ALBANCI U PANICI: Dačić otkrio šta će da traži od Palmera u Bledu i ŠTA JE PITAO PACOLIJA!
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, Foto: Prentscren

MINISTAR

ALBANCI U PANICI: Dačić otkrio šta će da traži od Palmera u Bledu i ŠTA JE PITAO PACOLIJA!

On je rekao da Palmer dobro poznaje situaciju u regionu i napomenuo da je oženjen Beograđankom, ali da ne zna koliko je to prednost za Srbiju a koliko mana jer će morati da dokazuje da nije pristrasan

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da imenovanje Metju Palmera za specijalniog američkog izaslanika za Zapadni Balkan nije iznenadjenje i da to pokazuje da SAD žele da se na Balkanu gradi regionalni mir i stabilnost. ;Dačić je za RTS rekao da tu instituciju imaju i neke druge zemlje, poput Nemačke.

"To je samo znak da SAD žele da na neki način formalizuju ono što stalno govore da se podstakne brzo rešenje pitanja, odnosno sve strane na Balkanu da grade regionalni mir i stabilnost, a da li će moći ili ne zavisi od toga šta će biti ključne teme i da li če biti pritiska na Prištinu da ukine takse", rekao je Dačić.

On je rekao da Palmer dobro poznaje situaciju u regionu i napomenuo da je oženjen Beograđankom, ali da ne zna koliko je to prednost za Srbiju a koliko mana jer će morati da dokazuje da nije pristrasan.

Dačić je kazao da je postavljanje specijalnog izaslanika potvrda svega što je govorio i dodao da je američka administracija promenila svoj raniji stav o Kosovu i da sada smatra da to pitanje nije rešeno i da treba da se reši.

Što bi imenovali specijalnog predstavnika ako je to rešeno, kazao je Dačić.

On je najavio da će se na Bledskom forumu sastati sa Metjuom Palmetom i da zna da će biti zahteva da se prestane sa povlačenjem priznanja.

Govoreći o zahtevima da Srbija ne treba da radi na povlačenju priznanja Kosova, Dačić je rekao da je na skupu u Helsinkiju upitao da li druga strana hoće da prestane sa lobiranjem za priznanje Kosova.

"Pitam Pacolija, hoćeš li da prestaneš da lobiraš za nezavisnost. On ćuti. Onda nećemo ni mi", rekao je Dačić.

Na pitanje o tome što će Srbija morati da raskine sporazum sa Evroazijskom unijom kada se pridruži EU, Dačić je naveo da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa raznim zemljama i da će kada postane član EU morati da poštuje njenu spoljnotrgovinsku politiku i carinsku politiku.

Ipak je kazao, da se previše pažnje poklanja svemu tome jer Srbija mora da štiti nacionalne, državne i ekonomske interese.

Kako je dodao i sama EU ima više sporazuma o slobodnoj trovini sa nekim drugim zemljama sa kojima Srbija nema.

"Ispada kao da je ovde u ćošku ulazak u EU, pa sad sve da ukinemo da bismo ušli u EU. Svake godine su mi pričali – samo što ne uđemo a to je na dalekom štapu", rekao je ministar spoljnih poslova.

On je kazao i da je Albanija zemlja koja je sto posto ispunila sve što traži EU kada je reč o spoljnoj politici pa opet ne mogu ni da otvore pregovore.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.