OVAJ ČOVEK JE OTKRIO KAKO JE SRBIJA PRIVUKLA INVESTICIJU DECENIJE: Pobedili smo 40 država!
Objašnjenje Radoša Gazdića, Foto: Printscreen/youtube

objašnjenje

OVAJ ČOVEK JE OTKRIO KAKO JE SRBIJA PRIVUKLA INVESTICIJU DECENIJE: Pobedili smo 40 država!

On je u emisiji "Fokus" na O2 televiziji rekao da je japanskog investitora Toyo Tires "za rukav vuklo" čak 40 država jugoistočne Evrope i zemalja Mediterana

Objavljeno:

Vršilac dužnosti Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić objasnio je sinoć na 02 televiziji kako je Srbija uspela da pobedi 40 država i privuče japansku investiciju vrednu 390 miliona evra.

On je u emisiji "Fokus" na O2 televiziji rekao da je japanskog investitora Toyo Tires "za rukav vuklo" čak 40 država jugoistočne Evrope i zemalja Mediterana, kako prenose beogradski mediji.

"Bilo je više eliminacionih krugova. U početku je otpalo 30 zemalja, a na kraju u najužem krugu su bile Poljska i Srbija", rekao je Gazdić i dodao da je na strani Srbije bilo povoljno geografsko okruženje, putna i energetska infrastruktura, školovana i dostupna radna snaga.

Kako je rekao, pregovori su počeli početkom 2017. godine tokom kojih je obavljeno mnogo razgovora, da bi na kraju Japanci tražili da se svaka stavka ispuni.

"Dolazili su svake druge nedelje. Mi smo im ponudili nekoliko gradova, a oni su se odlučili za Inđiju, jer je u neposrednoj blizini Beograda i Novog Sada. Oni ne donose odluke na brzinu, već dugoročno prave strategiju", rekao je Gazdić.

Prema njegovim rečima, Japanci će u prvoj fazi zaposliti 523 radnika, koji će imati daleko veće plate od proseka u Srbiji, a zatim će u proizvodne pogone uložiti 390 miliona evra.

Kako kaže, fabirka će biti tehnološki napredna, a da bi smanjili greške u proizvodnji, oni će se u pogonima uglavnom oslanjati na robotiku.

Gazdić kaže da će izgradnja početi na proleće 2020. godine, a prvi pneumatici sa proizvodnih linija će sići 2022. godine.

Inače, kaže on, Japancima će ovo biti jedina fabrika u Evropi, a oko 90 odsto proizvodnje plasiraće se na tržište EU i Rusije.

Plan je da godišnje proizvode oko pet miliona guma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.