OTVOREN AUTOPUT MILOŠ VELIKI! San na koji smo čekali više od 70 godina! Vučić najavio ulaganja od milijardu evra!
Otvaranje Miloša Velikog, Foto: Nemanja Nikolić

VELIKI DAN ZA SRBIJU

OTVOREN AUTOPUT MILOŠ VELIKI! San na koji smo čekali više od 70 godina! Vučić najavio ulaganja od milijardu evra!

Ovaj put je metafora uspeha svih nas - poručio je uoči današnjeg otvaranja auto-puta predsednik Vučić

Objavljeno: 19:54h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju auto-puta "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga! "Ovaj put je metafora uspeha svih nas, a to su i izuzetne vesti za građane Srbije da posle 17 godina otvaramo auto-put Miloša Velikog", poručio je uoči današnjeg otvaranja auto-puta predsednik Vučić na Instagramu.

Sva aktuelna dešavanja sa ovog događaja pratite u lajv blogu:

19.30- Vatromet za novi početak

Vatromet i prolazak prvih automobila, u bojama zastave Srbije, kroz tunel Brančić označili su da je auto-put "Miloš Veliki" svečano pušten u saobraćaj.

Vatromet je označio otvaranje autoputa Miloš Veliki
Vatromet je označio otvaranje autoputa Miloš Velikifoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Ovo je veliki dan za Srbiju. Sedamdeset godina čekali smo ovaj dan. Hvala svima koji ne traže razlog da kritikuju svoju državu. Hvala građevinarima koji su se borili sa prirodnim nepogodama, hvala na velikom trudu i radu. Hvala svim građanima Srbije kojima je budućnost Srbije ispred svega. Za samo nekoliko dana od ivice bankrotstva došli smo do zemlje koja ima najveći broj investicija po Fajnenšel tajmsu - rekao je Vučić pred čak 10.000 okupljenih građana. On je dodao da će svaka opština imati rešenu kanalizaciju. - Uložićemo gotovo milijardu evra za 5000 kilometara puteva u naredne četiri godine - najavio je Vučić.

Aleksandar Vučić je najavio još milijardu evra ulaganja u 5.000 kilometara puteva
Aleksandar Vučić je najavio još milijardu evra ulaganja u 5.000 kilometara putevafoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vučić je pozvao građane da ostanu u Srbiji. - Molimo vredne Srbe da ostanu u svojoj otadžbini, a oni koji su otišli, da se u nju vrate. Ljudi, ovo je vaša zemlja, uz vašu pomoć brže ćemo je izgraditi i brže ćemo se njom ponositi. Kilometri koje gradimo su kilometri naše slobode. Pored izgradnje puta potrudićemo se da imamo mnogo novih investicija koje ćemo uložiti u kanalizaciju i infrastrukturu. Danas smo doneli odluku da izgradimo autoput "Vožd Karađorđe", Šumadijski autoput kojim ćemo spojiti srce Šumadije sa istokom Srbije - otkrio je predsednik Srbije. On je dodao da će se mnogo uraditi u narednom periodu. - Uradićemo i prugu do Preševa i prugu do Makedonije. Srbija koju gradimo biće sposobna, jaka, vredna - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić najavio prugu do Preševa
Aleksandar Vučić najavio prugu do Preševafoto: Tanjug/Rade Prelić

19.10 -Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svim radnicima koju su radili i gradili autoput Miloš Veliki. On je istakao da ovaj autoput predstavlja "nov život za sve građane Srbije". Ovaj autoput, kako je naglasio, treba da bude "hrast za našu decu koja treba da ostanu ovde".

Na zvaničnom otvaranju autoputa Obrenovac-Ljig, na petlji Ljig prisustvuje i bivši predsednik republike Tomislav Nikolić. Tu su takođe i ministri u vladi: Rasim Ljaljić, Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Vulin, Mladen Šarčević, kao i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

19.08- Intoniranjem himne "Bože pravde" i obraćanjem Nenada Jezdića u ulozi kneza Miloša kod petlje Ljig počela je centralna tačka na celodnevnom događaju otvaranja "Miloša Velikog".

Oko 10.000 građana se okupilo na otvaranju autoputa Miloš Veliki
Oko 10.000 građana se okupilo na otvaranju autoputa Miloš Velikifoto: Tanjug/Rade Prelić

19.05- Srbija i Kina su čelični prijatelji zahvaljujući angažmanu i naporima predsedniak Si Đinpinga, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Odgovarajući na pitanje kineskog novinara, on je pohvalio rad kompanije "Šandong" na dve deonice auto-puta "Miloš veliki". "Imali su težak posao, posebno posle poplava, rešili su sve probleme i najkomplikovaniji deo - tunel Brančić. Beskrajno sam zahvalan, verujem u dalje uanpređenje saradnje sa Kinom", rekao je Vučić i poželeo kineskim firmama što više posla u Srbiji.

Aleksandar Vučić pred svečano otvaranje autoputa Miloš Veliki
Aleksandar Vučić pred svečano otvaranje autoputa Miloš Velikifoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

18.34- Posle obilaska Tehničko-operativnog centra iz kojeg se kontroliše signalizacija i sva dešavanja unutar tunela, delegaciju su dočekali specijaliteti iz ovog dela Srbije.

Vučić je probao nekoliko sorti vina iz ovog kraja.

- Nisam pijanac, ali volim da popijem - rekao je predsednik.

-Mile je odličan domaćin. Toma Nikolić i ja smo bili kod njega. On ima dobru šljivu. Jel tako Mile - obratio se Vučić Miloradu Dodiku.

18:15 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje da prokomentariše to što su nedavnu izjavu muzičara Gorana Bregovića, koji je u jednoj emisiji pohvalio rad srpskog predsednika, pojedinci iz opozicije kritikovali, je odgovorio pitanjem- da li je Bregović nešto slagao kada je rekao da u Srbiji vidi nove puteve i fabrike.

18.04 - Predsednik Vučić je prošao kroz tunel Brančić. Na tom mestu su graditelji imali najviše problema. Vučić je rekao delegaciji da će na ovom mestu piti domaće vino. Kod tunela Brančić postoji operativni centar.

foto: Nemanja Nikolić

- Ja sam malo umoran. Sad sam srećan i ponosan. Predivno izgleda. Brančić izgleda bolje nego tuneli u Švajcarskoj. Ovo je trebalo pre 70 godina da se izgradi. Mi možemo da zakasnimo sa radovima, ali ćemo ipak nešto uraditi. Smejao sam se komentarima da šleper ne može da prođe korz ovaj tunel. Svaki dan sam slušao nešto što bi upropastili sreću ovih ljudi.

18.03 - Predsednik Vučić i gosti su trenutno stigli ispred tunela Brančić i radnicima kineske kompanije su uputili čestitke na izgradnji ovog dela puta.

foto: Nemanja Nikolić

17.40- Nastavljen je put ka tunelu Brančić gde će predsednik obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem.

17.37- "Putarina od Obrenovca do Čačka koštaće oko 420 dinara. Na novoj deonici od Obrenovca do Ljiga počeće da se naplaćuje od 1. septembra", rekao je predsednik.

17.33- "Veliki putevi služe da ljudi dolaze, a mali da odlaze, ovo je auto-put koji će omogućiti da građani, ne samo investitori, dođu u ovaj predivni deo Srbije", poručio je Dodik u Lajkovcu.

17.20- Predsednik Vučić s delegacijom nakon nastupa kulturnog-umetničkog društva u narodnoj nošnji koji su predstavili tradicionlane srpske igre nastavlja s upoznavanjem turističkih potencijala.

17.12- Delegacija je stigla na petlju Lajkovac gde će biti predstavljen turistički potencijal ovog kraja.

17:00- Predsednik, zvanice, predstavnici kineskih investitora i novinari nastavili su put ka petlji Lajkovac-Valjevo.

16.50- Crnogorski političar Mandić rekao je da je današnji dan pobeda ne samo Srbije, već i Crne Gore.

"Ovaj auto-put će biti deo puta koji će venčati Crnu Goru i Srbiju, vjrujem da će Luka Bar i železnica biti jedan od glavnih oslonica za preporod Crne Gore", ističe Mandić.

16.46- "Surčin- Obrenovac ćemo završiti do Svetog Nikole onda će sve biti mnogo lakše", kazao je predsednik.

16.43- Predstavnici FK "Jedinstvo" i ženskog odobjkaškog kluba "Ub" dočekali delegaciju. Vučiću i Dodiku fudbaleri su poklonili dres fudbalskog kluba "Jedinstvo" iz Uba.

16.35- Delegacija je stigla na naplatnu rampu Ub, gde ih je dočekao glumac Nenad Jezdić u ulozi kneza Miloša Obrenovića.

16.34- "Danas je Beograd bliži Baru, Srbija Crnoj Gori, ovo su građani sanjali vekovima. Ovo je velika šansa, ovo je istorija Srbije i Crne Gore", kazao je Mandić.

16.29- "Uveren sam da će ovaj put privući investitore", rekao je novinarima predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

foto: Printscreen

16.25- "Miloš Obrenović nam je ostavio slobodnu Srbiju, prvi ustav, škole, prosvetne ustanove, muzeje i ponosan sam što je ovaj put dobio ime po njemu."

16.21- Vučić je najavio i izgradnju auto-puta "Karađorđe", koji će srce Šumadije povezati s istokom Srbije.

16.20- "Sledećih nedelja krećemo da gradimo put prema Republici Srpskoj, a prema Moravskom koridoru već pre kraja septembra", kaže predsednik.

16.17- "Srećan sam jer znam koliko smo novca uložili, znam koliko je to skupo. Izgleda impresivno, lepo", rekao je Vučić.

16.15 - "Deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca biti otvorena 18. decembra", najavio je Vučić.

16.10 - U kratkom obraćanju medijima Vučić se zahvalio kineskom predsedniku Si Đinpingu i prijateljskom kineskom narodu.

"Ovo je na ponos naše zemlje", istakao je predsednik.

16.07 - "Do kraja 2021. biće otvoren put Čačak-Požega", najavio je Vučić.

16.00 - Stigao je u obilazak predsednik Aleksandar Vučić.

foto: Printcsreen

15.57- Na otvaranje auto-puta došao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

15.51 - Došao je i crnogorski političar Andrija Mandić.

"Srbija i Crna Gora su sve bliže", kratko je izjavio Mandić za Kurir.

15. 35 - Na otvaranje je stigao i Milorad Grčić, direktor EPS.

15.30 - Među prvima su stigli Miroslav Čučković, gradonačelnik Obrenovca i Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, te ministar finansija Siniša Mali.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra sa brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka gde je najduži most dugačak preko 580 metara a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 km odbojne ograde.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.