PANIKA U PRIŠTINI - TRAMP I AMERIKA SU PROMENILI STRANU! Srbiju sada zbog Kosova UCENJUJE druga SVETSKA SILA
Donald Tramp i Kosovo, Foto: Stefan Kojić, EPA/Atef Safadi

OTKRIVAMO!

PANIKA U PRIŠTINI - TRAMP I AMERIKA SU PROMENILI STRANU! Srbiju sada zbog Kosova UCENJUJE druga SVETSKA SILA

Šta se ovo dešava?

Objavljeno: 18:03h

Vašington je značajno promenio kurs kada je u pitanju Srbija i rešenje problema na Kosovu. Nema više ucena iz Amerike, već sada Srbe uslovljava jedino Berlin!

Kako saznaje Espreso.co.rs iz diplomatskih izvora Vašington nema više nameru da pritiska Srbe, jer su shvatili da je krivac za krah u dijalogu Priština.

- Bela kuća i predsednik SAD Donald Tramp okrenuo se ka ubeđivanju ili teranju Albanaca da sednu za pregovarački sto i da ukinu anticivilizacijske takse. Dok za Srbiju nema više ucena, niti uslovljavanja - kaže nam naš izvor.

Prema njegovim rečima predsednik Tramp spreman je da dođe u Srbiju kako bi na delu pokazao da Amerika ne vidi više Srbiju kao isključivog krivca za događanje na Balkanu.

- Nemačka i Berlin su sada ti s kojima će Srbija imati problema, kada su u pitanju nova uslovljavanja Beograda zbog Kosova - tvrdi naš izvor.

Da SAD više nemaju nameru da pritiskaju Srbiju smatra i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

foto: Espreso

On je u izjavi za medije otkrio da je tokom razgovora sa savetnikom Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Džonom Boltonom, dobio uveravanja da SAD nemaju razloga da pritiskaju Beograd oko rešenja za KiM i da znaju da je problem u Prištini:

- A ranije nisu hteli ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča - rekao je Dačić.

Upitan da li SAD podržavaju podelu Kosova, on je istakao da je dva puta razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Boltonom i da se nikada nisu izjašnjavali da li će da podrže podelu ili imaju neki drugi koncept.

foto: AP

- Oni podržavaju našu želju da se dođe do kompromisa. To je ogromna razlika - rekao je Dačić.

Razmena teritorija između Srbije i tzv. Kosova treba da bude na pregovaračkom stolu, a na kraju tog procesa Beograd bi morao da prizna Prištinu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Džordžtaun Univerziteta Čarls Kapčan (Charles Kupchan) i time je još jednom potvrdio da iz Vašingtona duvaju neki novi vetrovi.

- Srbija treba da se otrgne prošlosti i sklonosti ka istorijskim žalopojkama. Zbog toga smatram da razmena teritorija treba da bude na pregovaračkom stolu. Ako pripajanje severa Kosova pruža srpskoj vladi i narodu osećanje da su 'sačuvali obraz' u dovoljnoj meri da bi priznali nezavisnost Kosova – onda smatram da se to mora učiniti jer je to korak napred ka dugotrajnoj stabilnosti i miru na Balkanskom poluostrvu - istakao je Kapčan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.