ŠTA JE ČETAM HAUS PRAVILO? Ovu kovanicu danima ponavljaju i vlast i opozicija, poznato je šta ona znači
Četam haus, Foto: Profimedia

poštovanje pravila

ŠTA JE ČETAM HAUS PRAVILO? Ovu kovanicu danima ponavljaju i vlast i opozicija, poznato je šta ona znači

Pod izgovorom da se pridržavaju pravila, nije se moglo saznati ko je tačko šta rekao

Objavljeno: 11.08.2019. 10:57h
  • 1

"Kada se sastanak ili njegov deo održava po pravilu Četam haus-a (Chatham House), učesnici su slobodni da koriste informacije, ali ne mogu da otkrivaju identitet govornika, niti bilo kog drugog učesnika".

Ovo je, u najkraćem, takozvano "Četam haus" pravilo, na koga su se i nakon današnjeg, ali i nakon prošlog sastanka na Faklultetu političkih nauka (FPN), pozivali i predstavnici vlasti i opozicije, koristeći ga zapravo da ne bi otkrili šta se konkretno na skupu dešavalo.

Pod izgovorom da se pridržavaju pravila, nije se moglo saznati ko je tačko šta rekao, ko je kome replicirao, ko se za šta založio, ko je bio protiv čega a ko za, ko se sa kim možda i sporio.

 

Iako u drugim zemljama, a pre svega u Velikoj Britaniji gde je i nastalo, ovo pravilo nije nepoznanica, u Srbiji još uvek jeste ili, ako ipak za njega zna jedan broj ljudi, ono još nije ušlo u političku ili poslovnu praksu. U svetu, ono se koristi često za slobodnu raspravu o osetljivim pitanjima.

Šta je suština, i zašto je tajnost tako važna?

Utemeljivač ovog pravila je Četam haus, Kraljevski institut za međunarodne odnose, inače nezavisni tink-tenk koji se bavi međunarodnim odnosima. Kako objašnjavaju, cilj pravila je da se na ovaj način podstakne otvorenost za raspravu i olakša razmenu informacija.

Pravilo bi trebalo da omogući da govornici na određenu temu razgovaraju otvoreno o svojim stavovima. Takođe, dozvoljeno je da se tema i priroda rasprave mogu objaviti.

Njegove prednosti su što učesnici sastanaka, skupova i drugih susreta, a koji se odigravaju pod ovim pravilom, slobodno mogu da izražavaju stavove koji možda i nisu stavovi njihovih organizacija, što bi inače trebalo da podstakne i unapredi diskusiju.

Kako se navodi u pojašnjenju pravila, "ljudi se obično osećaju opuštenije ako ne moraju da brinu za svoju reputaciju ili posledice ako budu javno citirani".

Pravilo nije pravno obavezujuće

Pravilo inače nije pravno obavezujuće, ali "Četam haus" ima mogućnost da preduzme disciplinske mere protiv člana ili gosta koji prekrši pravilo. Recimo, on bi u slučaju Velike Britanije, mogla da znači isključenje iz svih aktivnosti tamošnjeg Instituta, uključujući događaje i konferencije.

Kada je reč o drugim organizatorima, a koji primenjuju ovo pravilo, njihova je odluka i da li će i kakve biti sankcije ukoliko se pravilo prekrši.

Kada je reč o govornicima, nije neuobičajeno da se i njihova imena navedu, a pravilo se zapravo više odnosi na širenje informacija nakon događaja - "ne treba ništa učiniti da se eksplicitno ili implicitno identifikuje ko je šta rekao". Navodi se i da učesnici sami, svaki za sebe i ukoliko žele, mogu da kažu šta su rekli.

Društvene mreže

Pravilo "Četam haus" nema ništa protiv društvenih mreža. Štaviše, moguće je, recimo "tvitovati" sa događaja, ali samo ono što je na njemu rečeno, ponovo bez navođenja, direktno ili indirektno, govornika ili drugog učesnika.

Na sajtu ove organizacije piše da je pravilo osmišljeno davne 1927. i da je kasnije, tačnije 1992. i 2002. dodatno "prečišćeno", da bi danas izgledalo ovako kako izgleda.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media