EPOHALNA IDEJA STAMATOVIĆA: Srbi na Kosovu da postanu Rusi!
Milan Stamatović, Foto: Beta/Milan Obradović

međunarodno pravo

EPOHALNA IDEJA STAMATOVIĆA: Srbi na Kosovu da postanu Rusi!

On je dodao da bi se medjunarodnim sporazumom sa Rusijom regulisalo privremeno upravljanje nad Kosovom

Objavljeno:

Lider "Zdrave Srbije" i predsednik opštine Čajetine Milan Stamatović kazao je danas da je sasvim realistično da i Srbi na Kosovu postanu ruski državljani i da se južna srpska pokrajina, u skladu sa medjunarodnim pravom, privremeno ustupi Rusiji."

Potvrdjuje i primer dodele ruskog državljanstva svim Rusima na prostoru Donbasa u Ukrajini, na osnovu nedavnog ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina, po kome je omogućeno i da svi stanovnici Luganska i Donjecka, po pojednostavljenoj proceduri, u roku od tri meseca od predaje zahteva, dobiju pasoše Rusije", navodi se u pisanoj izjavi Stamatovića. On je naveo da Grenland, autonomna teritorija Danske, koju "američki predsednik Donald Tramp želi da kupi" ima takav status da samostalno vodi unutrašnju politiku, a da je Danskoj prepustio poslove zaštite granice, spoljne politike i vodjenja finansija.

"Kada već medjunarodno pravo dozvoljava ustupanje na privremeno upravljanje dela jedne suverene teritorije, ne vidim zašto Srbija ne bi isto uradila sa KiM", rekao je Stamatović.

On je dodao da bi se medjunarodnim sporazumom sa Rusijom regulisalo privremeno upravljanje nad Kosovom, sve dok se ne obezbedi potpuna bezbednost srpskih i ostalih nealbanskih gradjana i ponovno uspostavljanje institucija države Srbije, na tom delu srpske teritorije.

Stamatović je podsetio i na medjunarodno dogovorenu privremenu upravu Bosne i Hercegovine, s kraja 19. veka, kada je na Berlinskom kongresu 1878. godine, na osnovu odluke tadašnjih velikih sila postignut dogovor da formalno ostane u sastavu Osmanskog carstva, a da Austro-Ugarska privremeno uspostavi birokratsku upravu na njenoj teritoriji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.