GORAN VESIĆ: Članovi REM-a mogu da se menjaju samo po zakonu, a ne hajdučki
Goran Vesić, Foto: Beta

DA SE ZNA RED

GORAN VESIĆ: Članovi REM-a mogu da se menjaju samo po zakonu, a ne hajdučki

Vesić je istakao da današnji razgovor nije bio razgovor o medijima, već o zastupljenosti političkih stranaka u medijima u vreme političke kampanje

Objavljeno:

Predstavnik Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je, posle trećeg okrugog stola na izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka, da nezavisne institucije, poput REM-a i RTS-a nisu bili tema današnjeg sastanka, te da sastav REM-a može da se menja samo po zakonu, a ne "hajdučki".

Vesić je istakao da današnji razgovor nije bio razgovor o medijima, već o zastupljenosti političkih stranaka u medijima u vreme političke kampanje.

SNS, prema njegovim rečima, neće pristati na to da zahtev opozicije bude da se zabrani Aleksandru Vučiću da se bavi politikom, da se nezakonito menjaju članovi REM-a, i da opozicija na vlast dođe bez izbora.

Komentarišući zahtev Saveza za Srbiju da se do 15. septembra u Skupštini Srbije izabere novi sastav REM-a, Vesić je rekao da mu je drago što su političke partije okupljene u toj grupaciji posle 10 meseci shvatile da je parlament mesto za rešavanje problema, ali da je nemoguće u parlamentu izvršiti promene u Savetu REM-a, ukoliko većina u samom Savetu prethodno ne glasa za razrešenje člana Saveta ili svih članova Saveta, jer su prekršili zakon.

"Po zakonu je vrlo jasno, da bi se razrešio član REM-a neophodno je da Savet REM-a donese odluku da je član prekršio zakon i tek onda poslanici biraju novog", rekao je Vesić, ističući da SNS nema ništa protiv toga da se izaberu članovi na upražnjena mesta u Savetu REM-a.

Goran Vesić
Goran Vesić foto: Dragan Kadić

Predstavnik SNS-a dodao je i da su od 42 preporuke stručnog tima "1 od 5 miliona" čije je ispunjavanje tražio SzS, ostali samo zahtevi koji se odnose na REM i RTS koji, kako je ocenio, Draganu Đilasu, jednom od lidera SzS, omogućavaju da pravi pare.

Kazao je i da je predsednik Nove stranke Zoran Živković predložio da se usvoji obavezujuće uputstvo za urednike medija kako da se ponašaju, ističući da se SNS nikada neće mešati u rad medija koji imaju pravo na svoju uređivačku politiku.

Kao primer je naveo TV N1 koja, kako tvrdi, vodi konstantnu kampanju protiv vladajuće stranke. Vesić je dobar deo svog izlaganja posvetio TV N1, optužujući ovu medijsku kuću da navodno radi suprotno zakonu, kao i da je "usred sastanka" objavila "lažnu vest" da je Savez za Srbiju napustio okrugli sto, iako je odmah po razjašnjenju okolnosti, precizirano da je deo SzS napustio razgovore i da su u sali ostali Nebojša Zelenović i Zoran Lutovac.

Vesić je izneo i zamerke na račun predloga opozicije i pojedinih NVO u vezi sa ograničenjima tzv. funkcionerske kampanje, ocenjujući da iza toga stoji namera da se ne samo predsedniku Aleksandru Vučiću, već i svim funkcionerima, zabrani da se u toku kampanje bave svojim poslom.

Na pitanje da prokomentariše izraženu nesrazmeru zastupljenosti gradskih funkcionera i kandidata opozicije u medijima, u toku kampanje za lokalne izbore prošle godine, Vesić je odgovorio "mi više radimo", konstatujući da onaj ko više radi, taj ima pravo da se slika.

Vesić je poručio da je SNS stranka dijaloga i da će nastaviti da učestvuje na okruglim stolovima, ukoliko joj organizatori upute poziv, te da se nada da će deo opozicije ove sastanke razumeri kao mogućnost da se razgovara o izbornim uslovima, a ne da se oni koriste za samopromociju.

Dodao je i da sve odluke moraju na kraju moraju da se donesu isključivo u državnim institucijama.

Podsetio je i da je set medijskih zakona usvojen 2014. godine, uz saglasnost svih medijskih udruženja, ali da i oni mogu da budu promenjenu ukoliko su se u međuvremenu promenile okolnosti.

BONUS VIDEO: Zasadi drvo

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.