PATRIJARH PAVLE MOLIO SLOBODANA MILOŠEVIĆA DA PODNESE OSTAVKU! Bivši ministar policije otkriva veliku tajnu (VIDEO)
Patrijarh Pavle i Slobodan Milošević, Foto: Printscreen/youtube, EPA/Srđan Suki

OTVORENO

PATRIJARH PAVLE MOLIO SLOBODANA MILOŠEVIĆA DA PODNESE OSTAVKU! Bivši ministar policije otkriva veliku tajnu (VIDEO)

Sloba je imao veliko poštovanje prema Pavlu, jer je bio školski drug s njegovim pokojnim ocem

Objavljeno:

Otvoreno: Sloba je imao veliko poštovanje prema poglavaru SPC. Kazao mu je: „Vaša svetosti, ne napadaju oni mene zbog mene, nego zbog Srbije. Nastaviće se to bio ja ili ne bio“, tvrdi Vukašin Jokanović.

Patrijarh Pavle je došao kod Slobodana Miloševića i rekao: „Predsedniče, pa ako je to dobro za državu, da ti daš ostavku?“, jer je bio pod uticajem predsednika Savezne vlade Milana Panića, koji je bio američki čovek.

Sloba je imao veliko poštovanje prema Pavlu, jer je bio školski drug sa njegovim pokojnim ocem, i odgovorio mu je: „Vaša svetosti, ne napadaju oni mene zbog Slobe, nego zbog Srbije. Nastaviće se to bio ja ili ne bio.“ Vreme je pokazalo da je tako i bilo.

Ovo za Kurir tvrdi Vukašin Jokanović, bivši savezni ministar policije od 1994. do 1998, državni javni tužilac od 1998. do 2001, funkcioner SPS, jedan od ključnih svedoka odbrane Miloševića u Hagu, čovek kome pripisuju oduzimanje „državnosti“ Kosovu i Metohiji amandmanima na Ustav iz 1989. On je i neposredni svedok ili učesnik svih važnih političkih zbivanja osamdesetih i devedesetih godina. Ipak, čini se da je, pored borbe za KiM, njegovu karijeru obeležila saradnja, ali i „iskreno prijateljstvo“ sa Miloševićem.

- Slobodan je bio dobar čovek. Nek se nađe jedan Albanac koga je Sloba uvredio, a kamoli šta drugo. Nije bio društven čovek koji je voleo anegdote i šale, ali je bio zahvalan slušalac. Nije on voleo kafane i druženje. Mene Sloba, dok sam bio ministar policije i državni tužilac, nikada nije pozvao da interveniše za nešto, nikada! Nije on odlučivao o suđenjima i hapšenjima, to su laži. Nisam se dvoumio kada me je Sloba pozvao da svedočim, rekao mi je tad: „Vule, u Hagu pričaj samo istinu!“ - seća se Jokanović i dodaje:

- Zameram mnogima, a zamerao im je i Sloba što su mu okrenuli leđa, nekima nije dozvoljavao ni da ga posete. Tada mi je rekao da nije zadovoljan stanjem u SPS, ali Ivici Dačiću ništa nije zamerao.

Jokanović se priseća i događaja iz Haga koji mu je posebno ostao urezan u sećanje.

- Sloba je pokušavao tamo da bude snažan, jak, ali se osećalo da ga sve jako pogađa... Dolazio sam kod njega na pripreme za suđenja, on mi je kuvao kafu, pa smo pričali o svemu i svačemu. Jednom dok smo razgovarali, došla je žena u policijskoj uniformi sa čašom vode i tabletama. Dala mu je tablete i posmatrala kako će ih on popiti. Davali mu terapiju, a on nije ni znao šta pije! I naučno je dokazano da je primao pogrešne lekove... Sloba se nije kajao u Hagu, bio je ubeđen da je želeo samo slobodu, ravnopravnost i očuvanje Srbije i SRJ - kaže ovaj dugogodišnji funkcioner SPS.

Jokanović smatra da se država ogrešila o Slobodana kada ga je izručila Hagu, ali i o celu porodicu Milošević.

- On nije hteo da ide u CZ, vila Mir je bila blokirana, naoružani ljudi su bili spremni da brane Slobu, ali on je hteo po svaku cenu da spreči krvoproliće jer je imao informacije da postoje tri faze napada na Srbiju: sankcije, NATO agresija i unutrašnji građanski rat. Na bazi garancija da on neće biti isporučen Hagu, koje su potpisali Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica i Čedomir Jovanović, on se i predao. Isporučiti svog predsednika je jedinstven slučaj u svetu, velika ljaga tadašnje vlasti. Ako je već trebalo da mu sude, onda je to trebalo pred svojim narodom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.