VESIĆ SAOPŠTIO ODLIČNE VESTI: Promena koja će nam SVIMA značiti!
Foto: Beta/Miloš Miškov

zvanično

VESIĆ SAOPŠTIO ODLIČNE VESTI: Promena koja će nam SVIMA značiti!

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavio je da je međunarodna kreditna agencija Mudis potvrdila kreditnu ocenu Beograda

Objavljeno: 11.09.2019. 09:43h

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavio je da je međunarodna kreditna agencija Mudis (Moody's) potvrdila kreditnu ocenu Beograda kao i da je popravila kreditni izgled grada Beograda u pozitivan.

" Međunarodna kreditna agencija Mudis potvrdila je kreditnu ocenu grada Beograda (BCA) Ba3 koji je identičan rejtingu koji ima Republika Srbija. Agencija je poboljšala kreditne izglede grada Beograda iz 'stabilno' u 'pozitivno' što je veliko priznanje za Beograd ", rekao je Vesić.

To popravljanje prognoze kreditnog rejtinga posledica je ne samo stabilnih finansija grada Beograda i domaćinskog poslovanja već i poboljšanja poslovne klime u Srbiji, naveo je zamenik gradonačelnika.

"Mudis veruje da će poboljšani realni izgledi za ekonomski rast zemlje pozitivno uticati i na rast prihoda grada Beograda. Kao rezultat svih ovih činilaca, Mudis očekuje da će fiskalni učinak Beograda ostati dobar, sa bruto operativnim bilansom od 12 do 14 odsto operativnog prihoda u 2019/20. godini", rekao je Vesić.

On je dodao da u izveštaju međunarodne kreditne agencije piše da potvrda o rejtingu grada Beograda odražava čvrste i zdrave finansijske osnove grada, dobro i uravnoteženo upravljanje budžetom, o čemu svedoče i njegovi visoki kapaciteti za samofinansiranje i dug koji je u opadanju.

Agencija je ocenila da će rejting grada Beograda, u čijoj osnovi je opadajuća zaduženost i teret direktnog duga od 44 odsto operativnog prihoda na kraju 2018. godine, ograničeni zahtevi grada za zaduživanjem i stroga kontrola nad trošenjem budžetskih sredstava, doprineti stabilizaciji neto direktnog i indirektnog duga na oko 50 odsto operativnog prihoda u naredne dve godine, saopštio je Beoinfo.

"Da bi građani mogli da uporede kako je to bilo ranije direktni i indirektni dugovi Beograda 2016. godine iznosili su 67 odsto operativnog prihoda, a 2014. godine ogromnih 101,2 odsto operativnog prihoda što najbolje pokazuje kako je bivši gradonačelnik Đilas prezadužio Beograd", poručio je Vesić.

Međunarodna kreditna agencija je konstatovala da grad Beograd ima važnu ulogu u nacionalnoj privredi, kao glavni i najrazvijeniji grad u Srbiji sa oko 40 odsto učešća u nacionalnom bruto domaćem proizvodu zemlje.

Vesić je čestitao i Novom Sadu na dobijanju istog kreditnog rejtinga i istog kreditnog izgleda kao i Beograd.

"To je najbolji dokaz da se politika finansijske discipline sprovodi u svim lokalnim samoupravama i da se Srbija pođednako razvija. Beograd to pozdravlja. Bravo za naše kolege iz Novog Sada",rekao je Vesić.

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media