75. GODINA OPERACIJE HALIJARD: VUČIĆ: Amerikanci, zapitajte se zašto ste žrtvovali savezništvo sa nama!
Kajl Skat i Aleksandar Vučić, Foto: Ana Paunković

SVEČANOST!

75. GODINA OPERACIJE HALIJARD: VUČIĆ: Amerikanci, zapitajte se zašto ste žrtvovali savezništvo sa nama!

Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine

Objavljeno: 12:02h

U selu Pranjani u opštini Gornji Milanovac danas se obelešava 75. godina operacije Halijard, najvećeg spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca.

Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, a više od 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador Kajl Skat zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su učestvovale u toj operaciji spasavanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo posebno da komentariše deklaraciju koju je u BiH donela stranka Bakira Izetbegovića.

- Srbija se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, svako drugo rešenje bez toga ne bi vodilo u najboljem smeru. Nikada se nismo mešali u njihove odnose.

Ne bih da govorim pred stranim gostima o bojkotu Demokratske stranke, pusti te, njihova posla. To u Rektoratu je izraz nemoći, želje da izazovete intervenciju policije i da je ugrožena autonomija Univerziteta, nećete to videti. Što ulazite u kratkim pantalonama u Rektorat, imaš 30 godina, a predstavnik si studenata. Zamislite da moja ćerka ide u jasnice da protestuje. Imaju godina kao ja, 50, ali i on je student. Meni je samo da Rektorat funkcioniše. Komoru javnih izvršitelja su oni osnovali u maju 2012. godine, oni su juče betonirali one koje su sami birali i postavili. Oni nam uveli taj izvršiteljski sistem i na kraju mi krivi, valjda zato što poštujemo pravni poredak.

- Sa Džonom Boltonom sam razgovarao telefonom, nama se dopadao njegov stav po pitanju Kosova i Metohije. Svakako ćemo razgovarati sa Pompeom i drugim predstavnicima, nastavićemo da tražimo zajednički imenitelj i sa Albancima i Amerikancima i da dođemo do nekog dogovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je ambasadoru SAD Kajlu Skatu koji odlazi sa te funkcije.

- Nisu nam se interesi uvek poklapali pre svega po pitanju KiM, ali i po drugim pitanjima. Nije lako Srbima u Republici Srpskoj kada se sete naših odnosa sa SAD, ali mi moramo da se zapitamo dragi Srbi, zamislite posle ovakvog veličanstvenog savzništva u Drugom i Prvom svetskom ratu da napravimo od Amerikanaca velike neprijatelje, gde smo to pogrešili. Amerikanci, zapitajte se da li ste i vi zbog svojih globalnih uskoba žrtvovali jednog najvećeg saveznika na prostoru bivše Jugoslavije.

Vučić je rekao da je bilo zabranjeno bilo učiti da su američke trupe išle da sruše komandne centre nacističke Nemačke u Rumuniji.

foto: Printscreen / Tanjug

- Mnogima je Srbija bila spas, narod u Pranjanima i ovom kraju bio je ne spas ne samo za njih i njihove porodice, već i za važnu operaciju 1944. Ja sam ponosan da smo mi Srbi od početka sukoba bili antifašistički nastrojeni i to pokazali kroz žestok otpor partizanske zajednice. Ovo vam je primer kako se kraljeva vojska žestoko sukobila sa nacističkom vojskom. srbi podizali antifašističke ustanke je dokaz koliko je Srbija platila cenu u borbi protiv fašizma. Samo četiri naroda su proporcionalno stradali više od nas. Nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije i prošlosti u kojem bi teško napaćeni i stradalni sprski narod označavali kao nacističke sluge.

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je da ovo velika godišnjica svetle primere hrabrosti, obični ljudi su ušli u istoriju.

foto: Printscreen/Tanjug

- Rođeni su kao seljaci i svi su uvučeni u rat ne svojom krivicom, ali su postali junaci, srpski junaci, američki junaci, naši junaci.

Pukovnik Vojske Srbije u penziji Zlatomir Grujić rekao je da nema većeg primera ljudskosti i junaštva od onoga što su učinili Srbi spasivši od nacističkih logora američke avijatičare.

Zlatomir Grujić
Zlatomir Grujić foto: Printscreen

Predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo hvala ljudima koji su im pomogli da se oporave i da odu kući.

Halijard Džon Kapelo
Halijard Džon Kapelo foto: Printscreen/Tanjug

Na početku obeležavanja delegacije SAD, Italije, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske, opštine Gornji Milanovac, porodice Karađorđević i Fondacije Halijard položile su vence na spomenik "Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića", a potom su intonirane himne Srbije i SAD.

Na spomen obeležje u selu Pranjani venac je položio i ambasador SAD Kajl Skat.

foto: Predsedništvo Srbije

Ceremonija je započela polaganjem venaca na spomen obeležje i intoniranjem himne Bože pravde.

foto: Printscreen

Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, a više od 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.