ANALITIČAR REKAO NAJVAŽNIJU STVAR U VEZI IZBORA 2020: Svi treba da ga slušaju, i vlast i opozicija!
Direktor Ipsos Stratedžik Marketinga, Foto: Printscreen/youtube

rizična strategija

ANALITIČAR REKAO NAJVAŽNIJU STVAR U VEZI IZBORA 2020: Svi treba da ga slušaju, i vlast i opozicija!

Prema njegovim rečima, bojkot bi imao smisla u trenucima da postoji cenzus za broj izašlih

Objavljeno:

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Ispos stratedžik marketing" Srđan Bogosavljević ocenjuje da je bojkot izbora besmislena odluka koja može da sahrani političke partije koje se na taj korak odluče.

On objašnjava i da ne postoji način da stranke time dovedu u pitanje legalnost, a ni legitimitet aktuelne vlasti.

"Bojkot je jedna od legitimnih varijanti političke borbe. Većina bojkota o kojima sam ja obavešten nije dala onaj rezultat koji su oni koji su proglasili bojkot želeli pogotovo u situaciji u kojoj je naš zakon jasan. Nebitno koliko ljudi izađe, znači što se tiče legalnosti, bilo koji rezultat će biti legalan. Što se tiče legitimiteta mogao bi biti problem da ne postoji skoro niko ko pređe cenzus, osim stranaka na vlasti ili da bude dramatično mali broj izašlih", navodi Bogosavljević.

Međutim, kako on kaže, izuzetno mali broj izašlih bi značio da stranke koje pozivaju na bojkot imaju dramatično veliki rejting.

"Gledajući podatke ne vidim veliku vajdu od bojkota, pogotovo što bi to značilo da će jedan deo opozicije koji se sada manje vidi u medijima, a koji ima vlast na lokalu izgubiti vlast na lokalu i time će legalni izvori finansiranja presušiti", kaže Bogosavljević.

On dodaje da je teško zamisliti da stranka ne bude četiri godine na vlasti, a da preživi, a to je velika opasnost koju bojkot nosi za opoziciju.

Komentarišući to što lideri Saveza za Srbiju Đilas, Jeremić i Obradović pozivaju na bojkot, a one koji ne pristaju optužuju da igraju na kartu Aleksandra Vučica, Bogosavljević ocenjuje da je to deo legitmne borbe i da je to u ovom trenutku najefektinje.

"Napad na one koji neće da idu na bojkot, a koji su protivnici Aleksandra Vučića za njih je dobar, jer su svesni da bi ti koji izlaze na izbore mogli da pokupe glasove onih koji bojkotuju. I onda nije glupo diskreditovati sa aspekta političke borbe one koji ne žele da rade ono što vi hoćete, ali bojkot je retko u istoriji bio smislen, mnogo česće je bio fijasko", zaključuje Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, bojkot bi imao smisla u trenucima da postoji cenzus za broj izašlih.

"Kad nema cenzusa od 50 odsto upisanih birača, bez kojih bi izbori bili uspešni, a koji vas tera da imate 3.400.000 birača, onda ste u probelmu kad predlažete bojkot", ocenio je Bogosavljević.

BONUS VIDEO: Hapšenje kod Skupštine Srbije

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.