ZAVRŠEN DRUGI SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE: Svi su došli, OSIM JEDNOG ČOVEKA!
Završen je sastanak iza zatvorenih vrata, Foto: Espreso.co.rs

FPN

ZAVRŠEN DRUGI SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE: Svi su došli, OSIM JEDNOG ČOVEKA!

Tema drugog okruglog stola biće finansiranje izbornih kampanja

Objavljeno: 13:39h

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) danas u 9 sati održava se drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Organizator Milan Antonijević je za RTS rekao da su dolazak potvrdili svi sem Dragana Đilasa, koji je ranije najavio da neće doći.

- Svoj dolazak su potvrdili SNS, SPS i stranke vladajuće koalicije, kao i opozicione stranke - rekao je Antonijević.

13:10

Prisutnima se obratio i Žarko Obradovica, on je rekao sledeće:

- Ne bi trebalo da komentarišemo šta je ko rekao, ali se može zaključiti da ne većinu stvari gledamo različito.

12:50

Nakon sastanka obartio se i Vladimir Orlić iz SNS-a.

- Delegacija Srpske napredne stranke je uzela učešće i u ovom okruglom stolu, a čuli ste već da je glavno pitanje finansiranje političkih kampanja. U zamisli organizatora je da se razgovara o još tri ili ćetiri važne teme. Znam da novinare najviše zanima da li je bilo nekih pregovora sa ovim što smatraju da su najveća opozicija? Nije!

12:40

Ispred organizatora skupa se obratio i Miki Antonijević. Koji misli da je ovo dobar početak da se o nekim stvarima razgovara:

- Bilo je prilično konstruktivno, ja se nadam da ćemo sledećim događajem, koji će biti uskoro, precizirati jasnije dogovore. Mislim da smo zaista učinili veliki pomak. Od interesa je za javnost da se o ovakvim stvarim razgovara.

12:20

Prisutnim novinarima se obratio Đođe Žujović iz LDP-a, on je naglasio da će isključivo od političke moći zavistiti da li će se neke stvari promeniti ili ne:

- Ovaj sastank ima tehnički karakter, međutim, mi se ovde suočavamo sa političkim problemom. Tehničke stvari većini nisu problematične, u njima ne leži problem, već u političkim delu, koji preti da postane politička kriza. Apelujem na predsednika države da pokuša, bar u narednih šest meseci, da prestane da se ponaša kao ostrašćeni partijski lider, i da postane u skaldu sa svojim ovlašćenjima, predsednik Republike.

12:09

Medijima se nakon sastanka ponovo obratio Nebojša Zelenović:

- Danas smo ponovili ono iza čega čvrsto stojimo. Ponovili smo sve zahteve i danas i objasnili u čemu se oni sastoje.

foto: Espreso.co.rs

12:02

Sastanak se završio, a medijima se su se obratili iz Stranke Moderne Srbije:

- Ovo nisu pregovori, ovo je po našem shvatanju pre svega jedan okrugli sto.

Darko Glišić i Vladimir Orlić su izašli bez komentara na sporedna vrata.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

11:00

Prvi je sastanak napustio Dragan Maršićanin, koji nije želeo da daje izjave. Samo je ponavljao: "Nemam komentar" i izašao iz zgrade.

9:14

Počeo je sastanak iza zatvorenih vrata, posle sastanka oko 11:30 očekuje se obraćanje organizatora. Od prošlog saziva nedostaju Dragan Đilas, Marinika Tepić, Nebojša Stefanović.

foto: Espreso.co.rs

9:10

- Ovim dolaskom pokazujemo ozbiljnost u radu i želimo da čujemo šta je to što se može unaprediti u izbornom sistemu, kaže Vladimir Đukanović za Espreso.co.rs

9:06

Nebojša Zelenović se obratio u ime skupa:

- Naišli smo na puno razumevanje, svi novinari će dobiti izlaganje prvih pola sata o tome šta se govori, ja mislim da je to dobar iskorak da javnost bude upoznata sa svim što se dešava na sastanku. Ovo nisu tajni pregovori ni sastanci, ovo je otvorena stvar. Dakle, svi će dobiti integralni snimak prvih pola sata izlaganja.

9:03

Miroslav Aleksić predstavnik Narodne stranke, zatim je došao i Nemanja Nenadić iz NVO, a tu su i iz Delegacije PSG.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

9:00

Nebojša Zelenović i Zoran Lutovac stižu na sastanak, kao i Žarko Obradovic iz SPS.

1 / 1 Foto: Espreso.co.rs

8:55

Pristigao je i Ante Žigmanov predstavnik Hrvata u Srbiji, kao i Đorđe Žujović LDP, Dragan Maršićanin i delegacija DSS.

foto: Espreso.co.rs

8:46

Počeli su da stižu i političari: predstavnici SDA iz Sandžaka, a došao je i Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS. Stigao je i Vladimir Orlić, poslanik SNS u Skupštini Srbije. Tu je i Dejan Đurđević iz Republičke izborne komisije, kao i Uroš Kandić.

foto: Espreso

8:40

Stigli su za sad Sonja Liht, dekan FPN Dragan Simić i profesor Rade Veljanovski, a stražu na ulazu čuva Simo Spasić. Od opozicije i vlasti još niko nije stigao.

Tema drugog okruglog stola biće finansiranje izbornih kampanja, a organizacija Transparentnost Srbija objavila je preporuke u vezi sa tom temom koje će, prema najavljenom dnevnom redu skupa, predstaviti učesnicima.

Među predlozima su izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, zatim izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u delu koji se odnosi na razdvajanje javne i političke funkcije, kao i izmene drugih povezanih propisa, u vezi sa krivičnim gonjenjem krivičnih dela koja su u vezi sa nezakonitim finansiranjem kampanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.