TRAMP DOLAZI U SRBIJU!
Donald Tramp, Foto: Printscreen Youtube

stiže!

TRAMP DOLAZI U SRBIJU!

Prištini lupa packu!

Objavljeno:

Predsednik Vučić bi sutra trebalo da se sastane u Njujorku sa američkim državnim sekretarom, a glavna tema biće KiM, ali i eventualna poseta predsednika SAD našoj zemlji.

Srbija je izdržala sve pritiske EU, pre svega zemalja Kvinte, i nije želela da nastavlja dijalog s Prištinom dok ne ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

A sada se u rešenje kosovskog pitanja na velika vrata vraća SAD, pa bi tako predsednik Vučić trebalo danas da se sastane s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom na marginama debate u Savetu bezbednosti UN o izazovima miru i bezbednosti na Bliskom istoku i podršci administracije SAD multilateralnim rešenjima.

Kako „Alo!“ saznaje iz diplomatskih izbora, tema sastanka biće pritisak na Prištinu da ukine takse i vrati se u dijalog, ali i eventualna poseta američkog predsednika Donalda Trampa u narednih nekoliko meseci.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, o predstojećem sastanku u Njujorku kaže:

- Predsednik Vučić će se sresti s Pompeom, a sve to je dobra uvertira da treba da tražimo neki zajednički interes s Amerikom - zaključio je šef srpske diplomatije.

Diplomata Zoran Milivojević pomenuti sastanak vidi kao zainteresovanost američke administracije za rešavanje pitanja KiM i smatra da je ključ za deblokadu dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja sada u rukama Amerike.

- Evropa je trenutno potpuno po strani i nije u stanju da aktivno utiče na rešavanje kosovskog čvora, budući da je orijentisana na formiranje institucija i zaokupljena situacijom u vezi s Bregzitom - navodi Milivojević.

On smatra i da države koje imaju tvrd stav u vezi s KiM, poput Nemačke, takođe nisu u poziciji da aktivnije deluju, sve dok se, kaže on, na nivou EU ne završe politički procesi koji su u toku.

- Zbog toga nije slučajno što Amerika upravo sada procenjuje da je trenutak da preduzme inicijativu i da aktivnim delovanjem stvori uslove ne samo za dijalog već i za kompromisno rešenje koje bi sigurno išlo u prilog ovoj administraciji i Trampu pred predstojeće izbore u SAD iduće godine - primetio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, zakazivanje sastanka između Vučića i Pompea, i to na najvišem nivou, o kojem je upoznat i predsednik Tramp, pokazuje da je američka administracija zainteresovana za rešavanje pitanja KiM.

Milivojević ističe da je ovaj sastanak neka vrsta realizacije pisma predsednika Trampa, koje su Beograd i Priština dobile decembra prošle godine, kada je, podseća Milivojević, dao do znanja da sadašnja američka administracija ima nameru da se uključi u proces rešavanja kosovskog čvora, kao i da rešenje treba postići uz uvažavanje interesa svih strana.

Ukoliko je istina da se Amerika direktno uključuje u rešavanje kosovskog čvora, kaže Milivojević, onda u narednom periodu možemo očekivati dve svari: prvo - uticaj Amerike na prištinsku administraciju za ukidanje taksi i deblokiranje dijaloga i drugo - politički uticaj Amerike u vezi s izborima u Prištini da se u drugi plan stave one strukture u prištinskoj vlasti i elite koje se protive dijalogu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.