PRVA ČLANICA EU POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?! Predsednik dolazi u Beograd
Kosovo, Foto: Espreso.co.rs

nezavisnost kosova

PRVA ČLANICA EU POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?! Predsednik dolazi u Beograd

Na pomolu novi veliki talas povlačenja priznanja

Objavljeno:

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je, pred posetu Srbiji naredne sedmice, da ne isključuje da bi "teško, ali ipak jednog dana", Češka mogla da opozove priznanje nezavisnosti Kosova, jer, kako je kazao u razgovoru za Parlamentnji listi, "ratni zločinci ne bi trebalo da predvode bilo koju zemlju u Evropi".

- Cenim izjavu ministra (odbrane) Metnara da je priznanje Kosova bila diplomatska greška. Delim to mišljenje i ne isključujem, ako bude više zemalja koje će povući priznanje Kosova, da bi Češka Republika mogla da bude među njima. Usput, poslednje saopštenje Haškog tribunala o Kosovu kada je podneo ostavku predsednik kosovske vlade u izvesnoj meri tome ide na ruku - kazao je predsednik Zeman za taj alternativni proruski češki portal.

foto: Printscreen

Češki predsednik je kazao da je pogledao kojih je to 15 zemalja povuklo priznanje Kosova i video da su to nekakva ostrva u Mikroneziji, dakle ništa relevantno, a u Češkoj povlačenje priznanja otežava to što Češka nema nikakvu veću nacionalnu ili etničku manjinu i da bi bilo teško da se izdejstvuje povlačenje priznanja.

- Ne zaboravite da je Kosovo odbila da prizna Španija sa katalonskom manjinom. Kipar iz sličnih razloga. Slovačka sa mađarskom manjinom. Biće to teško da se izdejstvuje. Ali, ponavljam, ne isključujem da će jednom do toga doći. Ipak, ratni zločinci ne bi trebalo da vode bilo koju zemlju u Evropi - rekao je češki predsednik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.