OVAJ PUT JE NAJVEĆA ŠANSA ZA SRBIJU? VOŽD KARAĐORĐE je još važniji od MILOŠA VELIKOG!
Auto-put "Miloš Veliki", Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

najavljena izgradnja

OVAJ PUT JE NAJVEĆA ŠANSA ZA SRBIJU? VOŽD KARAĐORĐE je još važniji od MILOŠA VELIKOG!

U "Koridorima Srbije" rekli su da izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" predstavlja veliku šansu za razvoj tog dela Srbije

Objavljeno:

Šumadijski koridor, brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera čiju je izgradnju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta "Miloš Veliki", povezaće centralnu i istočnu Srbiju, a nosiće ime po Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka.

"Vožd Karađorđe" spojiće i koridore 10 i 11, a dva kraka ovog koridora počinjaće u Lajkovcu i Mladenovcu, spajaće se u Aranđelovcu, odakle će se nastvaljati preko Topole i rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića, Viševca ka Rači kod Kragujevca, a zatim preko Svilajnca i Despotovca do Bora.

"To će biti brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera koja će povezivati centralnu i istočnu Srbiju, a trebalo bi da bude završena u naredne četiri godine", ističe za "Blic" Zoran Drobnjak, v.d. direktora "Puteva Srbije", koji neće biti nadležni za izgradnju te saobraćajnice.

U "Koridorima Srbije" rekli su da izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" predstavlja veliku šansu za razvoj tog dela Srbije, prenosi "Blic".

"Izgradnja još jednog autoputa kroz Srbiju predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomeran razvoj na celoj teritoriji zemlje jer je unapređenje putne mreže prvi preduslov za razvoj regiona", navode iz "Koridora Srbije" Ističu da činjenica da je 80 odsto investicija u Srbiji smešteno uz autoput govori o važnosti saobraćajne infrastrukture za razvoj privrede. "Izgradnja autoputa "Vožd Karađorđe" od velikog je značaja za smanjnje nezaposlenosti i ražvoj nerazvjenih opština kroz koje ovaj autoput prolazi", rekli su u "Koriorima Srbije".

Projektna dokumentacija za izgradnju šumadijskog koridora je tek u pripremi, međutim već sada je jasno da će ova saobraćajnica imati direktnu vezu sa Koridorom 10, odnosno autoputem Beograd - Niš, pošto će ga presecati kod Markovca.

Vezu sa koridorom 10 autoput "Vožd Karađorde" bi mogao da ima i kod Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo da se poveže i sa koridorom 11, odnosno autoputem "Miloš Veliki".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju na otvaranju tri deonice autoputa "Miloš Veliki" rekao da je baš tog dana doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju autoputa "Vožd Karađorđe".

Kako je istakao, to će biti samo jedan u nizu novih autoputeva, budući da se planira i gradnja poslednje deonice autoputa ka Crnoj Gori od Požege do Boljara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.