MUAMER ZUKORLIĆ SE POVLAČI IZ POLITIKE I ODLAZI U BOSNU! Niko nije očekivao OVAKAV POTEZ, svi su u šoku
Muamer Zukorlić, Foto: Filip Plavčić

PRESEKAO JE!

MUAMER ZUKORLIĆ SE POVLAČI IZ POLITIKE I ODLAZI U BOSNU! Niko nije očekivao OVAKAV POTEZ, svi su u šoku

Sve je objasnio...

Objavljeno:

Politika neće biti više u fokusu njegovog delovanja ukoliko bude izabran za vrhovnog poglavara IZ u BiH, najavljuje Muamer Zukorlić.

Muamer Zukorlić, dugogodišnji predsednik i glavni muftija Mešihata IZ u Srbiji, aktuelni poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja (SPP), sada kandidat za vrhovog poglavara IZ u BiH, kaže da je za njega to velika čast, a ako bude izabran, politiku će ostaviti po strani i posvetiti se funkciji reisu-l-uleme.

Zukorlić je u opširnom intervjuu za sarajevski Kliks rekao da su njega za tu funkciju kandidovala muftijstva iz Sandžaka, Bihaća, Švicarske, Francuske, zemalja Beneluksa i Velike Britanije.

Objašnjava da njegov pristup nije da treba sve menjati u Islamskoj zajednici.

To je, ističe, tradicionalna organizacija koja iza sebe ima vek i po organizovanog rada i iskustva u ovoj formi.

"To je ogroman kapital u njenom razvoju. Naredni mandat bi trebalo da bude period unapređenja IZ-a, a ne raskid sa svim onim što je do sada bilo. Svakako, sve ono što je dobro bih podržao, međutim, postoje stvari na koje sam u svom programu jasno ukazao i za koje smatram da ih treba unaprediti", kaže Zukorlić.

Naglašava da je to dovršetak procesa ostvarenja pune slobode u institucionalnom smislu i autonomnosti Islamske zajednice od ostalih društvenih faktora.

foto: Filip Plavčić

"Tu pre svega mislim na političke faktore, a ponajpre na vladajuće političke faktore, jer mi se čini da se nismo oslobodili toga", kazao je Zukorlić.

Na pitanje koliko danas ima toga u Islamskoj zajednici, poručuje da ima.

"I danas imamo ambiciju dominantnih političkih faktora da Islamsku zajednicu imaju ili pod svojom kontrolom ili pod neposrednim uticajem i služenju njenim ciljevima. Taj proces treba dovršiti kako bi IZ bila onakva kakva je i definisana u svojoj misiji, a to je da je partner državi, političarima i ostalim društvenim faktorima u zajedničkim ciljevima opšteg dobra, dok versku misiju treba vršiti potpuno autonomno", ističe Zukorlić.

Njegovo viđenje je da reisu-l-ulema treba da bude predvodnik zaštite muslimana odt tendencija sa jasnim programom zaštite od islamofobije koja je, kako kaže, prisutna i u okruženju, ali i u zapadnom svetu naročito nakon raznih oblika nasilja i terorizma koji se spočitavaju muslimanima.

Kada je reč o unutrašnjoj organizaciji Islamske zajednice, Zukorlić smatra da je u poslednje vreme došlo do smanjenja uticaja autoriteta uleme u Islamskoj zajednici i dodaje da tu misli na imame, glavne imame i muftije.

Govoreći o svom političkom angažmanu i i kako misli da će se to odraziti na njegovu kandidaturu za reisu-l-ulemu, Zukorlić je rekao da nema nikakvih pravnih smetnji da bude kandidat te da je prošao sve pravne i saborske komisije.

"U slučaju da budem izabran, nespojivo je da budem reisu-l-ulema i politički aktivan. Pozicija reisa zahteva posvećenost sto posto i ne bih imao ni mogućnost da se time bavim, a osim toga, ne stoji da obavljam i političku funkciju, ni po suštinskim ni formalnim načelima. Svoje političke aktivnosti bih ostavio po strani i posvetio se funkciji poglavara", zaključio je Zukorlić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.