SULJO TRAŽI SPECIJALNI STATUS: Sad za sve optužuje međunarodnu zajednicu
Sulejman Ugljanin, Foto: Aleksandar Jovanović

dokle više gluposti

SULJO TRAŽI SPECIJALNI STATUS: Sad za sve optužuje međunarodnu zajednicu

On je ponovio da je specijalni status Sandžaka ključ za rešavanje političkih i teritorijalnih sporova susednih država i naroda na Balkanu i da treba da bude nukleus regionalne stabilnosti i saradnje

Objavljeno: 10.09.2019. 19:26h
  • 37

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka poslala je zvaničnicima Srbije, Crne Gore i međunarodne zajednice Platformu za rešavanje statusa Sandžaka, rekao je danas lider ove partije Sulejman Ugljanin.On je na konferenciji za novinare rekao da da je međunarodna zajednica "prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka od 1918. godine do danas".

"Vreme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku i vrati Sandžak na upravljanje građanima kojima i pripada. U skladu sa tim, Platforma za rešavanje statusa Sandžaka je naš doprinos normalizaciji odnosa, demokratizaciji i regionalnoj stabilnosti, u procesu evropskih i NATO integracija zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ", rekao je Ugljanin.

foto: Marina Lopičić

On je istakao da je Platformom predviđeno uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, kao trajan i stabilan mehanizam koji osigurava nesmetan društveni i ekonomski razvoj i pruža jednake šanse za sve gradjane.

"Motiv Srba i Crnogoraca koji žive u Sandžaku da podrže uspostavljanje specijalnog statusa je, pored ostalog, taj što građani Sandžaka neće imati obavezu da plaćaju ratnu štetu Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu za zločine, koje su počinile takozvane srpske snage prilikom teritorijalnih osvajanja silom i etničkim čišćenjem tokom 90- tih godina", rekao je Ugljanin.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

On je ponovio da je specijalni status Sandžaka ključ za rešavanje političkih i teritorijalnih sporova susednih država i naroda na Balkanu i da treba da bude nukleus regionalne stabilnosti i saradnje.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pokrenulo je u maju ove godine inicijativu za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, a kasnije je poslalo zahtev republičkim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje ovog statusa za tu regiju.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media