ALBANCI U STRAHU OD NOVOG ŠAMARA IZ SRBIJE! Priština je SATERANA UZ ZID i MORA da povuče ovaj potez u INTERPOLU
Foto: Fejsbuk

OTKRIVAMO!

ALBANCI U STRAHU OD NOVOG ŠAMARA IZ SRBIJE! Priština je SATERANA UZ ZID i MORA da povuče ovaj potez u INTERPOLU

Sve je lepo objašnjeno...

Objavljeno:

Tzv Republika Kosovo ima rok do 18. oktobra da aplicira za prijem u Interpol i tako ponovo pokuša da uđe u ovu međunarodnu organizaciju, ipak kako saznaje naš portal to se ovoga puta neće dogoditi i Albanci sa Kosova neće sebi dozvoliti da dožive novi fijasko.

- Priština neće ni ove godine aplicirati za prijem u Interpol, jer pre svega treba da uplati ogroman novac za to, a sponzori imaju sada preča posla, kao što su parlamentarni izbori. Tako da će se ove godine najverovatnije odustati od ove namere - kaže nam naš izvor iz Prištine.

Prema njegovim rečima Albanci su shvatili da posle talasa povlačenja priznanja i razmatranja po tom pitanju Češke ne mogu sebi da dozvole još jedan diplomatski fijasko.

- Priština je do sada četiri puta aplicirala za prijem u Interpol i nije prošla, tako da će ovoga puta doneti odluku da uopšte i ne pokušaju. Jer bi u ovom odmeravanju snaga za njih to značio debakl - kaže nam naš izvor.

On dodaje da ne treba očekivati zvaničnu odluku Prištine da neće aplicirati za članstvo, već će samo ćutke prekoračiti taj rok - 18.10.2019. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će tzv Republika Kosovo doživeti još jedan neuspeh ukoliko pokuša da uđe u Interpol.

foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"Nisam siguran da će pokušati, a ako pokušaju, izgubiće", rekao je Vučić tokom posete Udruženju porodica ubijenih i nestalih na KiM.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će Srbija nastaviti lobiranje protiv ulaska Kosova u Interpol iako su iz Prištine najavili da neće ove godine aplicirati za učlanjenje u tu medjunarodnu organizaciju.

Stefanović je u izjavi novinarima ocenio da je to pokušaj Kosova da ublaži intezitet rada Srbije po tom pitanju.

"Kosovo ima rok do 18. oktobra da aplicira, mi ćemo nastaviti da radimo punim intezitetom i nećemo da popustimo", kazao je Stefanović.

foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Podsetimo 2018. godine prijem Kosova u Interpol na sednici Generalne skupštine u Dubaiju nije podržalo 78 država, od čega je 56 bilo protiv, a 22 su se uzdržale od glasanja, što je ubedljiva pobeda Srbije, jer je Kosovu nedostajalo 36 glasova da bude primljeno u tu organizaciju.

Protiv prijema Kosova u Interpol glasali su Južna Afrika, Angola, Argentina, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Burundi, Kamerun, Čile, Kambodža, Kina, Kipar, Kongo, Kuba.

Protiv prijema su bile i Eritreja, Španija, Gruzija, Grčka, Granada, Gvatemala, Gvineja, Ekvatorijalna Gvineja, Solomonska Ostrva, Indonezija, Iran, Irak, Kirgistan, Laos, Lesoto, Liban, Malezija, Maroko, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mozambik, Mjanmar.

O prijemu su se negativno izjasnile i Namibija, Nepal, Uganda, Filipini, Dominikanska Republika, DR Kongo, Rumunija, Rusija, Srbija, Sudan, Surinam, Sirija, Tunis, Venecuela, Zimbabve.

Nisu podržali prijem Kosova, nego su se uzdržali od glasanja: Alžir, Antigva i Barbuda, Burkina Faso, Karbo Verde, Južna Koreja, Egipat, UAE, Ekvador, Etiopija, Mađarska, Izrael, Jamajka, Japan, Kenija, Mongolija, Nikaragva, Uzbekistan, Peru, Sejšeli, Slovačka, Tadžikistan i Vijetnam.

foto: AP

Glas za prijem Kosova dali su Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora, Saudijska Arabija, Austrija, Bahami, Bangladeš, Belgija, Belize, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Obala Slonovače, Hrvatska, Kurasao, Danska, El Salvador, Estonija, Esvatini, SAD, Makedonija, Fidži, Francuska, Finska, Gana, Gvajana, Honduras, Irska, Island, Italija.

Prijem su podržale i Jordan, Kazahstan, Kuvajt, Letonija, Libija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malavi, Maldivi, Malta, Mauritanija, Monako, Crna Gora, Niger, Nigerija, Norveška, Novi Zeland, Pakistan, Paragvaj, Holandija, Poljska, Portugalija, Katar, Centralnoafrička Republika, Češka, Velika Britanija, Ruanda, St. Kits i Nevis, San Marino, Samoa, Senegal, Sijera Leone, Singapur, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Tanzanija, Tajland, Istočni Timor, Turska, Jemen, Sent Martin i Australija.

Za članstvo Kosova u Interpolu potrebno je da Priština obezbedi 115 glasova podrške zemalja članica.

Sednica Generalne skupštine INTERPOL-a održava se od 15. do 18. oktobra u Čileu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.