BRNABIĆ NA OTVARANJU GRANIČNOG PRELAZA IZMEĐU SRBIJE I SEVERNE MAKEDONIJE: Početak regionalne ekonomske saradnje
Ana Brnabić, Foto: Tanjung / Zoran Žestić

SVAKA JOJ ČAST!

BRNABIĆ NA OTVARANJU GRANIČNOG PRELAZA IZMEĐU SRBIJE I SEVERNE MAKEDONIJE: Početak regionalne ekonomske saradnje

Brnabić je istakla i da je prošla godina prva u kojoj je spoljno trgovinska razmena roba i usluga Srbije i Severne Makedonije prešla jednu milijardu evra

Objavljeno: 13:17h

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije je novi početak za ekonomsku saradnju u regionu Zapadnog Balkana, koja je u ovom trenutku pred izazovima, budući da je Priština uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, suspendovala CEFTA sporazum, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, nakon što je označila početak rada zajedničkog prelaza Preševo - Tabanovce, sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevim, istakla da to prvi takav prelaz u ovom delu Evrope, te da će Srbija dati sve od sebe da ovakvi zajednički prelazi postanu relanost na što većem broju granica.

Kako je istakla, danas je veliki i važan dan ne samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, već za ceo region, ali da bi bio pravi novi pocetak, potrebna je, kaže, politička hrabrost i vizija - potrebno je da se gleda u budućnost, a ne da se stavi fokus na kratkovide, populističke politike.

Brnabić je ukazala da je u ovom trenutku regionalna saradnja pred ogromnim izazovima i da ekonomska saradnja, posle nekoliko dobrih uspešnih godina, zahvaljujući različitim regionalnim inicijativama, zbog praktične, direktne suspenzije CEFTE od strane Prištine i odluke o taksama sada ide silaznom putanjom.

"Odluka Prištine o taksama na robu iz centralne Srbije i BiH iz novembra prošle godine, koja je još na snazi nije odluka koja je bila samo protiv trgovine sa Srbijom i BiH, već je u osnovi uzdrmala sve regionalne sporazume", podvukla je Brnabić.

Zato je, istakla je premijerka, potrebna politička hrabrost i odgovornost - da se ide korak dalje od politike populizma.

"Da se fokusiramo na interese građana i privrede, da idemo u pravcu koji obeležava današnji dan, veće i bliže saradnje, uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, elektronske razmene dokumenata, u odnosu na ono što smo imali od novembra, uspostavljanje blokada i barijera", istakla je Brnabić.

Politički je pametno da se povezujemo, a ne da jedni druge blokriamo, poručila je Brnabić i dodala da se zato se nada da će ovo biti početak nove regionalne saradnje, uz poruku Prištini da još jednom razmisli da li je izolacija ili samoizolacija najbolji način da se obezbedi bolji kvalitet života građana i budućnost u regionu.

"Ili su ovakve inicijative ustvari odgovor na to što, pre svega mladi, traže od nas da bi ostali u ovom regionu", ukazala je premijerka Srbije.

Brnabić je istakla i da je prošla godina prva u kojoj je spoljno trgovinska razmena roba i usluga Srbije i Severne Makedonije prešla jednu milijardu evra, te da je spoljnotrgovinska razmena roba bila 856 miliona evra, a u sektoru usluga blizu 200 miliona evra.

Otvaranje zajedničkog graničnog prelaza biće još jedan podsticaj da se takav rezultat dodatno unapredi, za možda čak i 10-12 odsto u narednim godinama, istakla je Brnabić.

"Ovakvi potezi, ideje i projekti su osnova i preduslov za ekonomski prosperitet regiona, a regionalna saradnja je najvažnija za domaću privredu, mala i srednja preduzeća, porodične firme", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je pored EU tržišta, koje je "broj 1", regionalno tržište "broj 2" za naše zemlje.

Podsetila je da je juče bilo tačno dve godine od dogovora u 5 tačaka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zaeva, a rezultat jedne od tih tačaka je upravo današnje otvaranje prelaza.

Dodala je da je Srbija u poslednje dve godine radila naporno da uspostavi bolje odnose, političke i ekonomske, sa Severnom Makedonijom, te podsetila da je pušten u saobraćaj i kompletan južni krak Koridora 10.

Najavila je da će biti još nekih značajnih projekata koji će dati novu inicijalnu kapislu za regionalnu saradnju.

Ona je pozvala regionalne lidere da nastave da rade na ovakav način dok je CEFTA suspendovana zbog neodgovornih poteza Prištine, i navela da Srbija neće čekati, već će "ići" u bilateralne sporazume.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.