STRAHOVITO, TU NIŠTA NE MOŽE DA PREŽIVI! Vučić posmatra NAJBOLJE LJUDE KOJE SRBIJA IMA!
Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović, Foto: Printscreen

POVRATAK 2019

STRAHOVITO, TU NIŠTA NE MOŽE DA PREŽIVI! Vučić posmatra NAJBOLJE LJUDE KOJE SRBIJA IMA!

U fazi tri predviđeno je desantiranje upadnih timova sa dva helikoptera N145 i BEL 212

Objavljeno: 11:12h

Na poligonu u Nikincima danas je počela taktička vežba "Povratak 2019", u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U vežbi učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Žandarmerija i Helikopterska jedinica koje će prikazati delovanje u situaciji kada naoružna diverzantsko-teroristička grupa izvršava zaposedanje objekta.

Vežba pokazuje kako, kada dođe do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti, formira se štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a stavljaju se u stanje najviše borbene gotovosti spremne za realizaziju svih zadataka.

Taktička pretpostavka predviđa da po dobijenom naređenju SAJ, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvrše ulazak u rejon i napad na objekte koje je zaposela teroristička grupa.

Vežba prikazuje na koji način je formiran operativni štab na terenu, izvršne detalje pripreme i planiranje zadatka, a nakon toga izdato naređenje za početak akcije.

Scenario predviđa pet faza i to u prvoj zaseda, odgovor na zasedu, zatim manevri Miloša, nadletanje Gazele, dejstvo Prage i Lazara sa Kerberom.

U fazi dva predviđeni su manevri Miloša, dejstvo i manevri Lazara, termobarična bomba, dejstvo Bel 212, priključivanje BOV, obezbeđenje desantiranja upadnih timova.

U fazi tri predviđeno je desantiranje upadnih timova sa dva helikoptera N145 i BEL 212.

U fazi četriri prikazuje se sinhronizovani upad, čišćenje objekta i neutralisanje terorista, a u fazi pet pružanje prve pomoći helikopterom, evakuacija i postrojavanje.

Ovoj vežbi učestvuje 36 pripadnika SAJ-a, 60 iz Žandarmerije i 18 pripadnika Helikopterske jedinice.

Vežbi, pored predsednika Republike, prisustvuju i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, kao i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

Videli smo snagu srpske policije i njenih specijalaca, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić posle pokazno-taktičke vežbe "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima i istakao da Srbija mora da jača svoje bezbednosne snage kako bi bile spremne za sve izazove.

"U uslovima nemrirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati u celom svetu, moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove i zaštitimo narod od opasnosti i od pretnje. To treba da deluje i preventivno. Ponosan sam na ove momke. Odličan su posao obavili i pokazali zavidnu fizičku spremnost i ogromnu vatrenu moć", kazao je Vučić.

Predsednik kažse da će sledeći put biti prikazani i helikopteri H145 sa mitraljezima.

"To je bila strahovita vatrena moć, tu ništa ne može da preživi. Mi smo time zadovoljni , moraćemo dalje da jačamo nase bezbednosne i odbrambene snage", rekao je Vučić i čestitao MUP-u.

Dodao je da će biti nastavljeno ulaganje u novo naoružanje kako bi naši specijalci bili opremljeni kao i najbolje specijalne jedinice u svetu Vučić je posle vežbe na kojoj su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP - a prikazali veštine, opremu i naoružanje rekao da su učestvovala 133 pripadnika MUP-a i da su odlično obavili posao.

Posebno je istakao da su svi mogli da vide na "Milošu" novi sistem Getling - mitraljez sa rotirajucim cevima koji odlikuje izuzetno velika brzina paljbe - od 3.000 do 4.000 metaka u minuti.

Sada ćemo da ih naručujmo u većem obimu, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su prikazala i druga borbena vozila Prage i "trocevci u pokretu, Lazare sa različitim kalibrima i do 30 milimetara.

"Momci su se pokazali kao vrlo sp0sobni. Treba u narendom periodu više da koristimo i raketne bacače", dodao je Vučić.

Rekao je da je posnosan što je prisustvovao i kineski general Džang Jousja koji će zajedno sa njim sutra prisustvovati vojnoj vežbi u Titelu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.