ANA BRNABIĆ: Srbija sarađuje sa OEBS-om od 2017. godine, to nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici!
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, Foto: Beta/Darimir Banda

OBJASNILA

ANA BRNABIĆ: Srbija sarađuje sa OEBS-om od 2017. godine, to nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici!

Odbacila je spekulacije da pristanak na određene zahteve OEBS-a predstavlja nekakav ustupak opoziciji

Objavljeno:

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Srbija sarađuje sa OEBS-om, odnosno ODIHR-om, o izbornim uslova od 2017. godine i da ta saradnja nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici.

"Mi ne radimo u interesu opozicije, već građana. Kada se ti interesi poklapaju, onda očigledno radimo u interesu opozicije", rekla je Brnabićeva novinarima u Luksemburgu.

"Mislim da je smešno i besmisleno da neko kaže da to radimo zbog nečijih ultimatuma", istakla je Brnabić i podsetila da Srbija sarađuje sa OEBS-om, odnosno ODIHR-om od 2017. godine, u okviru trogodišnjeg programa, na poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

foto: Beta / Dragan Gojić

Dodala je da se s misijom ODIHR-a videla početkom avgusta u vladi, da su dogovorene konkrente stvari, između ostalog i da im vlada pošalje Zakon o centralnom registru stanovništva, koji je već usvojen.

"Mi smo to sutradan poslali, nismo još dobili komentare, a spremni smo i da ga izmenimo ukoliko imaju neke komentare koji su značajni", rekla je srpska premijerka.

Kako je rekla, dogovoreno je i da se formira radna grupa, koju sada vodi ministar Nebojša Stefanović, te da se nastave obuke s RIK-om i da se organizuje konferencija o ravnopravnosti polova u kontekstu izbora i izbornih lista.

"Radimo svakodnevno s njima od 2017. godine, radna grupa je formirana da bi koordinacija išla još efikasnije, a oni će doći i u misiju koja će još jednom analizirati stanje i videćemo šta ćemo dalje uraditi", rekla je Brnabićeva.

foto: AP

Odbacila je spekulacije da pristanak na određene zahteve OEBS-a predstavlja nekakav ustupak opoziciji.

"Možda nismo sve što smo do sada radili od 2017. godine iskomunicirali. Sada smo samo formirali radnu grupu da bi ta koordinacija išla bolje", rekla je Ana Brnabić.

Ona je istakla da je Zakon o centralnom registru donela vlada, na sopstvenu inicijativu, kako bi bio uređen birački spisak, napravljena elektronska uprava, državljanstvo preneto u elektronski oblik, te ističe da ultimatum opozicije nije bio da se sredi birački spisak, te da su to mogli i sami da urade.

"Danas nama pričaju o ulitimatumima, a oni nisu ništa uradili, Mi smo jedini nesto radili", rekla je Brnabićeva.

Istakla je i da nisu tačne spekulacije da je vlada nešto radila pod međunarodnim pritiskom, jer je počela saradnju sa ODIHR-om još 2017. godine, kada još nije bilo govora o izborima.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.