IŠLI SMO NA KOSOVO U MESTO GDE SE RODIO CAR LAZAR! Srbi tamo strahuju od ALBANSKE ODMAZDE: Ovako smo se proveli
Na mestu gde se rodio knez Lazar Hrebeljanović, Foto: Espreso

EKSKLUZIVAN VIDEO

IŠLI SMO NA KOSOVO U MESTO GDE SE RODIO CAR LAZAR! Srbi tamo strahuju od ALBANSKE ODMAZDE: Ovako smo se proveli

Ovo zaista nismo očekivali da vidimo...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Srednjovekovni srpski knez u narodu poznat kao car Lazar Hrebeljanović sigurno je jedan od najomiljenijih srpskih vladara.

Uputili smo se na Kosovo, u kosovsko pomoravlje, u daleki prilepac kako bi obišli mesto gde se rodio u narodu omiljen car Lazar.

Lazar Hrebljanović rođen je u Prilepcu kod Novog Brda, od oca Pripca, logoteta cara Dušana.

Tokom 1360-ih Lazar je boravio na dvoru cara Uroša sa beznačajnom dvorskom titulom.

On je bio u službi cara Dušana i cara Uroša kao stavilac. Oženio se Milicom, kćerkom kneza Vratka koji, izgleda[6], vuče porijeklo od Nemanjića (od Vukana Nemanjića, preko Dmitra i Vratislava do Vratka).

Lazar i Milica su imali tri sina (Dobrivoj, Stefan i Vuk) i pet kćeri (Jelena, Mara, Dragana, Teodora i Olivera). Ćerke su udavali za okolne gospodare, čime je jačao dinastički uticaj.

Ipak sve je to dobro poznata istorija...

foto: Wikipedia / Владислав Тителбах - Istorijska biblioteka.

Lazarov Prilepac spada među najstarija srpska naselja na Kosovu i Metohiji, toje stari srednjovekovni srpski grad, inače središte Kosovskog Pomoravlja.

Samo desetak kilometara severnije je Novo Brdo, nekad najveći rudarski centar na Balkanu i ekonomsko središte Nemanjićke države.

Srednjovekovni Prilepac bio je mali, ali dobro utvrđeni grad. Njegova tvrđava nalazila se visoko iznad kanjona rečice Prilepnice, na jednom uzvišenju koje narod ovog kraja zove Odžin kamen.

Uloga utvrđenog Prilepca bila je da štiti jedan od glavnih prilaza Novom Brdu, onom s juga, koji vodi kanjonom Prilepnice. U vreme turske vladavine ovim krajevima, sve je to uništeno i sada se osnova srednjovekovnog grada Prilepca može razaznati samo po konturama terena - ostacima temelja na kojima su se nekad nalazile kamene utvrde i visoki masivni zidovi.

1 / 5 Foto: Espreso

Došli smo kolima do najdalje tačke do koje smo mogli da dođemo. Ispred nas pojavilo se stepenište koje se penje direktno u oblake.

Tim stepeništem dolazi se do mesta gde je nakada bio srednjovekovni grad Prilepac, koji je bio grad Cara Dušana, a koji je i rodno mesto kneza Lazara.

Stepenište je dobro očuvano, srpsko stanovništvo na Kosovu vodi računa o ovom mestu... dolazimo do kamenja koje svedoči da je na tom mestu bio grad, kao i do mesta gde se rodio sveti knez Lazar.

Srbi sa kosova prisiljeni su da se dovijaju, table koja svedoči da se baš na tom mestu nalazi rodno mesto Lazara donose kada neko posećuje to mesto i odmah kada gosti odu tabla se sklanja i čuva na tajnom mestu.

1 / 7 Foto: Espreso

- To radimo iz straha od odmazde Albanaca. Da neko ne bi došao u posed te ploče, uništio je i dodatno posuo so na ranu Srbima - kaže nam jedan od meštana u obližnjem srpskom mestu.

Nakon pešačenja konačno stižemo, prvo što smo uočili jeste jato orlova koje leti iznad ovog mesta i svež vetar koji posle duge šetnje dođe kao osveženje.

Duhovni mir oseti se kada se priđe na mestu gde je rođen Lazar, a on se potpuno oseti tek onda kada celivate spomen-ploču.

Kako je to izgledalo pogledajte u videu:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.