POMPEO ĆE NATERATI ALBANCE DA POVUKU TAKSE VEĆ SLEDEĆEG MESECA? Ovo je američki plan za KOSOVO
Aleksandar Vučić i Majk Pompeo, Foto: Printscreen/youtube

zanimljiv susret

POMPEO ĆE NATERATI ALBANCE DA POVUKU TAKSE VEĆ SLEDEĆEG MESECA? Ovo je američki plan za KOSOVO

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer nedavno je izjavio da se SAD nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će s predstavnicima vlasti postići dogovor o izbornim uslovima

Objavljeno:

Susret dvojice zvaničnika prošao je u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, a trajao je nekoliko sati. Pompeo je priredio večeru za našeg predsednika, a glavna tema bila je Kosovo. Pompeo je rekao da Amerika nema nikakve veze sa taksama i da ne podržava tu meru.

- Pompeo je obećao da će SAD učiniti sve da Priština što pre povuče spornu odluku koja šteti našim Srbima na Kosovu, ali i ekonomiji Srbije - navodi izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Zaštita za narod

Hoće li takav plan uspeti, teško je predvideti, budući da Priština ni do sada nije imala podršku za ekstremne poteze koje je vukla.

Plan američke administracije je da se dve strane vrate dijalogu već polovinom septembra, a naš predsednik poručio je da je Beograd voljan, ali da se to neće desiti ukoliko takse ne budu ukinute. Vučić je, po rečima sagovornika Blica, tražio zaštitu za srpski narod na Kosovu i Metohiji i za srpske svetinje.

- Predsednik je tražio da Amerika kao najveća sila zauzme balansirani i objektivan pristup u rešavanju krize na KiM - navodi izvor Blica.

Kako ocenjuju sagovornici, u narednih nekoliko nedelja i posle prvih poteza nakon sastanka Vučić - Pompeo biće mnogo jasnije stvari kada je reč o odnosu Trampove administracije prema ovom regionu i uopšte prema rešavanju kosovskog čvora.

Ako neko može da utiče na vlast u Prištini, onda su to Amerikanci, mentori kosovske nezavisnosti. Trenutno im situaciju otežava politički vakuum do koga je došlo kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera zbog poziva Haškog suda da se pojavi u svojstvu optuženog.

S druge strane, SAD su dolaskom Trampove administracije napravile već zaokret koji Srbiji ide naruku. Od “to je rešena stvar” i “dogovor se može postizati ali samo u postojećim granicama”, Amerikanci su popustili i spremni su da u obzir uzmu još neka potencijalna rešenja.

Rok - jun 2020. godine

Nesporno je da Amerika želi aktivnije da se uključi u dešavanja u ovom delu Evrope i da eventualne zasluge za postizanje nekog sporazuma pripiše sebi.

Amerika, kako je “Blic” već pisao, pokušava da se do rešenja dođe najkasnije do juna iduće godine. Zato se žestoko protivi bojkotu parlamentarnih izbora koji će se u Srbiji održati na proleće sledeće godine. Sve američke diplomate koje dolaze u posetu Srbiji na to ukazuju i predstavnicima opozicionih partija u Srbiji koje su najavile da na izbore neće izaći.

- U punom kapacitetu američka diplomatija radi na više frontova kako bi sporazum Beograda i Prištine bio potpisan do leta 2020. godine. Kada sporazum bude finiširan i kada uđe u Skupštinu Srbije, Amerikancima će biti važno da u parlamentu budu i predstavnici opozicije. Nije važno kako će glasati, već da sede u sali i glasaju - kaže sagovornik "Blica".

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer nedavno je izjavio da se SAD nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će s predstavnicima vlasti postići dogovor o izbornim uslovima.

Protiv bojkota

Gvoreći o sastancima predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, izrazio je nadu da će dve strane uspeti da postignu dogovor kako bi opozicija odustala od bojkota izbora.

- Svakako se tome nadamo. Izbori su mnogo bolji kad na njima učestvuju sve partije. Važno je da građani Srbije imaju pravo na realan izbor. Nadamo se da će dve strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali - kazao je Palmer.

Ukidanje taksa, pa nastavak pregovora u septembru

Sjedinjene Američke Države učiniće sve da Priština povuče takse i da dve strane već sledećeg meseca sednu ponovo za pregovarački sto. To je američki državni sekretar Majk Pompeo poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom jučerašnjeg sastanka.

Pompeov plan

- Priština povlači takse na srpsku robu

- Sredinom septembra nastavljaju se pregovori Beograda i Prištine

- Sporazum dolazi u Narodnu skupštinu najkasnije do juna iduće godine, gde prolazi ratifikaciju.

- U Skupštini u raspravi i glasanju o sporazumu učestvuje i opozicija, čime mu se daje puni legitimitet

Šta je Vučić tražio:

- Ukidanje taksa

- Da SAD zauzme izbalansiran pristup rešavanju krize na KiM

- Zaštitu za narod i manastire

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.