SVOJU SRBIJU NIKAD NEMOJTE ZABORAVITI: Vučić obišao srpsku deci u Mađarskoj, OBEĆAO IM JE POKLON (FOTO)
Vučića su na ulazu škole dočekali direktor Jovanka Lastić, predsednica samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, te poslanik u mađarskom parlamentu srpskog porekla, Ljubomir Aleksov, Foto: Predsedništvo Srbije

lep gest

SVOJU SRBIJU NIKAD NEMOJTE ZABORAVITI: Vučić obišao srpsku deci u Mađarskoj, OBEĆAO IM JE POKLON (FOTO)

Ispred ulaza u školu predsednika su dočekala deca u tradicionalnoj nošnji, sa hlebom i solju

Objavljeno:

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u okviru dvodnevne posete Mađarskoj, obilazi Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju, kolegijum i biblioteku Nikola Tesla u Budimpešti.

Vučića su na ulazu škole dočekali direktor Jovanka Lastić, predsednica samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, te poslanik u mađarskom parlamentu srpskog porekla, Ljubomir Aleksov.

Ispred ulaza u školu predsednika su dočekala deca u tradicionalnoj nošnji, sa hlebom i solju.

Upravi škole je poručio da ambasadoru Srbije u Budimpešti jave svaki problem i zahteve. Zahvalio se i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na svemu što je učinio da đaci imaju bolje uslove. Istakao je da je Srbija spremna da uloži mnogo više novca, nego sto je ranije činila.

Predsedniku su potom deca postavljala pitanja, a Marko Štulić je zamolio da drzava Srbija pomogne u udžebnicima i rečnicima.

- Iz svoje lične biblioteke pokloniću vam 200 svojih knjiga. Za udžbenike, koliko god bude potrebno Srbija će obezbediti - rekao je Vučić.

Na molbu direktorke da država pomogne u kupovini susedne zgrade, kako bi se škola proširila Vučić je rekao da će država to učiniti, iako ta zgrada nije jeftina.

- Napravili smo prelepu srpsku kuću u Podgorici. Pravićemo je i u Zagrebu, a želimo da imamo nešto što je još mnogo lepše od takvih kuća, a to su srpske obrazovne ustanove - kazao je on.

Jedna učenica pitala je da li je moguće da matica organizuje predmetna takmičenja za učenike i decu iz ovog regiona, na šta je Vučić odgovorio da se ne razume u to, ali da će nadležnom ministru preneti i da ne vidi nijedan problem i razlog da učenici iz Budimpešte ne dobiju pozivna pisma za takmicenja u Srbiji.

- Mi nas vas računamo, samo vi računajte na našu Srbiju. Imajte tolliko energije i borite se za svoje proodice, ali nikada ne zaboravite Srbiju i borite se i za nju - poručio je on.

Predsedniku je na poklon uručena umetnička slika sa likom Vuka Karadzića, autorke Ane Rebović.

On je obišao i biblioteku i zabavište u kojem je u više grupa podeljeno oko 60 dece. Vučić je konstatovao da deca lepo govore srpski, iako među njima ima i onih koja nisu došla skoro, već su od rođenja tu u Budimpešti. Takođe je primetio i da su dobri uslovi u kojima rade vaspitači i borave deca u zabavištu i ponovio spremnost da pomogne na svaki mogući način, uključujući i konatske s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Predsednik je time završio dvodnevni boravak u Mađarskoj.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.