LAZANSKI NIČIM IZAZVAN OTKRIO ŠTA SRBIJA NAJVIŠE PRODAJE PUTINU! Ovu TAJNU Kremlja nikako nije smeo da kaže
Miroslav Lazanski, Foto: Zoran Jevtić, epa/Alexey Nikolsky Sputnik Krem

IZLETELO MU!

LAZANSKI NIČIM IZAZVAN OTKRIO ŠTA SRBIJA NAJVIŠE PRODAJE PUTINU! Ovu TAJNU Kremlja nikako nije smeo da kaže

Sve je objasnio...

Objavljeno:

Miroslav Lazanski, dugogodišnji spoljno-politički i vojni komentator, uskoro stupa na dužnost ambasadora u Moskvi.

Kaže da ga na novom radnom mestu čeka mnogo posla jer se očekuje dolazak Ane Brnabić u Rusiju, potpisivanje sporazuma sa Evroazijskom unijom, a moguć je i dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju 20. oktobra za Dan oslobođenja Beograda. U Moskvu putuje i ministar kulture Vladan Vukosavljević zbog potpisivanja sporazuma o osnivanju srpskog kulturnog centra.

Govoreći o trgovinskom sporazumu sa Evroazijskom unijom, Lazanski kaže da kritike koje su se čule od Miroslava Lajčaka i nekih drugih briselskih zvaničnika, ne predstavljaju najviši nivo i da niko od najviših zvaničnika EU nije prekao da Srbija nema pravo ili ne sme da potpiše takav sporazum i primenjuje ga do ulaska u EU, kada moramo da uskladimo politiku sa politikom Brisela.

- A posle toga, možda ga raskinemo, zamrznemo, prilagodimo. Evropske zemlje se trude da nađu modalitete saradnje sa Rusijom, nisu srećne zbog sankcija - objašnjava Lazanski.

Srbija u Rusiju izvozi robu u vrednosti manjoj od milijardu dolara. On objašnjava da je za to kriva struktura proizvoda koje šaljemo na rusko tržište i ističe da najviše izvozimo poljoprivredne proizvode i hulahopke.

- Ono što je nekada bivša Jugoslavija izvozila. Zar to nije malo tragično na srpsku privredu - upitao je srpski ambasador u Moskvi.

On dodaje da Rusiji nisu potrebni polifabrikanti i sirovine, koje izvozimo u EU, a koje i sami imaju.

Kada je u pitanju izvoz "fijata" u Rusiju, Lazanski objašnjava da bescarisnki uvoz podrazumeva da je proizvod više od 50 odsto naš, što nije u slučaju automobila "fijat" koji se proizvodi u Kragujevcu.

- U odnosima između zemalja nema bratskih naroda, ali kada je u pitanju novac i ugovori, tu se svi ponašaju kao kapitalisti. Istina, oni nama izađu mnogo puta u susret. Ako izvezete kivi ili banane u Rusiju i kažete da je zemlja porekla Srbija, carinik on se smeje ali pogleda kroz prste. Ali ako izvezete jabuke i kažete da su iz Srbije, a one su iz Poljske, onda je u pitanju reeksport i oni to ne daju - objašnjava Lazanski.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.