NAJMOĆNIJE PUTINOVO ORUŽJE KOJE PALI SVE PRED SOBOM U RUKAMA SRPSKIH VOJNIKA! Ova slika stvorila je HAOS na BALKANU
Foto: Prentscren

OTKRIVAMO!

NAJMOĆNIJE PUTINOVO ORUŽJE KOJE PALI SVE PRED SOBOM U RUKAMA SRPSKIH VOJNIKA! Ova slika stvorila je HAOS na BALKANU

Srpski oficiri prošli su detaljnu obuku na ovom naoružanju...

Objavljeno:

Starešine Vojske Srbije prošli su obuku u Rusiji na simulatorima za S-400 i "Pancir S-1", ali su imali priliku i da uživo vide i upravljaju baterijama koje su kičma PVO Rusije. Ova vest izazvala je buru u regionu, a hrvatski mediji odmah su podsetili na nameru Srbije da kupi ove raketne sisteme.

Srpski oficiri najviše su se zadržali pored "Pancira S-1". Komandant koji vodi obuku na trenažerima za PVO sistem " Pancir S-1" do detalja je srpskim kolegama do sitinih detalja opisao je funkcionisanje "Pancir S-1" sistema kako reaguje u različitim situacijama, režimima rada i u uslovima jakog elektronskog ometanja.

"Srpski raketaši vežbaju u Rusiji na S-400 i Pancir S-1" ova vest prvo je prostrujila društvenim mrežama, ali u početku nije imala preteranog odjeka dok potvrda ove informacije nije stigla iz Ministarstva odbrane Ruske federacije.

Naime Rusi su medijima poslali saopštenje u kome navode da su u Astrahanu počele prve zajedničke vežbe protivvazdušne odbrane Srbije i Rusije "Slavenski štit 2019".

Navedeno je da će u vežbama učestvovati, lovačke, raketne i jedinice vazdušnog javljanja i osmatranja. Takođe navedeno je da će se na vežbama koristiti i raketni sistemi S-400 i hibridni PVO sistem Pancir S-1, kao i savremene radarske stanice.

U saopštenju se navodi da će tokom vežbi učesnici simulirati velike vazdušne napade i izvoditi probna lansiranja raketa u teškim uslovima na visokim i malim visinama.

Ministarstvo podseća i da su pripadnici jedinica protivvazdušne odbrane srpske vojske prošli intenzivnu obuku na trenažerima u Lenjingradskoj oblasti u Rusiji. Naglašava se i da je obuka srpskih vojnika sprovedena na najmodernijim trenažerima u centru Gatčina. Takođe se dodaje i da su svi pripadnici srpske vojske sa pozitivnom ocenom položili ispit, i da su dobili dozvolu da samostalno "pristupaju svojim obavezama" u prevodu da samostalno rukuju ovim raketnim sistemima.

U ministarstvu su dodali da će se srpski vojnici upoznati i sa ostalom tehnikom koja se nalazi u okviru Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) ruske armije. Tu će biti i modernizovani sistem S-125 „Pečora-2M“, radari „Volga“ i „Gama“, kao i kompleski sredstava automatizacije. Takođe srpski vojnici će se upoznati i sa ratnim iskustvima prilikom primene najmodernijih PVO i radarskih sistema u Siriji.

Ono što najveću pažnju budi u ovom kratkom saopštenju jeste odakle srpski vojnici u obuci sa savremenim PVO sistemima koje srpski raketaši kakvi su S-400, i Pancir nemaju u svom naoružanju. Inače "Pancir S 1" je jedan od savremenih ruskih PVO sistema, koji je svoju borbenu upotrebu i vatreno krštenje imao u Siriji pre nešto više od godinu dana protiv izraelskih krstarećih projektila.

Inače već duže vreme se spekulisalo da je Srbija u okviru procesa modernizacije i jačanja svoje PVO planirala da od Rusije kupi, prema nekim informacijama dve baterije hibridnog PVO sistema "Pancir S1" koji je trebao da zameni već zastareli raketni sistem S-125 "Neva", poznat po obaranju dva američka aviona tokom NATO agresije 1999.

Ova obuka ponovo je pokrenula priču o nabavci ovog naoružanja iz Rusije. Priča o nabavci hibridnog PVO sistema "Pancir S-1" poslednji put u javnosti spomenuta je uoči dolaska ruskog predsednika Putina u Srbiju januara ove godine. Priča je dugo najavljivana, a neprestano spominjanje imena "Pancir S-1" podiglo je tenzije među srpskim komšijama, koji na ovu "navodnu" nabavku nisu nimalo blagonaklono gledali, pa su čak i pretili Srbiji sankcijama.

foto: Prentscren

Međutim, priča je iznenada kako se pojavila, tako je i utihnula, a o njoj nije bilo ni reči, sve dok Rusi nisu objavili informaciju da su srpske posade obučavane za korištenje i pravljanje PVO sistemom kakav je " Pancir S-1".

foto: Prentscren

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.