SAVETNIK BARAKA OBAME NAJSTRAŠNIJE UCENIO SRBIJU! Ako Beograd ne prizna KOSOVO čeka je surova kazna
Čarls Kapčan o Kosovu, Foto: Prentscren

ŠTA JE SAD OVO?

SAVETNIK BARAKA OBAME NAJSTRAŠNIJE UCENIO SRBIJU! Ako Beograd ne prizna KOSOVO čeka je surova kazna

Otkud ovo?

Objavljeno:

Američki diplomata Čarls Kapčan, bivši specijalni savetnik za Evropu u administraciji Baraka Obame, savetuje Srbiji da što pre prizna lažnu državu Kosovo jer samo tako može postati 'važan američki saveznik'!

Kapčan kaže da se strateški dijalog SAD i Srbije ne može pokrenuti pre konačnog rešenja albansko-srpskih odnosa. Prema njegovim rečima, ukoliko se taj dogovor postigne, usledio bi dijalog Vašingtona i Beograda o odnosima Srbije sa Rusijom i Republikom Srpskom.

U zamenu za odricanje od nečeg konkretnog, svoje zavetne zemlje i svetinja, nudi nam se maglovita budućnost 'ljubavi' jednog dokazano nepouzdanog partnera.

- Sve dok su Srbija i Kosovo na suprotnim stranama ne može doći do većeg pomaka. Međutim, ukoliko bi Beograd i Priština našli rešenje, verujem da bi Srbija preorijentisala svoju diplomatiju prema Zapadu jer bi shvatila da je ulazak u evropski blok konačno sasvim izvodljiv - kaže Kapčan.

Prema njegovim rečima, spor Srbije i Kosova jeste najsloženiji spor na području Zapadnog Balkana.

- Američko-srpski dijalog ima dva dela. Prvi se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a drugi na bilateralna pitanja. Ako se dogovor Srba i Albanaca postigne, mogao bi da usledi razgovor o odnosima Srbije i SAD i razmatranje odnosa Srbije sa Rusijom i Republikom Srpskom... Jer sve dok su Srbija i Kosovo na suprotnim stranama, ne samo što ne može doći do pomaka već ostaje otvoren prostor za rusko mešanje. A Rusi su vešti u korišćenju etničkih, političkih ili verskih tenzija u regionu, nastojeći da spreče približavanje zemalja regiona Zapadu i ulazak u NATO. Znaju oni da ulazak Srbije u EU u velikoj meri zavisi od postizanja sporazuma sa Prištinom i zato taj dogovor sprečavaju... Ali ako bi Beograd i Priština našli rešenje, verujem da bi Srbija potpuno preorijentisala diplomatiju prema Zapadu, jer bi shvatila da je ulazak u evropski blok konačno sasvim izvodljiv. Tako nešto bi s vremenom sasvim oslabilo veze Srbije i Rusije - rekao je Kapčan u intervjuu za 'Glas Amerike'.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.