrač, sa iskustvom iz posmatračkih misija na Balkanu.

foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

"Promena naše pozicije bi bila manja sramota nego nastavljanje sa priznanjem države koja nikada nije bila država i ne bi trebalo to ni da bude", rekao je Evan za češke "Lidove novini".

Češki stručnjak smatra da Kosovo nema nikakav poseban tretman, već da je to samo još jedan slučaj da su snažne države odlučile da povrede suverenitet druge države, u ovom slučaju Srbije i da je bombardovanje bilo "pitanje moći". On podseća da se u dokumentima UN "najdalje došlo do termina autonomije, o nezavisnosti se nikada nije govorilo".

Evan ističe da su neke države odlučile da povuku priznanje Kosova, i iznosi stav da bi "trebalo da Češka bude među njima".

"Ogromna je sramota kada država menja svoj stav, ali je još veća što smo imali mogućnost da odbijemo priznanje, a nismo to uradili. Promena naše pozicije bi bila manja sramota, nego nastaviti sa priznavanjem države koja nikada nije bila država, a ne bi trebalo to ni da bude".

Češki premijer Andrej Babiš s druge strane podsetio je da je stav češkog predsednika prema Kosovu poznat i da ga redovno ponavlja već niz godina.

"Spoljna politika Češke je stvar vlade. Ne vidim razlog da češka vlada menja svoju politiku", kazao je povodom Zemanove najave Babiš.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.