BIVŠA PREMIJERKA TAJLANDA DOBILA SRPSKO DRŽAVLJANSTVO! Šinavatra postala Srpkinja
Jingluk Šinavatra, Foto: Printscreen Youtube

postala "naša"

BIVŠA PREMIJERKA TAJLANDA DOBILA SRPSKO DRŽAVLJANSTVO! Šinavatra postala Srpkinja

Rešenje o upisu Šinavatre objavljeno je u Službenom glasniku dan nakon odluke Vlade, 28. juna

Objavljeno: 22:05h

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, postala je državljanka Srbije na sednici Vlade Srbije 27. juna ove godine, otkriva Nedeljnik.

Rešenje o upisu Šinavatre u državljanstvo Srbije potpisala je premijerka Ana Brnabić i ta odluka je objavljena u Službenom glasniku dan nakon odluke Vlade, dakle 28. juna.

U odluci Vlade se navodi da je Šinavatra postala Srpkinja “na osnovu člana 19, stav 1. i 3, Zakona o državljanstvu”, što u stvari znači da joj je državljanstvo dodeljeno jer bi to “predstavljalo interes za Republiku Srbiju”.

Srpski zvaničnici nisu javno saopštili ili komentarisali ovakvu odluku posle sednice Vlade na kojoj je doneta ova odluka.

Inače, brat Jingluk Šinavatre, Taksin Šinavatra postao je premijer Tajlanda 2001. godine, a 2006. je svrgnut sa vlasti.

Jinglak Šinavatra bivši je premijer Tajlanda. Pre dolaska na ovu funkciju bila je predsednik bangkoške kompanije za kupoprodaju nekretnina SC Asset Co., Ltd.

Školovala se u SAD kao stipendista američke vlade , kao i u svojoj zemlji. Govori engleski i kineski jezik.

Prva žena na čelu Tajlanda postala je 5. avgusta 2011.

Potom je 2014. uhapšena zbog korupcije, 2016. joj je suđeno, a 2017. je osuđena na pet godina zatvora na Tajlandu, navodi se u biografskim podacima o njoj. Jinglak Šinavatra se nije pojavila na suđenju na izricanju svoje zatvorske kazne i svoje sudske presude. Pobegla je iz zemlje, tajlandske vlasti su raspisale međunarodnu poternicu za njom. Postojale su brojne glasine i tračevi gde se nalazi.

Tokom svog mandata, bila je jedna od najmoćnijih žena u Aziji i u svetu, razgovarala je sa Barakom Obamom, Vladimirom Putinom, Si Đinpingom... Njen brat Taksin Šinavatra je pre ulaska u politiku bio osnivač i vlasnik Šin Korp, jedne od najvećih telekomunikacijskih firmi u Aziji. 1990-ih je služio kao ministar u tajlandskim vladama, da bi 2001. godine osnovao stranku Taj Rak Taj i s njom osvojio vlast. Tajland se pod Taksinovim vodstvom ekonomski oporavio od velike azijske ekonomske krize 1990-ih, a od Taksinove politike su posebno prosperirali stanovnici ruralnih područja koji predstavljaju njegovu glasačku bazu. Međutim, u Bangkoku i velikim gradovima je Taksin omražen zbog optužbi za korupciju i kršenja ljudskih prava. Početkom 2006. optužbe za korupciju su se intenzivirale zbog kontroverzne prodaje Šin Korpa, prilikom koje je Taksin optužen za utaju poreza. 19. septembra 2006, dok je bio u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, tajlandska vojska je zauzela ključne objekte u Bangkoku i izvršila vojni puč.

Danas živi u Crnoj Gori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.