DANI SEĆANJA U DRVARU: Vučić: Srbi se moraju držati zajedno, ne damo nikom da od žrtve naprave krivca
Aleksandar Vučić nalazi se u Drvaru na Danima sećanja na stradale Srbe, Foto: Printscreen/TV Pink

uživo

DANI SEĆANJA U DRVARU: Vučić: Srbi se moraju držati zajedno, ne damo nikom da od žrtve naprave krivca

Član Predsedništva BiH zahvalio se predsedniku Srbije što je došao u Drvar, kao i na pomoči koju je Srbija izdvojila kako bi pomogla ovim opštinama

Objavljeno:

U okviru Dana sećanja, posvećenog stradanju Srba u 20. veku, u Drvaru se održava centralna svečanost "Krajino moja", kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Vaša prvosveštenstva, poštovani člane predsedništva BiH dragi prijatelju Milorade Dodiku, dame i gospodo braćo i sestre, ja sam večeras slušajući vladiku Sergija i mog prijatelja Dofika da sam srećan i ponosan što mogu da predstavljama Srbiju ovde u Drvaru. Jer zna da vaša srca kucaju za Srbiju, ali i naša srca kucaju za Banjaluku, Drvar i sva mesta. Večeras obeležavamo stradanje našeg naroda - rekao je Vučić.

- Poštujemo Hrvate i Bošnjake i želimo da živimo miru stotinama godina. Ne damo da neko izvrće da od žrtve pravi dželata i štitićemo svoj narod. Mi Srbi moramo da budemo jedinstveni. Drvaru je danas uplaćeno 2,5 miliona evra. Uplatićemo za našu crkvu. Predsednik Dodik će pogledati sa vladikom Sergijem da se napravi jedna kapela i podigne krst na Petrovačkoj cesti da se obeleži stradanje Srba. Jedna kompanija iz Srbije otvara pogon i ortvoriće 120 radnih mesta. Isplatiće se majkama porodiljama zaostali novac i zato su legle pare na račun Drvara - rekao je Vučić.

- Kome smeta fabrika. Mi samo borbom i radom možemo da opstanemo ovde u Drvaru i Krajinu. Otac i majka su mene i brata vodili u Obalj da vidimo kuću Principovu. Principov rođak, koji se isto zove kao Gavrilo nosi majicu sa principovim likom, nosio je košulju. Ne stidite se svog rodai predaka koji su ovenčali srpski rod. Mile Dodik mi je poklonio bistu ispred Vlade. Kažu Gavrilo Princip bio terorista a borio se za slobodu svog naroda. Udarite slobodno na mene. Ne plašim se nikog iz Beča i Londona jer sam rekao istinu. Ono što je važno da gledamo u budućnosti da razvijamo ove krajeve. Imamo pravo da se ponosimo srpskom narodu i rodu - rekao je Vučić.

Član Predsedništva BiH zahvalio se predsedniku Srbije što je došao u Drvar, kao i na pomoči koju je Srbija izdvojila kako bi pomogla ovim opštinama.

- Došli smo da vam kažemo da jedmo i da ćemo biti sa vama u svim budućim procesima - poručio je on okupljenim građanima.

foto: Printscreen/TV Pink

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić poručila je da je ova opština srpsko svetlo u Federaciji BiH.

- Hvala što se večeras sa nama da se zajedno setimo i obeležimo stradanje Srba u zapadnokrajiškom opštinama. Trinaesti septembar je jedan od najtužnijih dana u istoriji Drvara. To je dan kada smo morali napustiti svoja ognjišta. Utočište smo našli u Srbiji i u Srpskoj i na tome ćemo vam uvek biti zahvalni - rekla je Runićeva dodavši da je sada život Srba u Drvari i FBiH neprestana borba.

Akademija je počela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske, a okupljenima se obratio episkop bihaćko-petrovački, otac Sergije, koji je zahvalio predsednicima na podršci i pomoći koju pružaju srpskim opštinama u Federaciji BiH.

On je rekao da je Srbija uvek bila prva misao Srbima sa ovih prostora, a predsedniku Srbije je zahvalio prvi od predstavnika srpskih vlasti došao u Drvar.

Vučić je krajiške Srbe podsetio, kaže, na velikog kralja, potonjeg "kralja srpskog", Petra Mrkonjića Karađorđevića, koji je u vreme bosansko-hercegovačkog ustanka ostavio udobnost svetskih metropola i došao u te krajeve da im pomone da osvoje slobodu.

Od tada, do danas, kaže Sergije, nijedan državni poglavar matice Srbije nikada nije kročio u Drvar i taj kraj.

- Vaša poseta više je od ohrabrenja da ostanemo ovde - rekao je episkop i dodao da će uvek biti zahvalni zbog pomoći i pamtiti one koji su ih hrabrili i pomagali.

- Vaš dolazak u slobodarski Drvar je potvrda i nada da nećemo biti ostavljeni od onih čija nam pomoć treba i koja je u stanju da nas održi ovde gde jesmo - naveo je on obraćajući se Vučiću i Dodiku.

foto: Printscreen/TV Pink

Dodao je i da su Srbi ovde bili meta pre 24 godije, a oni su hteli samo da žive na svojim ognjištima kao dostojanstveni, pravoslavni narod.

- Mi nismo ovde od juče i nismo za juce, naše postojanje je za danas i sutra i vekove koji dolaze. Naše postojanje i volja da ostanemo je poraz oni koji hoće da nas prognaju - rekao je episkop.

Centralna svečanost održava se na platou ispred Radničkog doma u Drvaru.

"Dan sećanja" se održava u pomen svim žrtvama, stradalim u ratovima tokom 20. veka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.