CRNOGORSKI PRINC I MITROPOLIT AMFILOHIJE UŠLI U OTVORENI RAT! Pale su teške reči koje su do kraja PODELILE CETINJE
Nikola Petrović i mitropolit Amfilohije Radović, Foto: Prentscren, Marina Lopicic

HAOS!

CRNOGORSKI PRINC I MITROPOLIT AMFILOHIJE UŠLI U OTVORENI RAT! Pale su teške reči koje su do kraja PODELILE CETINJE

Ovakav sukob niko ne pamti

Objavljeno:

Princ Nikola Petrović rekao je da je on "teškog srca i u brizi za socijalnim mirom" predložio da posmrtni ostaci njegovog oca i stričeva budu pokopani na civilnom groblju, a ne u Cetinjskom manastiru kojim upravlja Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve.

Rekao je i da ne želi da komentariše uvredljive poruke koje mu je poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije uputio.

"U jednom drugačijem kontekstu bi moja duboka želja bila da se posmrtni ostaci mog oca i njegovih stričeva pridruže posmrtnim ostacima svojih predaka u manastiru na Cetinju, kao i da taj dogadjaj bude nova prilika za ujedinjenje građana Crne Gore. Nažalost, suočen sa neslaganjima koje bi ovaj logični stav izazvao, teškog srca i u brizi za socijalnim mirom, predložio sam da se posmrtni ostaci pokopaju na civilnom groblju", naveo je on.

Praunuk poslednjeg crnogorskog suverena kralja Nikole je naveo da je odlučio da, sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir, odlaže prenos posmrtnih ostataka njegove porodice u Crnu Goru.

"Primećujem da će moj stav kakav god on bio, uvek biti kritikovan i izvor manipulacija, tako da sam odlučio, da sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir ovim povodom, da odložim prenos posmrtnih ostataka moje porodice u Crnu Goru", naveo je princ.

Crnogorska vlada planira da prenese posmrtne ostatke tri sina kralja Nikole (Danila, Mirka i Petra) i njegovog unuka Mihaila koji je nasledio krunu Petrovića 1921. godine nakon abdikacije strica Danila. Oni bi trebalo da budu sahranjeni na gradskom groblju u delu takozvanog dvorskog groblja, koje bi bilo formirano.

Mitropolit Amfilohije smatra međutim da bi sahranjivanje Petrovića mimo grobnice kralja Nikole u manastiru Svetog Petra Cetinjskog, bilo sramotno. On je rekao da mu je mnogo žao princa Nikole Petrovića, jer ga vlast u Crnoj Gori koristi.

"On, siromašak, nema para. A ne zna ni svoja predanja, odrastao u tudjoj zemlji, niti zna ko su i šta su Petrovići, pa se saglašava sa njima, jer mu daju malo para i on je onda zadovoljan", tvrdi mitropolit.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.