GOVORIĆU PRED UN! KAD ĆEŠ TI TO DA URADIŠ, HAŠIME? Vučić se oglasio posle susreta sa AMERIČKIM ZVANIČNICIMA
Predsednik Srbije, Foto: AP/Darko Vojinović

racionalni razgovori

GOVORIĆU PRED UN! KAD ĆEŠ TI TO DA URADIŠ, HAŠIME? Vučić se oglasio posle susreta sa AMERIČKIM ZVANIČNICIMA

Predsednik se obraća uživo posle sastanaka sa američkim zvaničnicima

Objavljeno: 16:52h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Njujorku gde učestvuje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, imao je niz bilateralnih i drugih razgovora sa svetskim liderima.

Predsednik se obraća uživo posle sastanaka sa američkim zvaničnicima.

Vučić je rekao da je razgovarao sa Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom i da je Amerika zainteresovana za rešavanje kosovskog čvora, ali i da je to interes Srbije.

- Ono što bih istakao kao pozitivno je što sa Amerikancima može da se razgovara racionalno, bez obzira što neke naše ideje neće prihvatiti, ali žele da čuju i trude se da nađu rešenje - kazao je on i dodao da to neće promeniti njihov stav.

- Mislim da smo naporno radili i da je to moglo da se vidi kroz razgovore sa ljudima iz cele Evrope i sveta. Imaću sastanke sa predstavnicima iz celog sveta - kazao je on.

- Mi se borimo za sebe i svoje ljude i, to što neko misli da je nevažan sastanak sa predsednikom Gvatemale, ja smatram da je izuzetno važno, ta zemlja će sutra da vodi računa koliko toliko o našim interesima, i zato je važno da sa takvim zemljama razgovaramo. Ako pogledate, videćete da je 8 odsto zemalja članica UN povuklo ili pred povlačenjem nezavisnosti tzv. Kosova - kazao je Vučić.

O reakciji Hašima Tačija, da je ušao sa plafona on kaže da je možda ušao sa plafona, ali da ne zna kada je on ušao.

- Moje pitanje za njega je kad on govori na sednici Generalne skupštine UN, pošto ja govorim sutra oko 18 časova - upitao je Vučić i dodao da ga je srpski narod na Kosovu i Metohiji izabrao i da se nada da će opet da ga izaberu.

O detaljima njegovog govora sutra, rekao je da ima četiri pripremljena govora, ali da to mora da se menja u skladu sa onim što čuje tamo.

- Ovde ste videli strašne podele na patriote i liberale, ali to vam govori o tome kako svet polako, ali sigurno grabi ka lažnom ideološkom sukobu, ali mi na to ne možemo da utičemo - rekao je on.

Na pitanje gde Srbija ide, on je rekao da naša zemlja vodi računa o sebi, i da je suština u tome šta mi za našu zemlju možemo da uradimo i da razumemo da nismo ni Amerika ni Kina.

- Za nekoliko godina imaćete G2 Amerika - Kina i u skladu sa tim gledamo kako sebe da pozicioniramo i obezbedimo nesmetani rast srpskoj privredi. Da se čuje ono što mislimo i govorimo - kazao je Vučić.

O reakciji Miroslava Škora na Tviteru, on je rekao da bi oni da pričaju kako su mu spaljivali kuću i pobili familiju, dok on to ne pominje nego želi da se priča o budućnosti.

Na pitanje da li ga je neka izjava koštala vezano za izjavu o blokadi i deblokadi Rektorata on je rekao da nikoga nije pomenuo u nepristojnom kontekstu.

- Jedan užasan politički potez, rušeći autonomiju univerziteta, i sve se to dešava tako da je jasno da je reč o političkim partnerima, i njima je dozvoljeno, a čak ni samoj rektorki nije bilo dozvoljeno da uđe n zgradu Rektorata. I onda je ona potpisala ono što su oni tražili još prvog dana, a mogla je onda to odmah da uradi. Mi nismo ništa radili, nismo uvodili policiju, drago nam je što su se dogovorili i što će posle 15 dana moći nešto da rade - kazao je Vučić i pitao šta je bio smisao cele akcije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.