VUČIĆ IMA ISTORIJSKU PRILIKU DA SE POKAŽE KAO PRAVI VOĐA: Američki STRUČNJAK tvrdi da se PROBLEM KOSOVA može REŠITI
Ima visoko mišljenje o Vučiću: Edvard Džozef, Foto: Printscreen

analize

VUČIĆ IMA ISTORIJSKU PRILIKU DA SE POKAŽE KAO PRAVI VOĐA: Američki STRUČNJAK tvrdi da se PROBLEM KOSOVA može REŠITI

Ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa

Objavljeno:

Ako najjači politički lider u regionu - predsednik Srbije Aleksandar Vučić - iskaže jasno i nedvosmisleno privrženost svoje zemlje Zapadu, odnosno EU i SAD, onda bi ta njegova posvećenost imala ogroman, pozitivan efekat po BiH i Kosovo, smatra profesor Univerziteta Džon Hopkins Edvard Džozef.

On je ocenio da je "smešno da Vučić koji ima tako moćnu poziciju ne može da reši problem Kosova" i dodao da je on u prilici da povuče takav istorijski i strateški potez.

- U tom slučaju, ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa. Vučić ima priliku da izdejstvuje rešenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo BiH. To može da učini ako želi. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti zbog te politike jalove dvosmislenosti, rekao je Džozef.

Prema njegovim rečima, Vašington i evropske prestonice žele da pomognu Beogradu i Prištini da pronađu rešenje, ali ono koje će voditi stabilnosti.

Upitan da li bi eventualni dolazak savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona mogao da pomogne izlasku iz ćorsokaka, Džozef kaže da ne zna koliko je njegov dolazak realan, ali kaže da je Boltonova podrška ideji razmene teritorija opasan scenario kojim se ne bi rešio spor u odnosima Beograda i Prištine.

- Naprotiv, zakomplikovao bi situaciju, gotovo bi sigurno okončao prisustvo Srba na jugu Kosova, ugrozio bi status Dečana, Gračanice i drugih značajnih srpskih zadužbina. Time bi se odmah otvorila šira regionalna pitanja, kao što su status Sandžaka i Republike Srpske, rekao je Džozef ističući da u američkoj administraciji postoje različiti stavovi i da Stejt department naglašava da bilo koje rešenje za KiM treba da vodi računa o regionalnoj stabilnosti.

BONUS VIDEO:

KLIMATSKE PROMENE ĆE NAM DOĆI GLAVE- OKEANI SU SVE TOPLIJI! Raste nivo mora (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.