DA LI JE VUČIĆ BIO U PRAVU KADA JE NAZVAO OBRENOVIĆA MILOŠ VELIKI? Otkrivamo pravu istinu o srpskom KNJAZU
Aleksandar Vučić i knez Miloš Obrenović, Foto: Tanjug, Profimedia

SVE JE JASNO!

DA LI JE VUČIĆ BIO U PRAVU KADA JE NAZVAO OBRENOVIĆA MILOŠ VELIKI? Otkrivamo pravu istinu o srpskom KNJAZU

Ovo je pitanje o kom se priča na društvenim mrežama

Objavljeno:

Da li je zvanje Miloš Veliki za kneza Miloša Obrenovića opravdano ili je to greška koju je napravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić? Pitanje je koje je ovih dana najaktuelnije na društvenim mrežama.

Drvlje i kamenje podiglo se prethodnih dana na ime novoizgrađenog auto-puta "Miloš Veliki". Mnogi tvrde da knez Miloš Obrenović nikada nije bio "Miloš Veliki" i da su aktuelna vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravili kardinalnu grešku.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na svom fejsbuk profilu odluku kralja Aleksandra Obrenovića iz 1898. godine kojim se utvrđuje da će se "knjaz Miloš T. Obrenović nazivati od sada Miloš Veliki" i tako zapušio usta svim neznalicama koje su na društvenim mrežama tvrdile da knez Miloš Obrenović nikada nije nazivan Miloš Veliki.

Naime odlukom kralja Aleksandra Obrenovića odobreno je rešenje Narodne skupštine Kraljevine Srbije od 10. jula 1898. godine kojim se utvrđuje da će se “knjaz Miloš T. Obrenović I nazivati od sada Miloš Veliki”.

Godinu dana kasnije, 1899. godine, dotadašnji Topčiderski drum dobio je ime ulica Miloša Velikog.

To ime ulica je nosila do 1947. godine kada je dobila ime ulica kneza Miloša jer verovatno nijedan vladar nije smeo da bude veliki.

Posle duže od sedamdeset godina zahvaljujući predsedniku Vučiću knez Miloš Obrenović ponovo se naziva Miloš Veliki" - napisao je Vesić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.