PAVELIĆ JE BIO PIJANDURA KOJEM JE ŽENA VODILA POLITIKU: Najbliži saradnici su mu bili SRBI kojima je jedino VEROVAO
Uz Pavelića je bilo još nekoliko Srba i Jevreja, koji su mu bili fanatično odani, Foto: Printscreen

raskopčavanje mita

PAVELIĆ JE BIO PIJANDURA KOJEM JE ŽENA VODILA POLITIKU: Najbliži saradnici su mu bili SRBI kojima je jedino VEROVAO

Pavelić sa sobom u povlačenje vodi dva generala srpske nacionalnosti

Objavljeno:

Pavelić je bio snažna ličnost, harizmatičan, o čemu dovoljno govori epizoda iz knjige “Ispovijed iz pakla: uspon i pad Ante Pavelića” u kojoj se opisuje kako se četnički general Đukić fanatično oduševio Pavelićem, kojeg je opisivao kao “državnika velikog formata”, a ta ga zanesenost ustaškim vođom nije prošla ni nakon rata, u emigraciji.

foto: Printscreen

Uz Pavelića je - saznajemo - bilo još nekoliko Srba i Jevreja, koji su mu bili fanatično odani. Pavelić je pak slepo sledio jedino svoju ženu Maru, koja je, prema mišljenju Slavka Kvaternika, “oženila njega, a ne on nju”, jer je od njega “bila pametnija i nepogrešivo zapažala ljude čvrstog karaktera koje je uklanjala iz Pavelićeve blizine, dok je uz njega ostavljala samo ropske naravi”.

Ante Pavelić je, doznajemo iz knjige, za mladosti bio “bekrija”, koji je pio po 20 krigli piva dnevno i klatario se besciljno po Vlaškoj ulici, a ustaškoga vođu od njega je napravio Manko Gagljardi, talijanski agent, hohštapler čiji će život završiti u ustaškom logoru 1942. godine.

Knjiga vrvi anegdotama i prećutanim mestima tog dela hrvatske povesti.

Ante Moškov, nezavršeni student psihologije, nadareni, elokventni Bokelj, hrvatski nacionalist, ustaški pukovnik i domobranski general, bio je pripadnik “pukovničke lige”, grupe odabranih koji su imali posebno mesto u ustaškom pokretu, Pavelićev najbliži saradnik, otkriva kako je Pavelić u Italiji pisao romane, učio turski i smišljao perpetuum mobile, pa završio u društvu vođa Sila osovine. Opisuje kako se u ustaškom logoru u Italiji pre atentata na kralja Aleksandra pojavio tajanstveni Nemac koji je odigrao važnu ulogu u atentatu koji ni do danas nije u celini razjašnjen.

foto: Printscreen

Moškov otkriva zašto je Pavelić pokrenuo Velebitski ustanak (kratkotrajni oružani sukob do koga je u Lici u noći 6/7. septembra 1932. godine došlo između paravojnih formacija radikalnih hrvatskih nacionalista iz Hrvatske revolucionarne organizacije - ustaša, na jednoj, te žandarmerije Kraljevine Jugoslavije na drugoj strani) i ta je priča daleko od idealizovane slike kakvu su imali Pavelićevi sledbenici.

foto: Printscreen

Detaljno opisuje težak i surov život u ustaškom logoru na Liparima. Moškov razara mnoge tabue - otkriva kakvu su ulogu u ustaškom pokretu imali Jevreji, a kakvu Srbi. Detaljno opisuje kako i zašto Pavelić sa sobom u povlačenje vodi dva generala srpske nacionalnosti. U njih - što je poseban paradoks – imao je golemo, praktički neograničeno poverenje.

foto: Printscreen

Materijali iz ove knjige potvrđuju tačnost Moškovljeva portreta Ante Pavelića, kojeg neki danas u Hrvatskoj veličaju kao heroja, dok ga ključni njegovi saradnici, “rasovi”, opisuju kao izdajnika koji se zapravo rukovodio samo ličnom vlastodržačkom ambicijom.

foto: Printscreen

BONUS VIDEO:

Maja Pavlović, direktorka Kanala 9, po treći put u štrajku glađu

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.