UŠLI SMO U KNIN I ŠETALI SA SRPSKIM MINISTROM DOK SU SLAVILI OLUJU! Ovako je bilo u ZABRANJENOM GRADU (VIDEO)
Branko Ružić i Espreso u Kninu, Foto: Darko Zlojutro

EKSKLUZIVNO, ESPRESO.CO.RS U KNINU

UŠLI SMO U KNIN I ŠETALI SA SRPSKIM MINISTROM DOK SU SLAVILI OLUJU! Ovako je bilo u ZABRANJENOM GRADU (VIDEO)

Ovo do sada nije niko uradio

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Srbi tuguju i oplakuju svoje mrtve, svoje uništene kuće i dane kada su na traktorskim prikolicama krenuli u bežanje kako bi spasili svoje živote. S druge strane Hrvatska slavi, tvrde u Zagrebu da je to bilo oslobođenje!

Bilo kako bilo 4. i 5. avgust 1995. godine ostaće upamćeni po tome da je sa svojih vekovnih ognjišta proterano 250.000 Srba iz Hrvatske u vojnoj operaciji "Oluja".

Da li Srbi u Hrvatskoj imaju osnovna ljudksa prava? Koji su problemi srpske zajednice u Hrvatskoj i da li imaju bilo kakvu pomoć iz Srbije? Kako se oni koji su ostali i opstaju na svojim ognjištima u Hrvatskoj osećaju danas?

Sve je to bilo dovoljno da krenemo u Knin, tamo gde bi se danas malo ko uputio. Gde ovih dana nikako nije popularno da se bude Srbin.

Espreso je to uradio, krenuo je put čuvene tvrđave gde je zastavu Republike Srpske Krajine zamenilo na desetine zastava Hrvatske. Nismo bili sami sa nama je bio i srpski ministar Branko Ružić.

foto: Darko Zlojutro

Ministar Ružić, kako smo se uverili na licu mesta godinama unazad odlazi u Hrvatsku, obilazi srpsko stanovništvo u Lici, Dalmaciji, Kordunu, sluša o problemima, razgovara s njima i deli njihovu muku.

Kako smo se uverili na licu mesta samo pojavljivanje ministra u Vladi Srbije i funkcionera SPS među Srbima u Hrvatskoj za srpsko stanovništvo znači mnogo. Vole kada je tu i to je jasan znak da Srbija od Srba u Hrvatskoj nije i neće podići ruke. O tome i o drugim stvarima ćemo u nekim narednim tekstovima.

Da se vratimo na Knin...

Na naš poziv da odemo do Knina, da obiđemo Srbe u tom gradu, prošetamo kninskim ulicama i pošaljemo važne poruke ministar Ružić je ekspresno odgovorio potvrdno.

foto: Darko Zlojutro

I ako nije naš predlog bio nimalo prijatan, trebalo je sa automobilima beogradskih tablica ući u Knin i to baš u vreme kada Hrvatska slavi "Oluju". Međutim nije bilo razmišljanja, seli smo u automobil i pošli.

Parkirali smo se u strogom centru, zapazili i zanemarili par pogleda upućenih ka nama i našim registarskim tablicama i nastavili.

Krenuli smo u šetnju, ministar Ružić nam je rekao da veoma rado dolazi u Hrvatsku, u posetu srpskom stanovništvu. Otkriva nam da tu ima lične prijatelje i da se zaista u njihovom ogruženju oseća fenomenalno, ali i o tome ćemo u nekom drugom tekstu.

Sunčano i toplo je u Kninu, Hrvatske zastave su na svakom koraku, vojska i vojna policija marširaju gradom, a čuvena tvrđava s koje je Tuđman skinuo srpsku i nakačio hrvatsku zastavu gotovo da se ne vidi od šahovnica.

Ulazimo u sadašnju ulicu Kralja Zvonimira, u njoj se nalazi pravoslavna crkva, koja je razumljivo ovih dana bila zatvorena.

foto: Darko Zlojutro

Ružić nam otkriva da voli često da je poseti, da zapali sveću za sve žrtve ratova na ovim prostorima i da se u njoj oseća prijatno kada dođe.

To je bio dovoljan razlog da baš na tom mestu, koje po simbolima koje tu možete videti govori o svim apsurdima rata na teritoriji bivše Jugoslavije.

Naime na samom ulazu u pravoslavnu crkvu nalazi se lik Svetog Save, a par metara dalje, na sledećoj zgradi vijori se velika zastava Hrvatske sa šahovnicom.

foto: Darko Zlojutro

Tu smo i zastali i porazgovarali.

- Tradicionalno, svake godine obilazim Srbe širom Like, Dalmacije, Korduna. Privatno imam veliki broj prijatelja, pre svega u Velikoj Popini u Gornjim Labusima i za Svetog Iliju smo svake godine ovde. Nakon toga obilazim prijatelje ovde u Vrbniku u Kninu u povratku obilazimo Kordun. Obilazimo Srb, idemo na Zrmanju i generalno smatram da je dug svakog pravdoljubivog čoveka koji želi da čuva svoju tradiciju, poštuje svoju veru koja nas je očuvala na mnogim prostorima, a rekao bih da je to slučaj i ovde. Bez obzira ne sve one tragične događaje koji su se dogodili. To je svakako negde zapisano ponašanje svakog čoveka pa i političara koji želi da se na jedan, rekao bih korektan način da se osvrne na svoju istoriju. Ako zaboravimo ono što je bila naša prošlost mi nećemo imati budućnost - rekao nam je Ružić.

Kada je reč o godišnjici operacije "Oluja" ministar u Vladi Srbije za Espreso kaže:

- Naravno da je prošlo mnogo godina i da je gorak ukus kada dođete u neke krajeve sa kojih su naši sunarodnici proterani. Naravno da se svi zalažemo i ja najiskrenije i to činim i privatno za pomirenje i za međusobno razumevanje. To je naša obaveza, ali i obaveza svih normalnih ljudi. Takođe je, za mene bar nezamislivo da se svekovine prave na dan jednog progona i etničkog čišćenja jednog naroda. Ja ne gledam ljude kroz to da li su oni Srbi, Hrvati, Albanci, Bošnjaci, Slovenci, Crnogorci... Pre svega mislim da je važno ko je kakav čovek i mislim da je velika većina ljudi i u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji i širom regiona na taj način orijentisana. Nažalost, nekada ekstremizmi prevažu. ponekad iz razloga dnevne politike. Ponavljam ovo činim već godinama, deceniju i činiću i dalje. Mislim da je to ništa epohalno, ali je meni drago i srce ispunjeno kada obiđemo i manastir Krku ili bilo koji delić Dalmacije, Like, Korduna gde još uvek ima, doduše veoma mali broj naših sugrađana. Oni nam govore da su i dalje tu, da žive, naša crkva je i dalje prisutna, srpski jezik u školama je prisutan što je takođe veoma važno - rekao je on.

foto: Prentscren

Ministar Ružić ukazuje na probleme s kojim se srpsko stanovništvo suočava danas u Hrvatskoj.

- Mislim da je veoma važno da se kao država pozabavimo i statusnim pitanjima svih onih koji su prognani i da im pomognemo. Mislim da je to evropska vrednost, Hrvatska je članica EU i mora da se ponaša po njima. nažalost to sada nije tako i mislim da postoji jedan veliki prostor u kojim zajedničkim snagama uz međusobno razumevanje možemo da uradimo mnogo toga, pa čak i na polju neke infrastrukture, puta, vodovoda u svim mestima, selima naprimer u Lici koja su na neki način zapostavljena. To svakako nije dobro, a moje lično mišljenje i lična ocena je da je u stvari Hrvatska najveći gubitnik te činjenice da je toliki broj jednog čestitog, vrednog, pravdoljubivog i sposobnog naroda otišlo sa svojih ognjišta, evo sada već pre 24 godine - kaže on za naš portal.

foto: Darko Zlojutro

Kako smo se proveli u Kninu i šta je još ministar Ružić poručio Srbima i Hrvatima pogledajte u videu:

Bonus vodeo:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.