MENJAMO LICE SRBIJE: Vučić najavio VELIKA ULAGANJA u zemlju! Svako mesto dobija VODU i KANALIZACIJU!
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

dobra vest

MENJAMO LICE SRBIJE: Vučić najavio VELIKA ULAGANJA u zemlju! Svako mesto dobija VODU i KANALIZACIJU!

Istakao je da će sa lakoćom biti obezbeđeno 10 milijardi evra, a smatra da će moći da se omogući i 12 milijardi

Objavljeno:

Vučić predstavio investicioni plan za naredni period, za koji će biti izdvojeno do 12 milijardi evra. Novac ide za komunalije, saobraćaj, podsticanje nataliteta, izgradnju stanova, turizam...

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će biti izdvojeno 10, a možda čak 12 milijardi evra. Novac će biti uložen u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i u podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, turizam...

Istakao je da će sa lakoćom biti obezbeđeno 10 milijardi evra, a smatra da će moći da se omogući i 12 milijardi.

foto: Kurir

Novi projekti

Kako je objasnio u obraćanju javnosti, reč je o novim projektima u koje ne ulazi, na primer, Moravski koridor, kao ni put Ruma-Šabac, niti druge stvari za koje je već obezbeđeno finansiranje.

- Rešili smo da potpuno promenimo lice Srbije zahvaljujući reformama javnih finansija - istakao je on i dodao da su Beograd, Novi Sad i Niš velika gradilišta, što moraju da budu i drugi gradovi.

Od ključnog značaja je izgradnja kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda u celoj Srbiji.

- Za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod, bez Beograda, izdvojićemo tri milijarde evra, a to znači da svako selo, grad u Srbiji za četiri ili pet godina imaju kanalizaciju i čistu pijaću vodu - rekao je Vučić.

foto: printscreen

Putevi i brze pruge

Najviše će biti izdvojeno za Novi Sad - 127 miliona, zatim za Kragujevac, Niš...

- Moraće i Pančevo, Subotica, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac... svi će imati kompletnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu.

Šef države je najavio da će četiri milijarde biti uloženo u brze pruge, a više od milijardu u lokalne puteve svuda po Srbiji, da svaki okrug i opština, kazao je, osete boljitak. Milijarda evra biće uložena u rekonstrukciju pruge Beograd-Preševo, a ako Hrvatska bude htela, biće rekonstruisana i pruga ka Zagrebu. Bar 1,3 milijarde će biti uloženo u lokalne i regionalne puteve, tako će se raditi putevi Bor-Žagubica, kao i drugi regionalni putevi.

- Gradimo puteve i pruge više nego u Titovo vreme. Imamo novac, rast je sve viši i biće viši - rekao je Vučić.

Prvi u regionu

Za preduzetništvo 100 miliona

Za ulaganje u digitalnu infrastrukturu biće izdvojeno dodatnih 500 miliona, najavio je Vučić, „jer hoćemo da Srbija bude prva u regionu po inovativnim tehnologijama“. Posebno se planira saradnja sa EBRD i 100 miliona ulaganja u preduzetništvo. Takođe, predviđeno je investiranje dodatnih 500 miliona u energetski sektor i 300 miliona u turizam. Za poljoprivredu je najavio još povoljnije uslove nabavke mašina.

Briga o svima

Veštačka oplodnja besplatna, 500 miliona za stanove

Za škole i zdravstvene ustanove predviđeno je dodatnih 700 miliona evra.

- Posebno želimo da uložimo u pronatalnu politiku - 500 miliona - naglasio je Vučić i najavio je da će veštačka oplodnja biti besplatna, bilo koji pokušaj da je u pitanju. Takođe, cilj je da finansijska pomoć za prvo, drugo, treće i četvrto dete bude udvostručena u odnosu na sadašnju, koja iznosi oko 30.000 evra za period od 10 godina. Planirana su i sredstva od 500 miliona evra za izgradnju stanova za mlade bračne parove, po još povoljnijim uslovima nego za pripadnike bezbednosti, tako da će stambeni problem biti rešen za oko 40.000 parova.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.