NIJE MOGLO BOLJE ZA SRBIJU? NASLEDNIK MOGERINIJEVE je ŠPANAC, šta to tačno ZNAČI za DIJALOG Beograda i PRIŠTINE?
Ljubazan rastanak: Mogerinijeva i Borelj, Foto: Printscreen

TAKO STOJE STVRI

NIJE MOGLO BOLJE ZA SRBIJU? NASLEDNIK MOGERINIJEVE je ŠPANAC, šta to tačno ZNAČI za DIJALOG Beograda i PRIŠTINE?

Čini mi se da obe strane previše očekuju

Objavljeno:

Španskog ministra spoljnih poslova Žosepa Borela, Evropski savet imenovao je za novog šefa evropske diplomatije.

On će na ovoj poziciji naslediti Italijanku Federiku Mogerini, i to od kraja oktobra ove godine, kada bude preuzeo dužnost.

Iako se sa njegovim imenovanjem saglasila novoizabrana predsednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen, potrebno je da njegov izbor potvrdi i Evropski parlament, zajedno sa svim članovima Evropske komisije.

Borelova kandidatura, a sada i zvanično imenovanje, obradovala je javnost u Srbiji, i to zbog jednog od najvećih opterećenja Srbije - Kosova.

Naime, Borel je Španac, pa je pretpostavka da bi mogao blagonaklonije da gleda na kosovski problem, možda čak i da "zauzme stranu", imajući u vidu da dolazi iz Španije koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Sa druge strane, pri pomenu njegovog imena, iz istigh razloga, u Prištini su veoma negodovali, jer će upravo on biti posrednik u dijalogu sa Beogradom.

Međutim, ono što je zanimljivo u vezi sa Borelom, jeste da je on ni manje ni više nego baš Katalonac, koji međutim ne podržava bilo kakva otcepljenja.

To je njegov stav ne samo u vezi sa Španijom, već i inače jer, kako je jednom prilikom rekao, "granice su ožiljci koje istorija ostavlja na koži zemlje". Protivnik je i Bregzita, a zbog toga što je protivi otcepljenju, ima neprijatelje čak i u rodnoj Kataloniji.

foto: Printscreen

Politika, pa ni evropska, nije mu nepoznanica, tim pre što je od 2004. do 2007. bio predsednik Evropskog parlamenta. U španskoj politici, međutim, ima staž dug gotovo 40 godina, tokom kojih je bio i u regionalnoj vladi Madrida, pa državni sekretar za finansije, zatim ministar za infrastrukturu, transport i životnu okolinu, a predvodio je i socijaliste kao kandidat za premijera na izborima 2000. godine.

Jedno vreme se povukao iz javnosti, ali ga je španski premijer Pedro Sančez, prošlog leta zamolio da se vrati u vladu.

Inače, Borelj je po zanimaju inženjer vazduhoplovne raketne tehnike, a ima i titulu doktora ekonomije, kao i master američkog univerziteta Stanford, i Francuskog instituta za naftu. Vodio je računarsko odeljenje španskog naftnohemijskog koncerna "Cepsa".

Mediji prenose i da važi za čoveka bez dlake na jeziku, koji nema problem da se suprotstavi autoritetima, pa čak i onima poput Rusije i SAD.

Početkom ove godine bio je u poseti Srbiji, kada je međutim izneo stav da Kosovo i Katalonija nisu isto, i da veruje u dijalog kao najbolje rešenje za probleme.

Kako je pre nekoliko dana pojasnio Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike, obe strane, i Beograd i Priština, imaju snažnu reakciju kada je u pitanju Borel.

- Sa jedne, Srbija koja je optimistična jer dolazi iz države koja nije priznala Kosovo, a sa druge Priština ga unapred smatra pristrasnim i da će to naštetiti dijalogu. Ipak, čini mi se da obe strane previše očekuju - kaže on.

Kako navodi, Borel je sada na drugoj funkciji, evropskoj a, kako je i sam rekao, predstavljaće svih 28 država članica EU.

BONUS VIDEO:

OVO SU PET NAČINA KAKO DA IZBEGNETE CRVENILO I POSEKOTINE PRILIKOM BRIJANJA! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.