KO NE VERUJE NEKA SE SAM UVERI: Ovim UKAZOM je KRALJ PETAR II proglasio DRAŽU IZDAJNIKOM, a TITA srpskim herojem
Politička igranka krajem rata, Foto: Printscreen

na današnji dan

KO NE VERUJE NEKA SE SAM UVERI: Ovim UKAZOM je KRALJ PETAR II proglasio DRAŽU IZDAJNIKOM, a TITA srpskim herojem

Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv

Objavljeno:

Na današnji dan 1944. godine na zahtev izbegličke vlade Kraljevine Jugoslavije kralj Petar II Karađorđević posebnim ukazom oduzeo je komandu generalu Draži Mihajloviću i pozvao vojsku da se stavi pod komandu Josipa Broza Tita.

foto: Printscreen

Zbog sve većeg pritiska Londona, konkretno Vinstona Čerčila Izbeglička jugoslovenska vlada je preko radio Londona uputila javni poziv tadašnjem ministru vojnom Dragoljubu Mihailoviću da obustavi sve kontakte sa nemačkim vojnicima i da prekine borbu protiv komunista.

Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv, te je kralj 1944. godine raspustio je vladu u kojoj je Draža bio ministar vojske, a da je Petar II bio stvarno ljut na Čiču dokazuje i činjenica da je ukinuo i njegov štab.

12. septembra 1944. godine tačno u 12 časova preko radio Londona narodu Jugoslavije obratio se kralj Petar II Karađorđević koji je u veoma emotivnom govoru kao vrhovni komandant JVO “naredio” svim pripadnicima te armije da se stave pod komantu NOV-a i Josipa Broza Tita!

foto: Printscreen

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO JE PAO MALI UGAR: U golfu krio čak 50 paketića heroina! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.