AMERIKA JE NAPRAVILA KOMPROMIS KOJI IDE NA RUKU SRBIJI: Vučić OBJASNIO do kakvog je POMAKLA došlo u VAŠINGTONU
Vučić sa Rikerom i Palmerom, Foto: Predsedništvo Srbije

KONFLIKT

AMERIKA JE NAPRAVILA KOMPROMIS KOJI IDE NA RUKU SRBIJI: Vučić OBJASNIO do kakvog je POMAKLA došlo u VAŠINGTONU

Sjedinjene Američke Države otvorene su za kreativne ideje kada je reč o statusu Kosova i Metohije

Objavljeno:

Koji je stav o KiM provejavao u nastupu bliskih saradnika Trampa na susretu sa Vučićem u Njujorku: SAD bi volele da ostanu pozicije iz 2008, ali su otvorene i za druga rešenja.

Vučić: Ni Amerika neće zamrznuti konflikt.

Sjedinjene Američke Države otvorene su za kreativne ideje kada je reč o statusu Kosova i Metohije i žele da se taj čvor raspetlja u što kraćem roku. Njihova administracija volela bi kada bi sve ostalo na pozicijama iz 2008, ali u krajnjoj linije neće bežati od korekcije granica, jer je i to, po njima, bolja opcija od sadašnjeg zamrznutog konflikta koji ne vodi nikuda.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju iz diplomatskih krugova, upravo ovakav stav provejavao je u nastupu specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjua Palmera i v. d. pomoćnika državnog sekretara Filipa Rikera tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku.

To je potvrdio i predsednik Vučić, koji je izjavio da su "SAD zainteresovane za rešavanje kosovskog pitanja, jer ne žele da to ostane zamrznut konflikt u narednih deset ili više godina".

- Pozitivno je što sa Amerikancima može da se razgovara racionalno, bez obzira na to što neke naše ideje neće prihvatiti, ali žele da čuju i trude se da nađu rešenje, a ne da apriori osuđuju Srbiju. To je mala vrsta napretka koji su SAD napravile, a da će doći do esencijalnog napretka, ne verujem. Ali, to što Amerikanci ne žele zamrznut konflikt je takođe u interesu Srbije, jer je pitanje kada taj zamrznuti konflikt može da se odmrzne, odnosno da postane samo - konflikt - rekao je Vučić za TV Pink.

Iako se Nemačka protivi korekciji granica u našem regionu, dvojac blizak predsedniku Donaldu Trampu jednim delom se složio sa kancelarkom Angelom Merkel, koja se tokom susreta sa Vučićem na Ist Riveru, takođe založila za intenziviranje dijaloga Srba i Albanaca.

Još jedna kopča vezuje Berlin i Vašington, a to je opredeljenje da nova vlada u Prištini mora da suspenduje takse na srpsku robu, jer je to preduslov za nastavak dijaloga. Uz to, Vučić je i Merkelovoj i tandemu iz Stejt departmenta predočio da se naša strana zalaže za kompromis koji bi morao da uzme u obzir i poštuje interese Srba na KiM, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije.

No ako nova vlada u Prištini najzad ukine tarife i ponovo se sedne za sto, klatno će krenuti u drugom smeru, ka vrućoj stolici koja će pripasti srpskoj strani i od koje će Zapad očekivati što brže postizanje sveobuhvatnog sporazuma. Po mogućstvu, do sledećeg leta, kada i u Beogradu bude izabrana nova izvršna vlast.

Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar, napominje da postoji očigledna koordinacija unutar zapadnog političkog korpusa oko inicijative da se dijalog odblokira:

- Verujem da će Vašington, Berlin i Pariz iskoristiti svoje poluge pritiska na aktere u Prištini u tom smeru, a vremenski okvir koji se pominje deluje ambiciozno. Od momenta kada se Priština vrati za sto, fokus će biti na Beogradu jer je želja Zapada - puna nezavisnost Kosova od Srbije. Ipak, prethodnih godina je porastao nivo razumevanja za poziciju Beograda koji želi kompromis i zaštitu minimuma nacionalnih interesa.

Starović dodaje da je namera Zapada da do sveobuhvatnog rešenja dođe u prvoj polovini 2020. godine i da je za njih prioritet u normalizaciji odnosa srpsko prihvatanje realnosti, odnosno, nezavisnosti naše južne pokrajine. Dok se, podseća on, sa naše strane isticalo da normalizacija mora da obuhvati kako teritorijalno pitanje kroz princip razgraničenja, tako i lična i kolektivna prava, zaštitu religijskog i kulturnog nasleđa, kao i zaštitu imovine.

- Bez regulisanja te četiri dimenzije, ne može biti održivog rešenja - smatra naš sagovornik.

KAD TI, HAŠIME, GOVORIŠ U UN?

MOŽDA sam ja ušao sa plafona, ne znam kojim putem je on ušao, ali ja ću govoriti u velikoj sali GS UN, a kad ti govoriš, Hašime, kad je tvoj raspored? Pa, nikad. Ulazio na vrata, na plafon, Srbija je u UN, a vi niste. I dobro bi bilo da to znate, da biste razmislili kakvu budućnost želite, i želite li kompromis ili da se i dalje inatite.

Tako je u sredu predsednik Srbije odgovorio predsedniku privremenih kosovskih institucija Hašimu Tačiju, koji je rekao da je on u ušao "kroz vrata, a Vučić sa plafona i to posredstvom naroda Kosova".

POZIV TRAMPU DA POSETI SRBIJU

VUČIĆ je rekao da se nakratko video sa predsednikom SAD Donaldom Trampom na prijemu koji je američki predsednik priredio sa suprugom povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN:

- Ne želim da od tih minut i po razgovora sa Trampom pravim spektakl. Pozvao sam ga da poseti Srbiju i preneo mu da ga Srbi, zajedno sa Poljacima, najviše vole u Evropi.

DAČIĆ I SA AMAL KLUNI

VELIKI broj susreta sa visokim svetskim zvaničnicima na marginama zasedanja GS UN u sredu imao je i šef diplomatije Ivica Dačić koji je razgovarao sa ministrima inostranih poslova Francuske, Mongolije, Tanzanije, Namibije...

Dačić je učestvovao na skupu posvećenom slobodi medija čiji je domaćin bio državni sekretar za Komonvelt, lord Ahmed od Vimbldona, uz kopredsedavanje specijalne izaslanice UK za slobodu medija Amal Kluni, inače poznate pravnice i žene glumca Džordža Klunija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.