BRNABIĆKA BRUJALA U JUTARNJEM KOD DEE I SARAPE: Tema joj je bila Kosovo i SVE ŠTO PADA U VODU
Ana Brnabić u Jutarnjem programu, Foto: Printscreen/pink

priznanje kosova

BRNABIĆKA BRUJALA U JUTARNJEM KOD DEE I SARAPE: Tema joj je bila Kosovo i SVE ŠTO PADA U VODU

Ana Brnabić istakla je da je za Vladu Srbije pitanje Kosova primarn

Objavljeno:

Precizirajući da je Merkelova realno jedna od "top tri" svetska lidera i da do nje svi pokušavaju da dođu, što je, kako kaže, realno jako teško, i kada ona u toj svojoj agendi pozove predsednika Vučića da razgovaraju, to onda mnogo znači.

Govoreći i glavnoj temi o kojoj je Vučić govorio u Njujorku tokom niza susreta, Brnabić je rekla da je to Kosovo i istakla da danas ne postoji više niko ko nije izrazito jasno osudio nametnute takse koje je uvela Priština, kako prenose beogradski mediji.

"Mi mo uspeli iz minusa zbog tih taksi, imajući u vidu generalno odnos nekih zemalja koje čuvaju Prištinu, kao što su Nemačka, SAD, Francuska, odemo u ogroman plus", rekla je Brnabić za tv Pink.

Istakla je da upravo te zemlje danas kažu "Priština je ta koja nije konstruktiva koja je prekinula dijalog i koja gubi vreme".

Premijerka smatra da zbog svih tih poziva na ukidanje nametnutih taksi, ko god bude formirao nove privremene prištinske institucije, biće pod ogromnim pritiskom da te takse budu ukinute i da se nastavi dijalog.

Upitana da li je tačno to što su neki mediji preneli da je Merkelova, tokom njihovog nedavnog susreta u Berlinu, "ponudila" Srbiji Volksvagen u zamenu za neka piznanja, Brnabić je to negirala, rekavši da nemačka kancelarka "svakako tako nešto nikada ne bi ponudila".

Drugo, istakla je da svi u svetu znaju da se Srbiji ne nude "nepristojne ponude", jer, kako je kazala, "Kosovo nije na prodaju i nije za potkusurivanje".

"Kosovo je za nas parekselans nacionalno pitanje. Zato što su ti ljudi koji su ranije bili na vlasti zabijali glavu u pesak. Danas oni kažu da imaju plan sa Kosovo, a mi smo za njih izdajnici", rekla je.

Podsetila je da je bivša vlast prenela pitanje Kosova iz UN u EU, da nisu reagovali kada je u Prištini jednostrano proglašena nezavisnost.

Ukazala je da su oni zapravo napravili uslugu Prištini traženjem mišljenja Međunarodnog suda pavde.

"Oni (prethodna vlast) su napravili prolaz za sva ta priznanja jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova. Imamo zemlje kao što je, na primer, Egipat koja ne može da nađe odluku da su priznali Kosovo", navela je premijerka.

Smatra da danas sve to treba staviti na stranu, jer, kako je istakla, danas je pozicija Srbije drugačija, danas se Srbija sluša.

Zahvaljujući svim tim mrema pa i onim ekonomskim, koje je preduzeo Vučić još dok je bio premijer, pokazao je koliko je Srbija ozbiljna zemlja, koliko razmišljamo o regionu, koliko smo spremni da idemo dalje da bi nam budućnost bila bolja i bogatija, da otvaramo nova radna mesta, da razgovaramo sa partnerima i u EU i u međunarodnoj zajednice, kao i sa Rusijom, Kinom, SAD, UAE, Indijom.

Sve to, dodala je, pokazuje da radimo sve što je potrebno da očuvamo interes Srbije i da našim građanima bude bolje.

Govoreći o tome da je sve više oni koji su protiv "zamrznutog konflikta" na Kosovu, Brnabić ističe da bi to stanje značilo nestabilnost, odnosno da bi, kako je rekla, bilo koji neodgovorni političar u Prištini ili sa strane mogao da ga u nekom trenutku "odmzne".

Zato je, kaže, obaveza i hrabrost Srbije da to pitanje bude rešeno, a ako nemate hrabrosti da to uradite to znači da taj problem ostavljate svojoj deci i svojim unucima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.