OGLASILI SE MINISTARSTVO ODBRANE I KRUŠIK NA OPTUŽBE DA MINISTROV OTAC IZVOZI ORUŽJE ZA ISIS: Ovo su rekli
Nebojša i Branko Stefanović, Foto: media Centar, Marina Lopičić

saopštenje

OGLASILI SE MINISTARSTVO ODBRANE I KRUŠIK NA OPTUŽBE DA MINISTROV OTAC IZVOZI ORUŽJE ZA ISIS: Ovo su rekli

Ministarstva odbrane danas je saopštilo da Srbija ne izvozi oružje za Jemen

Objavljeno: 15:27h

Nakon što je funkcioner Narodne stranke, Zdravko Ponoš, optužio Branka Stefanovića, oca od Ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića, za izvoz oružja ISIS-u, oglasili su se Ministarstvo odbrane i Krušik. - Dnevna politika trpi svaku laž i podlost, ali lagati o svojoj zemlji je i podlo i sramno - ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane povodom optužbi funckionera Narodne stranke Zdravka Ponoša da predsednik Srbije Aleksandar Vučić da stoji iza izvoza oružja koje završava u rukama terorista u Jemenu.

"Zanimljivo da Zdravko Ponoš ne traži od drugih zemalja izvoznica oružja da objašnjavaju odakle njihovo oružje u rukama raznih terorističkih organizacija, samo Srbija treba da se izvinjava i pravda, za tuđe činjenje ili nečinjenje. Ponoš na sramotu funkcije (načelnik generalštaba) koju je nekad obavljao napada samo Srbiju", navode iz Ministarstva.

Kako ističu, izjave u kojima se Srbija lažno optužuje za trgovinu oružjem mogu da naškode i Srbiji i odbrambenoj industriji i uglavnom se daju kada ih na razne načine podstiče konkurencija u prodaji naoružanja. Napominju da odbrambena industrija Srbije zapošljava 13.000 ljudi, a s njom saradjuje više od 20.000 radnika zaposlenih u kooperantskim preduzećima.

"Svi oni mogu da budu ugroženi lažima i napadima na našu zemlji i njenu odbrambenu industriju", ističu iz Ministarstva.

foto: Beta

U saopštenju se navodi i da je Srbija prema listi Barometar transparentnosti koju objavljuje organizacija "Small Arms Survey" sa sedištem u Ženevi na petom mestu u svetu po transparentnosti prodaje naoružanja.

Takođe, Krušik navodi da su sve optužbe netačne, pa su u saopštenju objasnili šta je zapravo istina.

"Povodom tvrdnje pojedinih portala da Holding korporacija “Krušik” daje prednost i povoljnije cene preduzeću GIM u odnosu na “Yugoimport SDPR”, a radi istinitog obaveštavanja javnosti isticemo da to apsolutno nije tacno i da preduzeće GIM ni na koji način nije u povlašćenom položaju niti u povoljnijoj poziciji po pitanju cena u odnosu na “Yugoimport SDPR”.

U skladu sa svojim poslovnim ciljem ostarivanja najviseg nivoa prihoda Holding korporacija “Krušik” prilikom definisanja cena, vodi racuna o trzisnim uslovima, konkurentnosti kao i od drugim faktorima. Formiranje cena zavisi i od modela proizvoda, tražene kolicine, kao i da li je u pitanju nastavak ugovaranja sa poznatim korisnikom ili se radi o novom trzistu.

U cilju adekvatnog poredjenja, najpre ćemo navesti ugovorene količine i strukturu robe. Sa GIM-om je ugovorena isporuka sledećih mina:

1) 50.000 razornih mina 120mm (0+4);

2) ‪157.000 razornih mina 81/82mm (0+4) i

3) ‪60.000 razornih mina 60mm.

Sa “Yugoimport SDPR” smo pocetkom 2017. godine (nakon toga nije bilo ugovaranja isporuke znacajnih kolicina minobacacke municije), potpisali 4 različita ugovora za isporuku sledećih mina:

1) 15.000 razornih mina 120mm (0+6);

2.1) 73.756 razornih mina 82mm;

2.2) ‪105.150 razornih mina 82mm (0+6)

3) 10.000 razornih mina 60mm (0+4)

Na osnovu navedenog moze se zakljuciti da su preduzecu GIM isporucivani modeli mina sa 2 dopunska punjenja manje. Konkretno, mine 60mm su GIM-u isporucene u varijanti 0+2, sto znaci da imaju 2 dopunska punjenja, a “Yugoimport SDPR” prodavali smo mine 60 mm u varijanti 0+4, koji imaju 4 dopunska punjenja. Isti slucaj je bio i kod mina 82mm i 120mm. GIM-u smo prodavali mine 81/82mm i 120mm sa 4 dopunska punjenja, dok smo SDPR-u isporucivali mine 82mm i 120mm sa 6 dopunskih punjenja.

Razlike u ceni između kalibara su sledeće:

1) kada je reč o minama 120mm, sa “Yugoimport SDPR” smo ugovorili isporuku robe po nižim cenama za 0,60 USD/kom.;

2) što se tiče mina 81/82mm, ugovorene su niže cene sa GIM-om u odnosu na “Yugoimport SDPR” od 1,24 do 2,00 USD/kom. i

3) kod mina 60mm su ugovorene niže cene za GIM u odnosu “Yugoimport SDPR” za 6,58 USD/kom.

Radi razumevanja ove razlike naglasavamo da od broja dopunskih punjenja zavisi domet mina. Dakle, Holding korporacija “Krušik” je GIM-u isporucivala municiju kraceg dometa, za koju smo davali adekvatne tehnicke karakteristike i tablice gadjanja. Naravno, s obzirom da se mine kompletirane uz manji broj punjenja, jasno je, da njihova cena kostanja mora biti niza.

Iz navedenih podataka moze se zakljuciti da preduzeće GIM ni na koji način nije u povlašćenom položaju niti u povoljnijoj poziciji po pitanju cena u odnosu na “Yugoimport SDPR”

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.