VULIN DELEGACIJU KINE DOČEKAO POGAČOM: Sarađujemo u oblasti odbrane
Džangom Joušjaom i Aleksandar Vulin, Foto: Ministarstvo odbrane

sastanak

VULIN DELEGACIJU KINE DOČEKAO POGAČOM: Sarađujemo u oblasti odbrane

Generalu Džangu proređen je svečani doček ispred Palate "Srbija"

Objavljeno:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas s potpredsednikom kineske Centralne vojne komisije generalom Džangom Joušjaom i poručio da Srbija nastoji ravnopravno da sarađuje sa partnerima i na Istoku i na Zapadu i da će Ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Generalu Džangu proređen je svečani doček ispred Palate "Srbija", uz svečani stroj Garde Vojske Srbije i reprezentativni orkestar Garde koji je intonirao državne himne dveju zemalja, kako prenose beogradski mediji.

foto: Ministarstvo odbrane

Na sastanku se razgovaralo o budućoj saradnji u oblasti odbrane, saglasno utvrđenom strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Trenutne bilateralne odnose obe strane ocenjuju kao najbolje u njihovoj istoriji i ističu da postoji "čelično prijateljstvo dva naroda", što se ogleda i u saradnji u oblasti odbrane koja je razvijena i konstantno se unapređuje.

Vulin je istakao da Srbija visoko ceni spoljnu politiku Kine, zasnovanu na poštovanju miroljubive koegzistencije i uvažavanju svih činilaca u međunarodnim odnosima, posebno zahvalivši za podršku teritorijalnom integritetu Srbije i naporima za pronalašenje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

foto: Ministarstvo odbrane

Srbija, istakao je on, čvrsto i principijelno podržava politiku "jedne Kine".

On je pozdravio kinesku inicijativu "Jedan pojas - jedan put", ocenivši je kao strateški projekat koji na miroljubiv način doprinosi povezivanju i razvoju ekonomija svih država.

Vulin je čestitao je značajan jubilej - 70 godina od osnivanja NR Kine, koji se obeležava 1. oktobra ove godine.

I ovom prilikom Vulin je naglasio da Srbija nastoji ravnopravno da sarađuje sa partnerima i na Istoku i na Zapadu te da će, shodno tome, Ministarstvo odbrane nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane i rad na unapređenju i razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa svojim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

foto: Ministarstvo odbrane

Ministar je zahvalio na dosadašnjim donacijama Kine Vojsci Srbije, koje su doprinele jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Kineski general je istakao da je Srbija značajan partner Kine i da je kineska strana opredeljenja za dalji razvoj tradicionalnog partnerstva.

Naglasio je herojsku odbranu srpskog naroda tokom 78 dana NATO agresije, koja je bila čelični dokaz rušenja međunarodnog prava i poretka.

Takođe je pohvalio obraćanje ministra Vulina na prošlom Sjangšan forumu koje je bilo visoko ocenjeno i široko pozdravljeno. Istovremeno, ministar Vulin prihvatio je poziv da učestvuje i na ovogodišnjem forumu.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo saradnjom u oblasti odbrane koja se brzo razvija i postala je tačka rasta sveukupnih bilateralnih odnosa, čime se produbljuje strateško partnerstvo dve države, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na sastanku je bilo reči i o održavanju prve zajedničke bilateralne vežbe pripadnika dve vojske, koja bi dodatno doprinela daljem razvoju vojno-vojne saradnje i saradnji u oblasti vojne medicine.

Nakon sastanka usledilo je potpisivanje Memoranduma o formiranju Centra tradicionalne kineske medicine na VMA.

U ime Srbije Memorandum je potpisao načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić, a u ime Kine direktor Biroa za zdravstvo general-major Čen Jingjuan.

Formiranje medicinskog centra za tradicionalnu kinesku medicinu i akupunkturu u obostranom je interesu i predstavljaće pokretač daljeg unapređenja saradnje u ovoj oblasti.

Kineska delegacija je u petodnevnoj poseti Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.