AMERIKA SPREMILA NAJNOVIJI ULTIMATUM SRBIJI! Ova VOJNA BAZA mora da NESTANE, srpska vojska ne sme da priđe Kosovu
Baza Jug kod Bujanovca, Foto: mod.gov.rs

OTKRIVAMO!

AMERIKA SPREMILA NAJNOVIJI ULTIMATUM SRBIJI! Ova VOJNA BAZA mora da NESTANE, srpska vojska ne sme da priđe Kosovu

Sve je jasno...

Objavljeno:

Vojna baza "Jug" na Cepotini kod Bujanovca mogla bi lako da postane novi "trn u oku" u odnosima SAD i Srbije, a sve zato što je taj objekat najbliži jugu Srbije i Kosovu i Metohiji, saznaje Espreso.

Prema saznanjima našeg portala Vašington nema nameru da toleriše bilo kakvo jako prisustvo oružanih snaga Srbije u blizini granice sa Kosovom i zahteva od Srbije da taj objekat bude preimenovan za obuku mirovnih misija.

U sklopu tih zahteva SAD je i održana jedna takva vežba pod nazivom "Platinasti vuk 2019" pre tri meseca u bazi "Jug".

Na vežbi je učestvovalo oko 500 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.

- Amerika jednostavno nema nameru da gleda srpske oružane snage u blizini Kosova. Žandarmerija je odatle već iseljena i često ta baza bude poluprazna. Ona je inače izgrađena na taktički veoma povoljnom mestu za Srbiju, a i u blizini je Niša i ruskog humanitarnog centra. Moguće je i da taj podatak bode oči - kaže nam naš izvor.

Da se u Americi nešto ozbiljno kuva po pitanju baze "Jug" govori i ničim izazvana objava na društvenoj mreži odlazećeg američkog ambasadora Kajla Skota:

"Uključujući stotine zajedničkih aktivnosti, milione dolara pomoći Vlade SAD, kao i podršku da baza Jug preraste u regionalni centar za obuku za učešće u mirovnim misijama. Šteta što srpska javnost ne čuje puno o ovim aktivnostima!"

Bilo kako bilo baza „Jug“ na Cepotini kod Bujanovca, najveća i najmodernija u regionu.

Baza sama po sebi jeste vojni objekat, ali je zvanično i za građane opštine Bujanovac i okolnih opština trebada bude razvojna šansa za zapošljavanje imajući u vidu da ćemo u nardnoj godini profesionalizovati našu vojsku i da će ovde biti smešteno 1.000 profesionalaca Vojske Srbije.

Baza „Jug“ udaljena je oko pet kilometara od centra Bujanovca, s leve strane autoputa Beograd–Niš–Vranje–Bujanovac koji vodi prema srpsko-makedonskoj granici.

Kompleks zauzima oko 35 hektara zemljišta sa 66 objekata, od čega su 44 objekta visokogradnje ukupne površine oko 22.000 kvadratnih metara. Vojni kompleks nadomak Bujanovca osmišljen je za smeštaj oko 1.000 vojnika, sve potrebne opreme, naoružanja, borbenih i neborbenih vozila, intendantske opreme i drugih sredstava potrebnih za svakodnevno funkcionisanje savremene profesionalne vojne jedinice. Baza takođe poseduje kapacitete za obuku, logističku podršku, odmor i sportske aktivnosti ljudstva. Bazi bi uskoro trebalo da pripadne i 96 hektara zemljišta u njenoj okolini koje će služiti za obuku.

foto: mod.gov.rs

Vojna baza“Jug“je trenutno najsavremeniji objekat kasarnskog tipa koji poseduje Vojska Srbije. Od ostalih kasarni razlikuje se prema koncepciji i opremljenosti objekata, a najviše prostorija za smeštaj vojnika. Umesto spavaonica za više desetina pripadnika vojske, objekti za smeštaj raspolažu sobama sa najčešće četiri kreveta i zasebnim mokrim čvorom. Baza raspolaže kompleksom sportskih terena, restoranom kapaciteteta 2.000 mesta, ambulantom, kotlarnicom, benzinskom stanicom i savremenom radionicom za popravku vozila. Pored toga baza ima dovoljne kapacitete magacinskog prostora, garaža, stajanki i nadstrešnjica.

1 / 3 Foto: mod.gov.rs

Jug pruža optimalne uslove za život i rad oko 1.000 vojnika i policajaca, smeštaj specijalne opreme i tehničkih sredstava. Izgradnja je počela 2003. i uz niz problema i zastoja do 2005. godine završeno je pribavljanje zemljišta i deo radova na infrastrulturi i instalacijama. Pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova odustalo od učešća u projektu, kompleks je reurbanizovan na osnovu taktičko-tehničkog zahteva Generalštaba Vojske Srbije. Novim urbanističkim planom baza je priladođena vojnim potrebama, a izgradnja je osmišljena u tri faze u periodu od 2008. do 2010. godine.

Ukupna vrednost izgradnje objekata visokogradnje i infrastrukture je oko 1.740.000.000 dinara. Za sledeću godinu planirana je treća faza izgradnje, tokom koje će biti podignuti kantina, vojnički klub i sportska sala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.