AMERIČKI SENATOR: I REPUBLIKANCI I DEMOKRATE SU UZ SRBIJU! VUČIĆ: I SRBI i ALBANCI moraju da budu na DOBITKU
Smatramo da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca, Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

završen sastanak

AMERIČKI SENATOR: I REPUBLIKANCI I DEMOKRATE SU UZ SRBIJU! VUČIĆ: I SRBI i ALBANCI moraju da budu na DOBITKU

Želimo kompromisan dogovor, ali to rešenje ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane

Objavljeno: 12:13h

Za nas je od ključnog značaja pitanje Kosova i Metohije, a razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

On je naveo da je izneo stav da Srbija želi ukidanje taksi koje je uvela Priština, i da je Srbija za dijalog. Dodao je da je "zahvalan obojici senatora na njihovom angažmanu u ovom regionu i njihovoj želji da se na ovim prostorima sačuva mir".

- Smatramo da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca bilo od ogromne koristi za sve koji žive na ovoj teritoriji - rekao je Vučić.

Senator Ron Džonson je rekao da je sastanak sa Vučićem bio dobar, i da su došli da pruže podršku i srpskom i albanskom narodu.

- Srbija ide napred, to cenimo, i to želimo da ohrabrimo. Dobri odnosi Srbije i Kosova moraju da postoje, kako bi obe nacije išle napred - rekao je Džonson.

Naveo je da žele da podrže dijalog, i da nema rešenja da nešto negde ne bude dato, a negde oduzeto.

- Verovatno neće biti svi jednako zadovoljni - naveo je Džonson, istakavši da će obe nacije imati podršku SAD.

Senator Marfi je takođe ponovio podršku Srbiji, rekavši da je bilo reči o investicijama, ali i na polju bezbednosti.

- Najbolji način za nas je ekonosmko partnerstvo i nastavak puta Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog - istakao je Marfi.

Kazao je da su potrebni napori i Beograda i Prištine, da bi se podstigao kompromis.

- I demokrate i republikanci u Kongresu su uz Srbiju - kazao je Marfi.

Na pitanje o pritiscima iz SAD, senator Džonson je rekao da nije reč o pritiscima, već o podršci.

- Podržaćemo ono što se obe strane budu dogovorile - naveo je on.

Vučić se nadovezao na to, rekavši da bez kompromisa Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

- Onaj ko misli da nam treba neprijateljski odnos sa Amerikom, nađite mi tog genija koji će na to pristati, ali ja neću. Naše je da izvučemo najviše što možemo - istakao je Vučić.

Kako je kazao, "želimo kompromisan dogovor, ali to rešenje ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa".

- To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile - rekao je Vučić.

Sastanku u zgradi Predsedništva prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Uoči posete senatora, predsednik Srbije je rekao da ne misli da se mnogo menja u američkom stavu kada je Kosovo u pitanju, niti Srbija može na to da utiče.

"Amerika je velika sila, to su taktički odnosi da se govori da pritisak mora da bude i na jednoj i na drugoj strani", dodao je Vučić.

On je podsetio da SAD podržavaju nezavisnost Kosova i istakao da je ne Srbiji da izvuče najviše što može, a izgubi najmanje što mora.

"Naša pozicija nije laka i neće biti nimalo laka", ocenio je predsednik.

Pre dolaska u Beograd, Marfi i Džonson posetili su Prištinu, gde su se, prema pisanju tamošnjih medija, založili da se odblokira dijalog Beograda i Prištine, i ocenili da je dijalog ključan za budućnost celog Zapadnog Balkana.

Takođe, iz Prištine su poručili da dogovor s Beogradom podrazumeva rešavanje "teških pitanja", i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

BONUS VIDEO:

Bora Đorđević izveo pesmu za ministra Dačića

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.