EVROPSKA UNIJA SPREMA PRAVI PAKAO ZA SRBIJU! Ova dva čoveka pitaće se za sve u BRISELU i PRESUDIĆE Beogradu
Janez Leanarčić i Laslo Tročanji, Foto: EPA/Julien Warnand, Profimedia, Printscreen/Google Maps, Ilustracija

KO ĆE BITI HAN UMESTO HANA?

EVROPSKA UNIJA SPREMA PRAVI PAKAO ZA SRBIJU! Ova dva čoveka pitaće se za sve u BRISELU i PRESUDIĆE Beogradu

Koja je opcija bolja za Srbiju?

Objavljeno:

Evropski komesar za proširenje Johanes Han završava svoju misiju, a u Briselu se vodi otvoreni rat za fotelju koja za Srbiju je od krucijalnog značaja!

U trci da budu Han na mestu Hana su jedan Slovenac i Mađar. Prema našim saznanjima iz izvora u Briselu za sada blaga prednost se daje Slovencu Janezu Leanarčiču, koji je do sada obavljao poslove šefa misije Slovenije pri EU.

Drugi kandidat jeste bivši ministar pravde Mađarske Laslo Tročanji.

Bilo kako bilo oba kandidata su veliki zagovornici proširenja Evropske unije, a stvarna zabrinutost je da li će obojica podržati ne samo ekonomsku i političku već i ideološku integraciju.

Kako nam tvrdi naš izvor gotovo izvesno da će sledeći komesar za proširenje doći iz susedstva zapadnog Balkana.

foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Može se očekivati da posle izvesnog imenovanja Španca Đozepa Borela za visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednost, resor proširenja vodi osoba koja će moći da uspostavi određenu protivtežu politici koja bi se iz EU vodila prema regionu zapadnog Balkana. Iz tog ugla Slovenac bi se činio kao pametan izbor - kaže nam on.

Konačnu reč i udarac čekićem imaće Ursula fon der Lajen, koja dužnost predsednice Evropske komisije preuzima 1. novembra.

Fon der Lejenova se ove nedelje sastala s Lenarčićem kako bi s njim razgovarala o mogućoj poziciji unutar EK, ali se ne očekuje se da bi ona u ovom trenutku mogla otkriti karte.

KO SU KANDIDATI?

Laslo Tročanji je pravnik, bivši sudija, diplomata i univerzitetski profesor. Specijalista je za ustavno, evropsko i uporedno pravo, a bio je i ambasador Mađarske u Luksemburgu i Francuskoj. Tročanji je takođe bio i član Venecijanske komisije Saveta Evrope i član mađarskog Ustavnog suda, a juna 2014. godine postavljen je za ministra pravde u Mađarskoj.

Janez Lenarčič je slovenački diplomata i bivši direktor Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju. Radio je i kao savetnih ministra spoljnih poslova i premijera Slovenije, a bio je i državni sekretar u kabinetu premijera.

Lenarčič je bio vanredni i opunomoćeni ambasador Slovenije pri OSCE-u u Beču, a predsedavao je Stalnim savetom 2005. godine. Godine 2014. imenovan je za državnog sekretara u kabinetu slovenačkog premijera dr Mira Cerara u 12. Vladi Republike Slovenije.

Svaka zemlja koja želi da uđe u Evropsku uniju treba da poštuje demokratiju, vladavinu zakona i ljudska prava kao osnovne vrednosti na kojima se gradi Evropska unija. Mađarsku je Brisel oštro kritikovao zbog kršenja ovih principa. Zato se ovo rešenje smatra pogubnim za zapadni Balkan.

DA LI ĆE NOVI KOMESAR BITI NEZAVISAN ILI NE?

Nakon što bude izabran, novi komesar moraće da položi zakletvu kojom se obavezuje da će u izvršavanju svojih dužnosti biti potpuno nezavisan i da će raditi u opštem interesu Unije. Kao i da neće tražiti uputstva od bilo koje vlade ili druge institucije, tela, kancelarije ili entiteta.

Srđan Cvijić, viši analitičar politike u Institutu za evropsku politiku otvorenog društva i član BiEPAG-a, smatra da zabrinutost da komesari nisu nezavisni možda ne postoji.

- Ako pogledate prethodna iskustva komesara koji dolaze iz zemalja sa problematičnom evidencijom vladavine zakona, oni su imali tendenciju da budu lojalniji predsedniku i Komisiji koje predstavljaju nego vladi države članice koja ih je predložila. Drugim rečima, ne bih potcenio snagu socijalizacije u Briselu - kaže Cvijić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.