SMANJENJE RASHODA I IZDATAKA: Rebalans budžeta, uračunato i POVEĆANJE PLATA
Narodni poslanici, Foto: Filip Plavčić

dodatna sredstva

SMANJENJE RASHODA I IZDATAKA: Rebalans budžeta, uračunato i POVEĆANJE PLATA

Ovim rebalansom predviđeno je smanjenje rashoda i izdataka za koje je ocenjeno da se do kraja godine neće izvršiti u planiranom iznosu

Objavljeno: 19.09.2019. 18:33h
  • 1

Narodni poslanici počeće 2. oktobra raspravu o rebalansu ovogodišnjeg budžeta kojim je predviđeno smanjenje rashoda i izdataka za koje je ocenjeno da se do kraja godine neće izvršiti u planiranom iznosu, kao i o obezbeđenju dodatnih sredstava za nove troškove iz državne kase.

- Odgovorno vođenje fiskalne politike u prethodnom periodu rezultiralo je stvaranjem fiskalnog prostora koji je upotrebljen za povećanje plata, finansiranje infrastrukturnih i kapitalnih projekata, kao obezbeđenje nedostajućih sredstava po određenim kategorijama rashoda, navodi se u obrazloženju Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2019. godinu koji će se naći pred poslanicima, kako prenose beogradski mediji.

Ovim rebalansom predviđeno je smanjenje rashoda i izdataka za koje je ocenjeno da se do kraja godine neće izvršiti u planiranom iznosu, kao i obezbeđenje dodatnih sredstava za rashode za zaposlene zbog uvećanja osnovice, počev od plate za novembar, izdatke za izgradnju putne infrastrukture, isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom i druge rashode.

Takođe, i za izdatke za koje je procenjeno da je potrebno obezbediti dodatna sredstva za normalno funkcionisanje korisnika budžeta.

Najznačajnije promene sprovedene su kod je reč o sudovima i Tužilaštvu jer je za njih opredeljeno više novca za redovan rad.

Povećan je i iznos sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Takođe, povećan je iznos sredstava za rashode po osnovu otplata kamata.

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture povećana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture i to za realizaciju projekta izgradnje autoputa E-763, deonica Obrenovac - Ljig, za izgradnju autoputa E-761, deonica Pojate - Preljina i autoputa Beograd - Sarajevo.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos para koje će moći da daju za naučno-istraživačke delatnosti, dok su Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbeđena dodatna sredstva za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media